Thread View: pl.comp.os.ms-windows.win3
5 messages
5 total messages
Started by grzehorz
Wed, 18 May 2011 11:36
win 3.11 a nowy =?ISO-8859-2?Q?sprzêt?
Author: grzehorz
Date: Wed, 18 May 2011 11:36
Date: Wed, 18 May 2011 11:36
8 lines
291 bytes
291 bytes
Muszê przenie¶æ dzia³aj±cy system win 3.11 na nowy (aktualny) sprzêt. Mo¿e mnie kto¶ pouczyæ jakich problemów mo¿na siê spodziewaæ?... Niestety ju¿ nie pamiêtam jak to by³o przy instalacjach Win 3.11... Co¶ znalaz³em dotycz±cego wykluczeñ pamiêci dla ACPI/APM. Co¶ wiêcej?... Pozdrawiam g.
Re: win 3.11 a nowy sprzęt
Author: Konrad Stepien
Date: Wed, 18 May 2011 15:47
Date: Wed, 18 May 2011 15:47
15 lines
684 bytes
684 bytes
On 2011-05-18, grzehorz <g-rze-s@tego-nie-ma.pl> wrote: > Muszê przenie¶æ dzia³aj±cy system win 3.11 na nowy (aktualny) sprzêt. > Mo¿e mnie kto¶ pouczyæ jakich problemów mo¿na siê spodziewaæ?... > Niestety ju¿ nie pamiêtam jak to by³o przy instalacjach Win 3.11... > Co¶ znalaz³em dotycz±cego wykluczeñ pamiêci dla ACPI/APM. > Co¶ wiêcej?... Raczej innej rozdzielczo¶ci ni¿ standard VGA nie uzyskasz, no mo¿e jakie¶ tryby VESA ale nie liczy³ bym zbytnio. Z kart± sieciow± te¿ bêd± sêki straszne, najlepiej wy³±czyæ kartê a p³ycie i wsadzieæ jakiego¶ starego realteka (najlepiej zgodnego z NE-2000). A tak w ogóle, to chyba najlepiej jak±¶ maszynê wirualn± zrobiæ. -- Konrad Stêpieñ
Re: win 3.11 a nowy =?ISO-8859-2?Q?sprzêt?
Author: grzehorz
Date: Thu, 19 May 2011 09:52
Date: Thu, 19 May 2011 09:52
28 lines
1179 bytes
1179 bytes
Konrad Stepien wrote: > On 2011-05-18, grzehorz <g-rze-s@tego-nie-ma.pl> wrote: >> Muszê przenie¶æ dzia³aj±cy system win 3.11 na nowy (aktualny) sprzêt. >> Mo¿e mnie kto¶ pouczyæ jakich problemów mo¿na siê spodziewaæ?... >> Niestety ju¿ nie pamiêtam jak to by³o przy instalacjach Win 3.11... >> Co¶ znalaz³em dotycz±cego wykluczeñ pamiêci dla ACPI/APM. >> Co¶ wiêcej?... > > Raczej innej rozdzielczo¶ci ni¿ standard VGA nie uzyskasz, no mo¿e > jakie¶ tryby VESA ale nie liczy³ bym zbytnio. > Z kart± sieciow± te¿ bêd± sêki straszne, najlepiej wy³±czyæ kartê > a p³ycie i wsadzieæ jakiego¶ starego realteka (najlepiej zgodnego > z NE-2000). > A tak w ogóle, to chyba najlepiej jak±¶ maszynê wirualn± zrobiæ. > Sieæ nie jest potrzebna. To jest maszyna ze sterowaniem jakimi¶ maszynami, wiêc priorytetem jest dobra obs³uga dwu LPTów i dwu COMów no i rozs±dna obs³uga grafiki. Ale co do grafiki, to siê najwy¿ej w³o¿y jak±¶ grafikê na PCI. A co do wirtualki. Stawia³em ju¿ maszyny wirtualne pod qemu z kvm na linuksie z XP i MSSQL, ale nie by³a tam potrzebna taka obs³uga sprzêtu... Popatrzê jak to jest pod qemu z jak najbardziej "natywnie" obs³ugiwanymi portami. Pozdrawiam g.
Re: win 3.11 a nowy sprzęt
Author: Konrad Stepien
Date: Thu, 19 May 2011 11:02
Date: Thu, 19 May 2011 11:02
42 lines
2063 bytes
2063 bytes
On 2011-05-19, grzehorz <g-rze-s@tego-nie-ma.pl> wrote: > Konrad Stepien wrote: > >> On 2011-05-18, grzehorz <g-rze-s@tego-nie-ma.pl> wrote: >>> Muszê przenie¶æ dzia³aj±cy system win 3.11 na nowy (aktualny) sprzêt. >>> Mo¿e mnie kto¶ pouczyæ jakich problemów mo¿na siê spodziewaæ?... >>> Niestety ju¿ nie pamiêtam jak to by³o przy instalacjach Win 3.11... >>> Co¶ znalaz³em dotycz±cego wykluczeñ pamiêci dla ACPI/APM. >>> Co¶ wiêcej?... >> >> Raczej innej rozdzielczo¶ci ni¿ standard VGA nie uzyskasz, no mo¿e >> jakie¶ tryby VESA ale nie liczy³ bym zbytnio. >> Z kart± sieciow± te¿ bêd± sêki straszne, najlepiej wy³±czyæ kartê >> a p³ycie i wsadzieæ jakiego¶ starego realteka (najlepiej zgodnego >> z NE-2000). >> A tak w ogóle, to chyba najlepiej jak±¶ maszynê wirualn± zrobiæ. >> > > Sieæ nie jest potrzebna. > To jest maszyna ze sterowaniem jakimi¶ maszynami, wiêc priorytetem jest > dobra obs³uga dwu LPTów i dwu COMów no i rozs±dna obs³uga grafiki. > Ale co do grafiki, to siê najwy¿ej w³o¿y jak±¶ grafikê na PCI. > A co do wirtualki. No, S3-Trio mia³y sterowniki dla win3, nia pami±tam jak Virge. Tylko jeszcze trzeba tak± znale¼æ sprawn± (Virge to akutat nawet mam) Problem ze starymi kartami mo¿e byæ taki, ¿e nowe p³yty z ich super kolorowym graficznym BIOS-em po prostu nie chc± wstawaæ na takich kartach (czasem wystarczy "wstaæ" na nowej karcie i wy³±czyæ w setupie "startup logo" czy jak to siê tam nazywa). Ja to trenujê, bo czasem do serwerów celowo wk³adam stare karty na PCI (mniejszy pobór mocy - mniej problemów z ch³odeniem) > Stawia³em ju¿ maszyny wirtualne pod qemu z kvm na linuksie z XP i MSSQL, > ale nie by³a tam potrzebna taka obs³uga sprzêtu... > Popatrzê jak to jest pod qemu z jak najbardziej "natywnie" obs³ugiwanymi Nie wiam jak qemu, ale w xenie mo¿na przypisaæ konkretn± kartê PCI dla witualki. A ¿e porty COM/LPT to pewnie i tak bêdziesz musia³ z zewnêtrznej karty braæ to tu widzê szansê. Wiem ¼e xen akurat do tego to siê nie bardzo nadaje, ale rozwi±zanie z kartk± pci mo¿e byæ bardziej uniwersalne. -- Konrad Stêpieñ
Re: win 3.11 a nowy sprzêt
Author: "Vladzimierz"
Date: Mon, 18 Jun 2012 21:36
Date: Mon, 18 Jun 2012 21:36
14 lines
444 bytes
444 bytes
> Muszê przenie¶æ dzia³aj±cy system win 3.11 na nowy (aktualny) sprzêt. > Mo¿e mnie kto¶ pouczyæ jakich problemów mo¿na siê spodziewaæ?... > Niestety ju¿ nie pamiêtam jak to by³o przy instalacjach Win 3.11... > Co¶ znalaz³em dotycz±cego wykluczeñ pamiêci dla ACPI/APM. > Co¶ wiêcej?... > > > Pozdrawiam > g. Mog± byæ problemy z pocesorem wielordzeniowym, podobno pomaga wy³±czenie dodatkowych rdzeni w BIOSie choæ tak± opcjê nie ka¿dy ma.
Thread Navigation
This is a paginated view of messages in the thread with full content displayed inline.
Messages are displayed in chronological order, with the original post highlighted in green.
Use pagination controls to navigate through all messages in large threads.
Back to All Threads