Thread View: pl.comp.os.ms-windows.win3
5 messages
5 total messages
Started by "Clive Codringhe
Wed, 05 Nov 2008 08:38
Koniec Windowsa 3.x
Author: "Clive Codringhe
Date: Wed, 05 Nov 2008 08:38
Date: Wed, 05 Nov 2008 08:38
34 lines
1817 bytes
1817 bytes
http://di.com.pl/news/24327,1,0,Koniec_Windowsa_3x.html "System operacyjny, który wyznaczy³ nowe trendy w bran¿y oprogramowania, przechodzi do historii. Dziêki Windowsowi 3.x Microsoft zajmuje obecnie kluczowe miejsce w bran¿y twórców oprogramowania. 1 listopada br system operacyjny Windows 3.x przeszed³ do historii. Microsoft zakoñczy³ sprzeda¿ licencji swojego pierwszego flagowego systemu operacyjnego. Po raz pierwszy u¿ytkownicy komputerów mogli korzystaæ z graficznego interfejsu, który znacznie u³atwi³ obs³ugê. Windows 3.x ujrza³ ¶wiat³o dzienne w maju 1990 roku, a¿ do koñca 2001 roku Microsoft zapewnia³ dla niego wsparcie techniczne i aktualizacje. Teraz przyszed³ jednak czas, by wys³u¿ony system operacyjny uda³ siê na emeryturê. Pojawienie siê nowego produktu Microsoftu sprawi³o, ¿e "pecety" sta³y siê powa¿nymi rywalami dla komputerów firmy Apple. Korzysta³y one bowiem z lepszej grafiki, wiêkszej palety kolorów, karty d¼wiêkowej, a tak¿e napêdu CDROM - przypomina BBC. Patrz±c na wymagania techniczne, jakie stawia³ ówczesnym komputerom mo¿na zobaczyæ, jak ogromny postêp siê dokona³ w dziedzinie oprogramowania - potrzebny by³ procesor 8086/8088 z procesorem 10 MHz, 640 kb pamiêci RAM, a tak¿e 7 MB wolnego miejsca na twardym dysku oraz kartê graficzn±. Windowsa 3.x wci±¿ mo¿na kupiæ na aukcjach internetowych, a tak¿e okazjonalnie spotkaæ na komputerach domowych. Wiêkszo¶æ u¿ytkowników przestawi³a siê ju¿ na nowsze wersje - Windowsa 95, Windowsa 98 czy najpopularniejszego obecnie Windowsa XP. Mimo szybkiego postêpu w niektórych firmach system jest powszechnie u¿ywany - dotyczy to chocia¿by linii lotniczych Virgin oraz Qantas, które wykorzystuj± go do obs³ugi systemów rozrywkowych w swoich samolotach d³ugodystansowych." Trochê szkoda, nie?
Re: Koniec Windowsa 3.x
Author: mirekc
Date: Wed, 05 Nov 2008 12:53
Date: Wed, 05 Nov 2008 12:53
12 lines
610 bytes
610 bytes
Clive Codringher pisze: [...] > 1 listopada br system operacyjny Windows 3.x przeszed³ do historii. [...] > Trochê szkoda, nie? Dla mnie najwa¿niejsz± przeszkod± w dalszym u¿ywaniu Windows 3.x okaza³ siê brak obs³ugi d³ugich nazw plików, co mi uniemo¿liwia³o przegl±danie p³yt CD z oprogramowaniem i dokumentów przygotowanych w HTML-u. Nikt ju¿ dzisiaj nie stosuje siê do konwencji "8.3", a dostêpne protezy dodaj±ce obs³ugê d³ugich nazw okaza³y siê niestabilne. Gdyby nie to, kto wie. "Odpali³em" kiedy¶ ten system na kompie z AMD K6/400MHz i 128 MB RAM. W porównaniu ze wszystkimi nowszymi - rakieta!
Author: Smok Eustachy
Date: Tue, 16 Dec 2008 02:39
Date: Tue, 16 Dec 2008 02:39
15 lines
691 bytes
691 bytes
mirekc pisze: > Clive Codringher pisze: > [...] >> 1 listopada br system operacyjny Windows 3.x przeszed³ do historii. > [...] >> Trochê szkoda, nie? > > Dla mnie najwa¿niejsz± przeszkod± w dalszym u¿ywaniu Windows 3.x okaza³ > siê brak obs³ugi d³ugich nazw plików, co mi uniemo¿liwia³o przegl±danie > p³yt CD z oprogramowaniem i dokumentów przygotowanych w HTML-u. Nikt ju¿ > dzisiaj nie stosuje siê do konwencji "8.3", a dostêpne protezy dodaj±ce > obs³ugê d³ugich nazw okaza³y siê niestabilne. Gdyby nie to, kto wie. > "Odpali³em" kiedy¶ ten system na kompie z AMD K6/400MHz i 128 MB RAM. W > porównaniu ze wszystkimi nowszymi - rakieta! No on ca³kiem fajny by³. Nie to co Vista.
Author: Adam
Date: Wed, 24 Dec 2008 21:47
Date: Wed, 24 Dec 2008 21:47
15 lines
705 bytes
705 bytes
mirekc pisze: > Clive Codringher pisze: > [...] >> 1 listopada br system operacyjny Windows 3.x przeszed³ do historii. > [...] >> Trochê szkoda, nie? > > Dla mnie najwa¿niejsz± przeszkod± w dalszym u¿ywaniu Windows 3.x okaza³ > siê brak obs³ugi d³ugich nazw plików, co mi uniemo¿liwia³o przegl±danie > p³yt CD z oprogramowaniem i dokumentów przygotowanych w HTML-u. Nikt ju¿ > dzisiaj nie stosuje siê do konwencji "8.3", a dostêpne protezy dodaj±ce > obs³ugê d³ugich nazw okaza³y siê niestabilne. Gdyby nie to, kto wie. > "Odpali³em" kiedy¶ ten system na kompie z AMD K6/400MHz i 128 MB RAM. W > porównaniu ze wszystkimi nowszymi - rakieta! A ja na kompie AMD K5/200 MHz i 64 KB RAM. Te¿ ¶miga. AC
Author: Konrad Stepien
Date: Fri, 26 Dec 2008 12:23
Date: Fri, 26 Dec 2008 12:23
25 lines
1043 bytes
1043 bytes
Adam <bluesman1952@poczta.fm> napisa³(a): > mirekc pisze: >> Clive Codringher pisze: >> [...] >>> 1 listopada br system operacyjny Windows 3.x przeszed³ do historii. >> [...] >>> Trochê szkoda, nie? >> >> Dla mnie najwa¿niejsz± przeszkod± w dalszym u¿ywaniu Windows 3.x okaza³ >> siê brak obs³ugi d³ugich nazw plików, co mi uniemo¿liwia³o przegl±danie >> p³yt CD z oprogramowaniem i dokumentów przygotowanych w HTML-u. Nikt ju¿ >> dzisiaj nie stosuje siê do konwencji "8.3", a dostêpne protezy dodaj±ce >> obs³ugê d³ugich nazw okaza³y siê niestabilne. Gdyby nie to, kto wie. >> "Odpali³em" kiedy¶ ten system na kompie z AMD K6/400MHz i 128 MB RAM. W >> porównaniu ze wszystkimi nowszymi - rakieta! > A ja na kompie AMD K5/200 MHz i 64 KB RAM. Te¿ ¶miga. > AC Skoñczie t± licytacjê, win3.x dzia³a³ na 286 z 1MB RAM. wiem, bo mia³em. Sensowna praca zaczyna³a siê na 386-SX i 2MB RAM, komfortowo robi³o siê na 4MB. A 386-DX i 8MB to po prostu luksus. -- WARNING: my e-mail is encrypted by ROT13 Xbaenq Fgrcvra <xbaenq@vagreqngn.arg.cy>
Thread Navigation
This is a paginated view of messages in the thread with full content displayed inline.
Messages are displayed in chronological order, with the original post highlighted in green.
Use pagination controls to navigate through all messages in large threads.
Back to All Threads