🚀 go-pugleaf

RetroBBS NetNews Server

Inspired by RockSolid Light RIP Retro Guy

Thread View: pl.comp.os.linux
1 messages
1 total messages Started by szopen Sat, 22 Jun 2024 10:01
zrozumieć mtr
Author: szopen
Date: Sat, 22 Jun 2024 10:01
17 lines
1479 bytes
Dobry,

Mam pytanie o interpretację tego co pokazuje mtr. Mam chwilowe problemy z dostawcą, bo zrobił modernizację i popsuł.
Zapuszczam mtr na jakiś adres (teraz np. microsoft.com) i sobie pinguje, pokazuje 20 przeskoków. Pierwszy jest mój
router nazwany w raporcie _gateway. Potem kilka routerów/węzłów dostawcy i od 8 wyjście poza sieć dostawcy.
I teraz są problemy sieciowe, w kolumnie Drop na etapie 6 (czyli u dostawcy) pojawiają się błędy i rosną co sekundę, ale
równocześnie rośnie liczba przy _gateway, teraz patrzę i przy obu jest 474, równo. Na węzłach od 2 do 5 w kolumnie Drop
jest zero. Na dalszych czyli od 7 wzwyż jest po kilka dropów lub zero, a jeszcze dalej jest na kilku komunikat: (waiting
for reply). Skopiowałbym by pokazać, ale nie wiem jak, bo to "żyje" i się nie daje kopiować.

Pytanie brzmi, dlaczego na moim routerze czyli punkt 1 (_gateway) rośnie drop tak samo jak na 6tym? Przecież mój domowy
router nic nie gubi. I tak jest nie na każdym adresie jaki wywołam i nie zawsze na tym microsoftu. Czyli jak zatrzymam
mtr i puszczę ponownie to dropy u dostawcy potrafią lecieć a na _gateway już nie. Albo gdy puszczę jednocześnie na dwa
adresy, np. microsoft i amazon to w jednym dropy lecą na tym 6 urządzeniu dostawcy, a na drugim na tym samym adresie u
dostawcy nie lecą - mimo, że wykonywane są jednocześnie.
Ale głównie chodzi mi o te dropy na _gateway, jak je interpretować?
--
szopen
Thread Navigation

This is a paginated view of messages in the thread with full content displayed inline.

Messages are displayed in chronological order, with the original post highlighted in green.

Use pagination controls to navigate through all messages in large threads.

Back to All Threads