Thread View: pl.comp.os.linux
18 messages
18 total messages
Started by Jacek
Sat, 07 Jun 2025 12:02
Grafika Nvidia
Author: Jacek
Date: Sat, 07 Jun 2025 12:02
Date: Sat, 07 Jun 2025 12:02
30 lines
1126 bytes
1126 bytes
W pewnym lapku jest grafika Nvidia. Info o systemie zeznaje (inxi -G podobnie): Device-1: Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics vendor: Dell driver: i915 v: kernel arch: Gen-6 ports: active: LVDS-1 empty: VGA-1 bus-ID: 00:02.0 chip-ID: 8086:0116 class-ID: 0300 Device-2: NVIDIA GF108M [GeForce GT 525M] vendor: Dell driver: nouveau v: kernel arch: Fermi pcie: speed: 2.5 GT/s lanes: 16 ports: active: none off: VGA-2 empty: HDMI-A-1 bus-ID: 01:00.0 chip-ID: 10de:0df5 class-ID: 0300 temp: 40.0 C Sprawdzam obecność sterów nvidia: lsmod | grep nvidia, żadnych sterów nvida nie widać. Instaluję driver nvidia: sudo apt install nvidia-driver-535 Instalacja trwa jakiś czas, przebiega bez zakłóceń. Robię reboot. Sprawdzam obecność sterów nvidia tak jak powyżej - sterów nie ma :) Patrzę do Managera Sterowników, nic nie widać. Wydaję polecenie nvidia-smi - program nie może się skomunikować z driverem, każe sprawdzić czy się zainstalował. Ktoś ma pomysł jak skutecznie zainstalować ten sterownik? -- Jacek Maciejewski <I hate haters>
Re: Grafika Nvidia
Author: Draco
Date: Sat, 07 Jun 2025 18:41
Date: Sat, 07 Jun 2025 18:41
117 lines
3085 bytes
3085 bytes
W dniu 7.06.2025 o 12:02, Jacek pisze: > W pewnym lapku jest grafika Nvidia. Info o systemie zeznaje (inxi -G > podobnie): > > Device-1: Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics > vendor: Dell > driver: i915 v: kernel arch: Gen-6 ports: active: LVDS-1 empty: > VGA-1 bus-ID: 00:02.0 > chip-ID: 8086:0116 class-ID: 0300 > > Device-2: NVIDIA GF108M [GeForce GT 525M] vendor: Dell driver: nouveau > v: kernel arch: Fermi > pcie: speed: 2.5 GT/s lanes: 16 ports: active: none off: VGA-2 > empty: HDMI-A-1 bus-ID: 01:00.0 > chip-ID: 10de:0df5 class-ID: 0300 temp: 40.0 C > > Sprawdzam obecność sterów nvidia: > lsmod | grep nvidia, żadnych sterów nvida nie widać. > > Instaluję driver nvidia: > sudo apt install nvidia-driver-535 > Instalacja trwa jakiś czas, przebiega bez zakłóceń. Robię reboot. > Sprawdzam obecność sterów nvidia tak jak powyżej - sterów nie ma :) > Patrzę do Managera Sterowników, nic nie widać. Wydaję polecenie nvidia- > smi - program nie może się skomunikować z driverem, każe sprawdzić czy > się zainstalował. Ktoś ma pomysł jak skutecznie zainstalować ten sterownik? > AI mówi: Tak, w tym przypadku problem najprawdopodobniej wynika z **niekompatybilności nowego sterownika NVIDIA (`nvidia-driver-535`) z kartą graficzną GeForce GT 525M**, która jest oparta na architekturze **Fermi**. Najnowsze wersje sterowników NVIDIA **nie wspierają już architektury Fermi**. --- ### 🔧 Szybka diagnoza: Twoja karta graficzna: ``` NVIDIA GF108M [GeForce GT 525M] architektura: Fermi (z 2010-2011 r.) ``` Twoja próba: ``` sudo apt install nvidia-driver-535 ``` Sterownik `nvidia-driver-535`: * Wspiera tylko architektury **Kepler (i nowsze)**. * Nie wspiera Fermi – więc karta nie jest obsługiwana. --- ### ✅ Co należy zrobić: Musisz zainstalować **starszy sterownik**, który obsługuje architekturę Fermi. Ostatnia wersja z oficjalnym wsparciem dla Fermi to: ### ➤ `nvidia-legacy-390xx` (`nvidia-driver-390`) --- ### 🔄 Krok po kroku: 1. **Usuń obecne sterowniki**: ```bash sudo apt remove --purge '^nvidia.*' sudo apt autoremove ``` 2. **Dodaj repozytorium sterowników (jeśli używasz Ubuntu/Debiana)**: (W niektórych przypadkach starsze sterowniki są w `universe` lub `non-free`.) ```bash sudo add-apt-repository ppa:graphics-drivers/ppa sudo apt update ``` 3. **Zainstaluj sterownik `nvidia-390`**: ```bash sudo apt install nvidia-driver-390 ``` 4. **Zrestartuj system**: ```bash sudo reboot ``` 5. **Sprawdź status po restarcie**: ```bash nvidia-smi lsmod | grep nvidia ``` --- ### 💡 Dodatkowe uwagi: * Jeśli sterownik 390 nie jest dostępny w Twoim systemie (np. nowsze wersje Ubuntu), możesz rozważyć instalację manualną ze strony [NVIDIA Legacy Drivers](https://www.nvidia.com/Download/Find.aspx). * Możesz też pozostać przy `nouveau`, jeśli nie potrzebujesz akceleracji 3D, CUDA itd. -- Pozdrawiam, Draco
Date: Sat, 07 Jun 2025 20:49
Date: Sat, 07 Jun 2025 20:49
46 lines
1890 bytes
1890 bytes
W dniu 7.06.2025 o 18:41, Draco pisze: Dzięki za pomoc. > 1. **Usuń obecne sterowniki**: > > ```bash > sudo apt remove --purge '^nvidia.*' > sudo apt autoremove Zrobione> 2. **Dodaj repozytorium sterowników (jeśli używasz Ubuntu/Debiana)**: > (W niektórych przypadkach starsze sterowniki są w `universe` lub > `non-free`.) > > ```bash > sudo add-apt-repository ppa:graphics-drivers/ppa > sudo apt update Dodałem non-free i universe, ppa nie było. Dodałem też repo romeo, potencjalnie niestabilne. Co ciekawe, po dodaniu tych repo żadnego śladu w managerze zasobów oprogramowania, tam gdzie powinny być wpisy nowych źródeł. Więc może nic się nie dodało z tajemniczej przyczyny? > > 3. **Zainstaluj sterownik `nvidia-390`**: > > ```bash > sudo apt install nvidia-driver-390 Nie znaleziono takiego sterownika. > > ### 💡 Dodatkowe uwagi: > > * Jeśli sterownik 390 nie jest dostępny w Twoim systemie (np. nowsze > wersje Ubuntu), możesz rozważyć instalację manualną ze strony [NVIDIA > Legacy Drivers](https://www.nvidia.com/Download/Find.aspx). > * Możesz też pozostać przy `nouveau`, jeśli nie potrzebujesz akceleracji > 3D, CUDA itd. Chodzi o potencjalną możliwość zwiększenia rozdzielczości względem dostępnych na sterowniku noveau na wyjściach obsługiwanych przez tą kartę. Pytając na stronie nvidia o grafikę GT525M znalazłem sterownik NVIDIA-Linux-x86_64-390.157.run, po sękach związanych z tym run (przejść na konsolę, wyłączyć serwer X, znaleźć ścieżkę do pliku) stanąłem na konieczności wyłączenia sterownika noveau przed instalacją tego run i tu zwątpiłem w swoje umiejętności :) Wolałbym jakiegoś samograja, może sam byś poszperał na tej stronie i coś zaproponował? Ja tam się gubię. -- Jacek Maciejewski <I hate haters>
Author: mati15
Date: Sun, 08 Jun 2025 20:42
Date: Sun, 08 Jun 2025 20:42
7 lines
170 bytes
170 bytes
W dniu 7.06.2025 o 12:02, Jacek pisze: > Ktoś ma pomysł jak skutecznie zainstalować ten sterownik? https://linuxcapable.com/install-nvidia-drivers-on-linux-mint/
Date: Tue, 10 Jun 2025 06:50
Date: Tue, 10 Jun 2025 06:50
12 lines
565 bytes
565 bytes
W dniu 7.06.2025 o 18:41, Draco pisze: > Musisz zainstalować **starszy sterownik**, który obsługuje architekturę > Fermi. Ostatnia wersja z oficjalnym wsparciem dla Fermi to: > > ### ➤ `nvidia-legacy-390xx` (`nvidia-driver-390`) Dłubiąc na stronie repo Ubuntu znalazłem: http://archive.ubuntu.com/ubuntu/ubuntu/ubuntu/pool/multiverse/n/nvidia-graphics-drivers-390/ Jest tam paczka deb. Sądzisz że słuszne by było jej ściągnięcie i próba zainstalowania na Mincie 22.1? nie chciałbym za wiele namieszać :) -- Jacek Maciejewski <I hate haters>
Date: Tue, 10 Jun 2025 06:54
Date: Tue, 10 Jun 2025 06:54
17 lines
777 bytes
777 bytes
W dniu 10.06.2025 o 06:50, Jacek pisze: > W dniu 7.06.2025 o 18:41, Draco pisze: >> Musisz zainstalować **starszy sterownik**, który obsługuje >> architekturę Fermi. Ostatnia wersja z oficjalnym wsparciem dla Fermi to: >> >> ### ➤ `nvidia-legacy-390xx` (`nvidia-driver-390`) > Dłubiąc na stronie repo Ubuntu znalazłem: > http://archive.ubuntu.com/ubuntu/ubuntu/ubuntu/pool/multiverse/n/nvidia- > graphics-drivers-390/ > Jest tam paczka deb. Sądzisz że słuszne by było jej ściągnięcie i próba > zainstalowania na Mincie 22.1? nie chciałbym za wiele namieszać :) > Cholera, pospieszyłem się. Nie tyle paczka co katalog z jakimiś deb-ami, a w nim wiele różnych dziwnych debów :) Którego miałbym spróbować? -- Jacek Maciejewski <I hate haters>
Date: Tue, 10 Jun 2025 07:20
Date: Tue, 10 Jun 2025 07:20
22 lines
1003 bytes
1003 bytes
W dniu 10.06.2025 o 06:54, Jacek pisze: > W dniu 10.06.2025 o 06:50, Jacek pisze: >> W dniu 7.06.2025 o 18:41, Draco pisze: >>> Musisz zainstalować **starszy sterownik**, który obsługuje >>> architekturę Fermi. Ostatnia wersja z oficjalnym wsparciem dla Fermi to: >>> >>> ### ➤ `nvidia-legacy-390xx` (`nvidia-driver-390`) >> Dłubiąc na stronie repo Ubuntu znalazłem: >> http://archive.ubuntu.com/ubuntu/ubuntu/ubuntu/pool/multiverse/n/ >> nvidia- graphics-drivers-390/ >> Jest tam paczka deb. Sądzisz że słuszne by było jej ściągnięcie i >> próba zainstalowania na Mincie 22.1? nie chciałbym za wiele namieszać :) >> > Cholera, pospieszyłem się. Nie tyle paczka co katalog z jakimiś deb-ami, > a w nim wiele różnych dziwnych debów :) Którego miałbym spróbować? > Aaa, shit :) W http://archive.ubuntu.com/ubuntu/ubuntu/ubuntu/pool/restricted/n/nvidia-graphics-drivers-390/ jest tego jeszcze więcej. I co mam zainstalować? :) -- Jacek Maciejewski <I hate haters>
Author: Nemrod
Date: Tue, 10 Jun 2025 08:07
Date: Tue, 10 Jun 2025 08:07
45 lines
1453 bytes
1453 bytes
W dniu 07.06.2025 o 12:02, Jacek pisze: > W pewnym lapku jest grafika Nvidia. Info o systemie zeznaje (inxi -G > podobnie): > > Device-1: Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics > vendor: Dell > driver: i915 v: kernel arch: Gen-6 ports: active: LVDS-1 empty: > VGA-1 bus-ID: 00:02.0 > chip-ID: 8086:0116 class-ID: 0300 > > Device-2: NVIDIA GF108M [GeForce GT 525M] vendor: Dell driver: nouveau > v: kernel arch: Fermi > pcie: speed: 2.5 GT/s lanes: 16 ports: active: none off: VGA-2 > empty: HDMI-A-1 bus-ID: 01:00.0 > chip-ID: 10de:0df5 class-ID: 0300 temp: 40.0 C > > Sprawdzam obecność sterów nvidia: > lsmod | grep nvidia, żadnych sterów nvida nie widać. > > Instaluję driver nvidia: > sudo apt install nvidia-driver-535 Stery od Nvidii się ściąga a potem odpala. I nie z repo tylko z oficjalnego źródła: https://www.nvidia.com/en-us/drivers/unix/ Jeżeli masz procesor Sandy Bridge to powinieneś wybrać architekturę Linux x86/IA32. Daj znać czy pomogło. -- Nemrod Vargardsson Am 2,13 Oto Ja zmiażdżę was tak, jak miażdży wozowy walec napełniony snopami. 14 Szybkobiegacz nie będzie miał gdzie uciec, mocarz nie okaże swej siły, a bohater nie ocali życia; 15 łucznik się nie ostoi, szybkonogi nie umknie i jeździec na koniu nie ocali życia; 16 nawet najmężniejszy sercem pomiędzy bohaterami będzie w tym dniu nagi uciekał - wyrocznia Pana.
Date: Tue, 10 Jun 2025 09:03
Date: Tue, 10 Jun 2025 09:03
22 lines
954 bytes
954 bytes
W dniu 10.06.2025 o 08:07, Nemrod pisze: > Stery od Nvidii się ściąga a potem odpala. > I nie z repo tylko z oficjalnego źródła: > > https://www.nvidia.com/en-us/drivers/unix/ > > Jeżeli masz procesor Sandy Bridge to powinieneś wybrać > architekturę Linux x86/IA32. > > Daj znać czy pomogło. IMO najbardziej by pasował Linux x64 (AMD64/EM64T) Display Driver 390.157 | Linux 64-bit ponieważ w lapku jest core i3. Ale problem polega na tym że sterownik jest w pliku typu .run Już się nauczyłem jak przełączyć się na konsolę i wrócić do grafiki, jak go uruchamiać, ogarnąłem wymagane wyłączanie serwera X ale wymiękłem kiedy instalator zażądał dezaktywacji używanego nouveau. Nie wiem jak to zrobić, nie wiem czy jak dezaktywuję to zdołam aktywować na tej cholernej konsoli itd. Coś tam trzeba grzebać z modprobe. Może jakby mnie ktoś potrzymał za rączkę :) -- Jacek Maciejewski <I hate haters>
Date: Tue, 10 Jun 2025 09:27
Date: Tue, 10 Jun 2025 09:27
37 lines
1334 bytes
1334 bytes
W dniu 10.06.2025 o 09:03, Jacek pisze: > IMO najbardziej by pasował Linux x64 (AMD64/EM64T) Display Driver > 390.157 | Linux 64-bit ponieważ w lapku jest core i3. Upewnij się, że na pewno masz obsługiwane x64. Co daje wykonanie tego?: cat /proc/cpuinfo > Ale problem > polega na tym że sterownik jest w pliku typu .run Już się nauczyłem jak > przełączyć się na konsolę i wrócić do grafiki, jak go uruchamiać, > ogarnąłem wymagane wyłączanie serwera X ale wymiękłem kiedy instalator > zażądał dezaktywacji używanego nouveau. Nie wiem jak to zrobić, nie wiem > czy jak dezaktywuję to zdołam aktywować na tej cholernej konsoli itd. > Coś tam trzeba grzebać z modprobe. Może jakby mnie ktoś potrzymał za > rączkę :) To masz podane tutaj: https://docs.nvidia.com/ai-enterprise/deployment/vmware/latest/nouveau.html Jedziesz z opcją Ubuntu (bo jest kompatybilne z Mintem). -- Nemrod Vargardsson Am 2,13 Oto Ja zmiażdżę was tak, jak miażdży wozowy walec napełniony snopami. 14 Szybkobiegacz nie będzie miał gdzie uciec, mocarz nie okaże swej siły, a bohater nie ocali życia; 15 łucznik się nie ostoi, szybkonogi nie umknie i jeździec na koniu nie ocali życia; 16 nawet najmężniejszy sercem pomiędzy bohaterami będzie w tym dniu nagi uciekał - wyrocznia Pana.
Date: Tue, 10 Jun 2025 09:48
Date: Tue, 10 Jun 2025 09:48
59 lines
1986 bytes
1986 bytes
W dniu 10.06.2025 o 09:27, Nemrod pisze: > Co daje wykonanie tego?: > > cat /proc/cpuinfo ~$ cat /proc/cpuinfo processor : 0 vendor_id : GenuineIntel cpu family : 6 model : 42 model name : Intel(R) Core(TM) i3-2350M CPU @ 2.30GHz stepping : 7 microcode : 0x2f cpu MHz : 798.138 cache size : 3072 KB physical id : 0 siblings : 4 core id : 0 cpu cores : 2 apicid : 0 initial apicid : 0 fpu : yes fpu_exception : yes cpuid level : 13 wp : yes flags : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat pse36 clflush dts acpi mmx fxsr sse sse2 ht tm pbe syscall nx rdtscp lm constant_tsc arch_perfmon pebs bts rep_good nopl xtopology nonstop_tsc cpuid aperfmperf pni pclmulqdq dtes64 monitor ds_cpl vmx est tm2 ssse3 cx16 xtpr pdcm pcid sse4_1 sse4_2 x2apic popcnt tsc_deadline_timer xsave avx lahf_lm epb pti ssbd ibrs ibpb stibp tpr_shadow flexpriority ept vpid xsaveopt dtherm arat pln pts vnmi md_clear flush_l1d vmx flags : vnmi preemption_timer invvpid ept_x_only flexpriority tsc_offset vtpr mtf vapic ept vpid unrestricted_guest bugs : cpu_meltdown spectre_v1 spectre_v2 spec_store_bypass l1tf mds swapgs itlb_multihit mmio_unknown bogomips : 4589.93 clflush size : 64 cache_alignment : 64 address sizes : 36 bits physical, 48 bits virtual power management: Powtórzone 4x dla każdego rdzenia procka. IMO wskazuje to na architekturę x86_64 więc na zdrowy rozum, wybrałem właściwy sterownik? > https://docs.nvidia.com/ai-enterprise/deployment/vmware/latest/nouveau.html > > Jedziesz z opcją Ubuntu (bo jest kompatybilne z Mintem). Są wątpliwości: 1. Jeśli na działającym systemie wykonam podaną procedurę to zakażę używania nouveau. Ponieważ ten sterownik jest używany do grafiki która nie jest aktualnie wykorzystywana (bo w tym lapku obsługuje dodatkowe wyjścia graficzne VGA i HDMI) to system po reboocie normalnie wstanie w trybie graficznym czy się będzie buntował? :) -- Jacek Maciejewski <I hate haters>
Date: Tue, 10 Jun 2025 10:18
Date: Tue, 10 Jun 2025 10:18
49 lines
1614 bytes
1614 bytes
W dniu 10.06.2025 o 09:48, Jacek pisze: > ~$ cat /proc/cpuinfo > model name : Intel(R) Core(TM) i3-2350M CPU @ 2.30GHz Wygląda OK. > (...) IMO wskazuje to na > architekturę x86_64 więc na zdrowy rozum, wybrałem właściwy sterownik? Tak. Zresztą te stery powinny najpierw sprawdzić kompatybilność systemu, więc jakby było coś źle to instalacja w ogóle by nie ruszyła. > Są wątpliwości: > 1. Jeśli na działającym systemie wykonam podaną procedurę to zakażę > używania nouveau. Ponieważ ten sterownik jest używany do grafiki która > nie jest aktualnie wykorzystywana (bo w tym lapku obsługuje dodatkowe > wyjścia graficzne VGA i HDMI) to system po reboocie normalnie wstanie w > trybie graficznym czy się będzie buntował? :) Przezorny zawsze zabezpieczony. Musisz mieć plan awaryjny jakby coś ci się posypało. Ale na konsolę zawsze powinieneś się umieć zalogować. Żeby przywrócić nouveau trzeba by robić tak: usunąć /etc/modprobe.d/blacklist-nouveau.conf wykonać sudo update-initramfs -u i zrebootować. Oczywiście robisz wszystko na własne ryzyko :) Crash testów nigdy dość. Jak się boisz to przećwicz se na jakiejś wirtualce. -- Nemrod Vargardsson Am 2,13 Oto Ja zmiażdżę was tak, jak miażdży wozowy walec napełniony snopami. 14 Szybkobiegacz nie będzie miał gdzie uciec, mocarz nie okaże swej siły, a bohater nie ocali życia; 15 łucznik się nie ostoi, szybkonogi nie umknie i jeździec na koniu nie ocali życia; 16 nawet najmężniejszy sercem pomiędzy bohaterami będzie w tym dniu nagi uciekał - wyrocznia Pana.
Date: Wed, 11 Jun 2025 08:57
Date: Wed, 11 Jun 2025 08:57
41 lines
1969 bytes
1969 bytes
W dniu 10.06.2025 o 10:18, Nemrod pisze: > Tak. Zresztą te stery powinny najpierw sprawdzić kompatybilność systemu, > więc jakby było coś źle to instalacja w ogóle by nie ruszyła. > > https://docs.nvidia.com/ai-enterprise/deployment/vmware/latest/nouveau.html Zgodnie z procedurą w linku powyżej, zdemobilizowałem w terminalu ster nouveau. Po reboocie przeszedłem na konsolę tekstową (C+A+F1) i zatrzymałem lightdm. Zapuściłem plik .run ze sterownikiem Nvidia 390. Kompilacja ruszyła ale wyszły błędy i komunikat że sterownik "was not created" i zapisano log. Log się okazał dłuuugi i niepojęty jak czeski film ale na koniec jest coś jakby podsumowanie, które cytuję: cc1: some warnings being treated as errors make[3]: *** [scripts/Makefile.build:243: /tmp/selfgz2108/NVIDIA-Linux-x86_64-390.157/kernel/nvidia/nvlink_linux.o] Error 1 make[3]: Target '/tmp/selfgz2108/NVIDIA-Linux-x86_64-390.157/kernel/' not remade because of errors. make[2]: *** [/usr/src/linux-headers-6.8.0-60-generic/Makefile:1925: /tmp/selfgz2108/NVIDIA-Linux-x86_64-390.157/kernel] Error 2 make[2]: Target 'modules' not remade because of errors. make[1]: *** [Makefile:240: __sub-make] Error 2 make[1]: Target 'modules' not remade because of errors. make[1]: Leaving directory '/usr/src/linux-headers-6.8.0-60-generic' make: *** [Makefile:81: modules] Error 2 ERROR: The nvidia kernel module was not created. ERROR: Installation has failed. Please see the file '/var/log/nvidia-installer.log' for details. You may find suggestions on fixing installation problems in the README available on the Linux driver download page at www.nvidia.com. Jeśli ktoś zechce skomentować potencjalne przyczyny tego klopsa z kompilacji, będę zobowiązany. Tak czy inaczej, zwalczenie instalki sterów Nvidia mnie przerasta i chyba sobie odpuszczam. Wszystkim którzy przyłożyli pomocną rękę, dzięki piękne. -- Jacek Maciejewski <I hate haters>
Date: Wed, 11 Jun 2025 16:05
Date: Wed, 11 Jun 2025 16:05
40 lines
1615 bytes
1615 bytes
W dniu 11.06.2025 o 08:57, Jacek pisze: > ERROR: The nvidia kernel module was not created. > ERROR: Installation has failed. (...) > > Jeśli ktoś zechce skomentować potencjalne przyczyny tego klopsa z > kompilacji, będę zobowiązany. Czyli instalacja sterownika Nvidii oznacza kompilację modułu jądra Linuxa, a następnie moduł ten ma zostać włączony. Dałbyś radę to zrobić, jakbyś miał doświadczenie kompilacji jądra. A żeby do tego startować trzeba znać się na programowaniu gcc. Czasami jest tak, że w nowszych wersjach dodawane jest coś do źródeł kernela, co wcześniej trzeba było ręcznie implementować. Czyli usunięcie błędu polega tylko na zakomentowaniu kilku linijek kodu. A czasami wystarczy dodać/usunąć jakieś słowo kluczowe. Tak czy inaczej bez umiejętności programowania tego nie zrobisz. > Tak czy inaczej, zwalczenie instalki > sterów Nvidia mnie przerasta i chyba sobie odpuszczam. Wszystkim którzy > przyłożyli pomocną rękę, dzięki piękne. Nawet jakbyś pomyślnie zainstalował tę Nvidię to i tak mógłbyś być niezadowolony z wydajności lub stabilności tego oprogramowania. Możesz jeszcze napisać po co to robiłeś? -- Nemrod Vargardsson Am 2,13 Oto Ja zmiażdżę was tak, jak miażdży wozowy walec napełniony snopami. 14 Szybkobiegacz nie będzie miał gdzie uciec, mocarz nie okaże swej siły, a bohater nie ocali życia; 15 łucznik się nie ostoi, szybkonogi nie umknie i jeździec na koniu nie ocali życia; 16 nawet najmężniejszy sercem pomiędzy bohaterami będzie w tym dniu nagi uciekał - wyrocznia Pana.
Date: Wed, 11 Jun 2025 19:18
Date: Wed, 11 Jun 2025 19:18
9 lines
432 bytes
432 bytes
W dniu 11.06.2025 o 16:05, Nemrod pisze: > Możesz jeszcze napisać po co to robiłeś? Na wyjściach video (VGAi HDMI) które jak mi się zdaje, są obsługiwane w tym lapku przez drugą grafikę (nie tą która obsługuje ekran) a która miała sterownik nouveau była dostępna zbyt mała rozdzielczość. Miałem nadzieję że po instalacji sterów nvidia rozdzielczość się poprawi. -- Jacek Maciejewski <I hate haters>
Author: marrgol
Date: Wed, 11 Jun 2025 21:16
Date: Wed, 11 Jun 2025 21:16
15 lines
823 bytes
823 bytes
On 2025-06-11 at 19:18 Jacek wrote: > Na wyjściach video (VGAi HDMI) które jak mi się zdaje, są obsługiwane w tym > lapku przez drugą grafikę (nie tą która obsługuje ekran) a która miała > sterownik nouveau była dostępna zbyt mała rozdzielczość. Miałem nadzieję że > po instalacji sterów nvidia rozdzielczość się poprawi. Zbyt mała rozdzielczość jest raczej skutkiem niedogadania się sterownika z monitorem, a nie „winą” używania nouveau. Zapoznaj się z poleceniem xrandr -- z jego pomocą powinno dać się ustawić wymaganą/oczekiwaną rozdzielczość na poszczególnych wyjściach wideo. A co do nieudanej instalacji sterownika nvidia: z tego fragmentu logu, który pokazałeś, wprawdzie niewiele wynika, ale może po prostu nie masz zainstalowanych źródeł jądra i/lub DKMS?
Date: Thu, 12 Jun 2025 08:31
Date: Thu, 12 Jun 2025 08:31
37 lines
2033 bytes
2033 bytes
W dniu 11.06.2025 o 21:16, marrgol pisze: > On 2025-06-11 at 19:18 Jacek wrote: >> Na wyjściach video (VGAi HDMI) które jak mi się zdaje, są obsługiwane w tym >> lapku przez drugą grafikę (nie tą która obsługuje ekran) a która miała >> sterownik nouveau była dostępna zbyt mała rozdzielczość. Miałem nadzieję że >> po instalacji sterów nvidia rozdzielczość się poprawi. > > Zbyt mała rozdzielczość jest raczej skutkiem niedogadania się sterownika > z monitorem, a nie „winą” używania nouveau. Zapoznaj się z poleceniem > xrandr -- z jego pomocą powinno dać się ustawić wymaganą/oczekiwaną > rozdzielczość na poszczególnych wyjściach wideo. Kiedyś bawiłem się xrandr, skutki były raczej dziwne niż pożyteczne :) I skoro ster "nie dogaduje się z monitorem" to IMO wina stera :) A teraz ciekawostka - nie wyciąłem z pliku linii blacklistujących nouveau bo mi się nie chciało :) Ale podłączyłem drugi monitor do złącza VGA i popatrzyłem co się dzieje. Sądziłem że wyjście będzie nie obsługiwane i zobaczę czarny ekran. Ale nie, monitor działa normalnie a w jego obsłudze za pomocą narzędzia Minta zwanego Ekrany nic się nie zmieniło. Zapuszczam inxi -G (patrz mój początkowy post) i widzę że driver jest N/A czyli brak. No to co obsługuje tą grafikę Nvidia? :) Coś jednak obsługuje i widzę że bez dogłębnych studiów nad budową tego lapka i współpracy sterowników jednej i drugiej grafiki by się nie obyło. Ale to nakład pracy przekraczający spodziewane korzyści więc odpuszczam. > > A co do nieudanej instalacji sterownika nvidia: z tego fragmentu logu, > który pokazałeś, wprawdzie niewiele wynika, ale może po prostu nie masz > zainstalowanych źródeł jądra i/lub DKMS? Hmmm, tak by można w nieskończoność :) IMO i źródła są i ten DKMS też bo są standardowo zawarte w instalce. Ale jako że odpuszczam... :) Dzięki wszystkim za zainteresowanie i pomoc. > > -- Jacek Maciejewski <I hate haters>
Author: Dominik =?UTF-8?
Date: Thu, 12 Jun 2025 08:40
Date: Thu, 12 Jun 2025 08:40
13 lines
584 bytes
584 bytes
Dnia 11.06.2025 marrgol <marrgol@address.invalid> napisał/a: > A co do nieudanej instalacji sterownika nvidia: z tego fragmentu logu, > który pokazałeś, wprawdzie niewiele wynika, ale może po prostu nie masz > zainstalowanych źródeł jądra i/lub DKMS? Otóż to. Ewentualnie jeszcze może brakować kompilatora (w Mint zapewne metapaczka "build-essential"). -- Dominik Ałaszewski (via Debianowy slrn) "W życiu piękne są tylko chwile…" (Ryszard Riedel) Wyrażam wyłącznie prywatne poglądy zgodnie z Art. 54 Konstytucji RP Pisząc na priv zmień domenę na gmail.
Thread Navigation
This is a paginated view of messages in the thread with full content displayed inline.
Messages are displayed in chronological order, with the original post highlighted in green.
Use pagination controls to navigate through all messages in large threads.
Back to All Threads