Thread View: pl.comp.os.linux
10 messages
10 total messages
Started by Marcin Debowski
Sat, 18 Jan 2025 09:14
rozproszone zasoby dyskowe
Author: Marcin Debowski
Date: Sat, 18 Jan 2025 09:14
Date: Sat, 18 Jan 2025 09:14
10 lines
479 bytes
479 bytes
Czy jest jakieś rozwiązanie, które z różnych maszyn sieciowych pozwoliłoby zbierać wolne zasoby dyskowe i umożliwiać ich konsolidacje w jeden obszar na jakimś kliencie? Powiedzmy jest sobie host A, ma wolnego 4TB, B ma 2TB, C ma 5TB itd. I teraz jakiś klient na maszynie M zrobi z tego urządzenie blokowe 11TB? Takie lvm sieciowe. Czy iSCSI czasem czegoś takiego nie umożliwia? Czytam różne hał-tó i jestem trochę jak to mówią skonfudowany. -- Marcin
Re: rozproszone zasoby dyskowe
Author: Dominik =?UTF-8?
Date: Mon, 20 Jan 2025 07:00
Date: Mon, 20 Jan 2025 07:00
20 lines
795 bytes
795 bytes
Dnia 18.01.2025 Marcin Debowski <agatek@INVALID.zoho.com> napisał/a: > Czy jest jakieś rozwiązanie, które z różnych maszyn sieciowych > pozwoliłoby zbierać wolne zasoby dyskowe i umożliwiać ich konsolidacje w > jeden obszar na jakimś kliencie? Hmm, brzmi jak distributed volume na glusterfs :-) Byłem przekonany, że glusterfs wymaga jednakowych cegiełek, jednak już nie, vide: https://docs.gluster.org/en/latest/release-notes/3.6.0/ https://blog.programster.org/glusterfs-distributed-volumes-with-different-size-bricks Reasumując: powinno zadziałać :-) -- Dominik Ałaszewski (via raspbianowy slrn) "W życiu piękne są tylko chwile…" (Ryszard Riedel) Wyrażam wyłącznie prywatne poglądy zgodnie z Art. 54 Konstytucji RP Pisząc na priv zmień domenę na gmail.
Date: Tue, 21 Jan 2025 04:12
Date: Tue, 21 Jan 2025 04:12
20 lines
761 bytes
761 bytes
On 2025-01-20, Dominik Ałaszewski <Dominik.Alaszewski@gazeta.pl.invalid> wrote: > Dnia 18.01.2025 Marcin Debowski <agatek@INVALID.zoho.com> napisał/a: >> Czy jest jakieś rozwiązanie, które z różnych maszyn sieciowych >> pozwoliłoby zbierać wolne zasoby dyskowe i umożliwiać ich konsolidacje w >> jeden obszar na jakimś kliencie? > > Hmm, brzmi jak distributed volume na glusterfs :-) > > Byłem przekonany, że glusterfs wymaga jednakowych cegiełek, > jednak już nie, vide: > > https://docs.gluster.org/en/latest/release-notes/3.6.0/ > > https://blog.programster.org/glusterfs-distributed-volumes-with-different-size-bricks > > Reasumując: powinno zadziałać :-) O, wygląda ciekawie. Nigdy nawet o tym nie słyszałem. Dzieki :) -- Marcin
Date: Fri, 24 Jan 2025 00:00
Date: Fri, 24 Jan 2025 00:00
26 lines
1126 bytes
1126 bytes
On 2025-01-21, Marcin Debowski <agatek@INVALID.zoho.com> wrote: > On 2025-01-20, Dominik Ałaszewski <Dominik.Alaszewski@gazeta.pl.invalid> wrote: >> Dnia 18.01.2025 Marcin Debowski <agatek@INVALID.zoho.com> napisał/a: >>> Czy jest jakieś rozwiązanie, które z różnych maszyn sieciowych >>> pozwoliłoby zbierać wolne zasoby dyskowe i umożliwiać ich konsolidacje w >>> jeden obszar na jakimś kliencie? >> >> Hmm, brzmi jak distributed volume na glusterfs :-) >> >> Byłem przekonany, że glusterfs wymaga jednakowych cegiełek, >> jednak już nie, vide: >> >> https://docs.gluster.org/en/latest/release-notes/3.6.0/ >> >> https://blog.programster.org/glusterfs-distributed-volumes-with-different-size-bricks >> >> Reasumując: powinno zadziałać :-) > > O, wygląda ciekawie. Nigdy nawet o tym nie słyszałem. Dzieki :) Pytanie: czy da się cegłę zrobić na podmontowanym zasobie po NFS'ie? Gluster skarży się, że potrzebuje mieć "extended attributes" ale wyższe wersje protokołu zdaje się oferują takoweż, więc się zastanawiam czy to kwestia ustawień (nfs), czy specyfiki glustera. -- Marcin
Author: Dominik =?UTF-8?
Date: Fri, 24 Jan 2025 07:28
Date: Fri, 24 Jan 2025 07:28
12 lines
490 bytes
490 bytes
Dnia 24.01.2025 Marcin Debowski <agatek@INVALID.zoho.com> napisał/a: > Pytanie: czy da się cegłę zrobić na podmontowanym zasobie po NFS'ie? Z szybkiego sprawdzenia w sieci wynika, że chyba jednak się nie da. https://github.com/gluster/glusterfs/discussions/4236 -- Dominik Ałaszewski (via raspbianowy slrn) "W życiu piękne są tylko chwile…" (Ryszard Riedel) Wyrażam wyłącznie prywatne poglądy zgodnie z Art. 54 Konstytucji RP Pisząc na priv zmień domenę na gmail.
Author: szopen
Date: Fri, 24 Jan 2025 09:07
Date: Fri, 24 Jan 2025 09:07
13 lines
569 bytes
569 bytes
On 18.01.2025 10:14, Marcin Debowski wrote: > Czy jest jakieś rozwiązanie, które z różnych maszyn sieciowych > pozwoliłoby zbierać wolne zasoby dyskowe i umożliwiać ich konsolidacje w > jeden obszar na jakimś kliencie? > > Powiedzmy jest sobie host A, ma wolnego 4TB, B ma 2TB, C ma 5TB itd. I > teraz jakiś klient na maszynie M zrobi z tego urządzenie blokowe 11TB? > Takie lvm sieciowe. Czy iSCSI czasem czegoś takiego nie umożliwia? > Czytam różne hał-tó i jestem trochę jak to mówią skonfudowany. To jak nie gluster to może ceph? -- szopen
Date: Fri, 24 Jan 2025 10:29
Date: Fri, 24 Jan 2025 10:29
19 lines
805 bytes
805 bytes
On 2025-01-24, Dominik Ałaszewski <Dominik.Alaszewski@gazeta.pl.invalid> wrote: > Dnia 24.01.2025 Marcin Debowski <agatek@INVALID.zoho.com> napisał/a: > >> Pytanie: czy da się cegłę zrobić na podmontowanym zasobie po NFS'ie? > > Z szybkiego sprawdzenia w sieci wynika, że chyba jednak się nie da. > > https://github.com/gluster/glusterfs/discussions/4236 Dzięki, miałem problemy z wyguglaniem. Co znalazłem, to że na bardziej zawansowanych NASach (bo z taką intencją było to pytanie), ludzie wystawiają iSCSI, gdzie dalej host z glusterem widzi to jako użądzenie blokowe, a dalej to już z górki, bo mozna tam dać dowolny fs, którego rozszerzone atrybuty są akceptowane. Ale niestety mam trochę prostszych, starych NASów i tam się nic podobnego nie da zrobić. -- Marcin
Date: Fri, 24 Jan 2025 11:16
Date: Fri, 24 Jan 2025 11:16
19 lines
805 bytes
805 bytes
On 2025-01-24, Dominik Ałaszewski <Dominik.Alaszewski@gazeta.pl.invalid> wrote: > Dnia 24.01.2025 Marcin Debowski <agatek@INVALID.zoho.com> napisał/a: > >> Pytanie: czy da się cegłę zrobić na podmontowanym zasobie po NFS'ie? > > Z szybkiego sprawdzenia w sieci wynika, że chyba jednak się nie da. > > https://github.com/gluster/glusterfs/discussions/4236 Dzięki, miałem problemy z wyguglaniem. Co znalazłem, to że na bardziej zawansowanych NASach (bo z taką intencją było to pytanie), ludzie wystawiają iSCSI, gdzie dalej host z glusterem widzi to jako urządzenie blokowe, a dalej to już z górki, bo mozna tam dać dowolny fs, którego rozszerzone atrybuty są akceptowane. Ale niestety mam trochę prostszych, starych NASów i tam się nic podobnego nie da zrobić. -- Marcin
Author: marrgol
Date: Fri, 24 Jan 2025 12:27
Date: Fri, 24 Jan 2025 12:27
12 lines
599 bytes
599 bytes
On 2025-01-18 at 10:14 Marcin Debowski wrote: > Czy jest jakieś rozwiązanie, które z różnych maszyn sieciowych > pozwoliłoby zbierać wolne zasoby dyskowe i umożliwiać ich konsolidacje w > jeden obszar na jakimś kliencie? > > Powiedzmy jest sobie host A, ma wolnego 4TB, B ma 2TB, C ma 5TB itd. I > teraz jakiś klient na maszynie M zrobi z tego urządzenie blokowe 11TB? > Takie lvm sieciowe. Czy iSCSI czasem czegoś takiego nie umożliwia? > Czytam różne hał-tó i jestem trochę jak to mówią skonfudowany. Może wystarczy NBD (Network Block Devices)? Do tego zwykły LVM.
Date: Sun, 26 Jan 2025 01:57
Date: Sun, 26 Jan 2025 01:57
30 lines
1640 bytes
1640 bytes
On 2025-01-24, marrgol <marrgol@address.invalid> wrote: > On 2025-01-18 at 10:14 Marcin Debowski wrote: >> Czy jest jakieś rozwiązanie, które z różnych maszyn sieciowych >> pozwoliłoby zbierać wolne zasoby dyskowe i umożliwiać ich konsolidacje w >> jeden obszar na jakimś kliencie? >> >> Powiedzmy jest sobie host A, ma wolnego 4TB, B ma 2TB, C ma 5TB itd. I >> teraz jakiś klient na maszynie M zrobi z tego urządzenie blokowe 11TB? >> Takie lvm sieciowe. Czy iSCSI czasem czegoś takiego nie umożliwia? >> Czytam różne hał-tó i jestem trochę jak to mówią skonfudowany. > > Może wystarczy NBD (Network Block Devices)? Do tego zwykły LVM. O czymś takim myślałem wymieniając w pierwszym poście iSCSI. Z NBD się wcześniej również nie spotkałem (albo też czytałem i zdąrzyłem już zapomnieć), ale NBD też wgląda ciekawie i mniej skomplikowanie, więc dzięki za info. Bardzo pouczający wątek się zrobił. W sosunku do GlusterFS, NBD i iSCSI mają dla mnie tę wadę, że jak rozumiem operują na urządzeniach blokowych o zdefiniowanej wielkości. GlusterFS jest co prawda polecany do użycia również na dedykowanej partycji, ale z tego co jak dotąd zauważyłem, nie ma też większego problemu aby dzielił się miejscem z innymi usługami. To jest model użycia bliższy moim potrzebom, bo np. mam na jednym hoście te 2TB wolnego, na drugim dalsze kilka, na trzecim podobnie, etc. etc. i mogę sobie teraz ad hoc sklecić "ciągłą" przestrzeń dyskową np. na kilkanaście TB, która jest mi tymczasowo potrzebna na jakieś operacje z zasobami multimedialnymi. -- Marcin
Thread Navigation
This is a paginated view of messages in the thread with full content displayed inline.
Messages are displayed in chronological order, with the original post highlighted in green.
Use pagination controls to navigate through all messages in large threads.
Back to All Threads