Thread View: pl.comp.os.freebsd
5 messages
5 total messages
Started by ravsaint@zeus.po
Fri, 18 Mar 2005 15:13
FreeBSD 5.0 - RELEASE - i ciagle problemy z brakujacymi bibliotekami
Author: ravsaint@zeus.po
Date: Fri, 18 Mar 2005 15:13
Date: Fri, 18 Mar 2005 15:13
18 lines
927 bytes
927 bytes
Juz od jakiegos czasu korzystam z tego systemu, zawsze ( tzn na poczatku ) wszytko bylo ok, a dokladnie przy dodawaniu paczek. Od jakiegos czas jednak ciagle mi sie czepia ze mu jakiejs bibliotemi brakuje ( bibliteka.so.5 ), a w systemie widze podobna, ale starsza. zauwazylem takze problemy z miejscem gdzie te biblioteki sie znajduja teraz domyslnie, a gdzie faktycznie sie znajdowaly( to naprawilem linkowaniem) . Wiem ze musi byc jakis sposob aby to uaktualnic do tego co ma byc przy dodawaiu paczek tych co teraz sa na "topie", ale nie wiem jak to zrobic. Dodatkowo mam wielki problem z tym ze gdy chce przez net dodac jakas paczke, to mam domyslnie podany adress do wersji 5-release.. a dzis juz nie ma takiego czegos i jest 5-stable albo 5-current. potrafie to ustawic tak jak to ma byc, ale musze to wpisywac za kazdym rebootem systemu. (setenv PACKAGESITE "ftp://ftp...) jak to ustawic na stale? Pozdrawiam RavSaint
Re: FreeBSD 5.0 - RELEASE - i ciagle problemy z brakujacymi bibliotekami
Date: Fri, 25 Mar 2005 09:14
Date: Fri, 25 Mar 2005 09:14
33 lines
1761 bytes
1761 bytes
ravsaint@zeus.polsl.gliwice.pl (Rav) wrote in message news:<2c5b17f9.0503181513.33c3f551@posting.google.com>... > Juz od jakiegos czasu korzystam z tego systemu, zawsze ( tzn na > poczatku ) wszytko bylo ok, a dokladnie przy dodawaniu paczek. Od > jakiegos czas jednak ciagle mi sie czepia ze mu jakiejs bibliotemi > brakuje ( bibliteka.so.5 ), a w systemie widze podobna, ale starsza. > zauwazylem takze problemy z miejscem gdzie te biblioteki sie znajduja > teraz domyslnie, a gdzie faktycznie sie znajdowaly( to naprawilem > linkowaniem) . Wiem ze musi byc jakis sposob aby to uaktualnic do tego > co ma byc przy dodawaiu paczek tych co teraz sa na "topie", ale nie > wiem jak to zrobic. Dodatkowo mam wielki problem z tym ze gdy chce > przez net dodac jakas paczke, to mam domyslnie podany adress do wersji > 5-release.. a dzis juz nie ma takiego czegos i jest 5-stable albo > 5-current. potrafie to ustawic tak jak to ma byc, ale musze to > wpisywac za kazdym rebootem systemu. (setenv PACKAGESITE > "ftp://ftp...) jak to ustawic na stale? > > Pozdrawiam > RavSaint no nie nie wierze ze za�nikt nic nie wie, albo... nikt juz nie czyta tej grupy, wszyscy sa tacy guru i juz nie potrzeba czytac. A fakt faktem ze nie umie nadal tego zorbic, nic tych rzeczy co pisalem. Przykladem moze byc ch�� zainstalowania sobie ntop'a. On potrzebuje 6 r�nych bibliotek ktore mam w wersji starej a potrzebuje w nowej. a do tego brak mu jeszcze tego calego libpthread.so.1, a z tego co widze potrzebuje tego dosc duzo rzeczy, a co ciekawe na naszych stronach ( polskich) nic nie ma na ten temat, nie ma tez wogole pytan o to na zadnej z grup, nigdzie... a strny obco jezyczne tez nei wiele mowia na temat tego gdize cho�by tego szukac ... Pozdrawiam Ravsaint
Author: THROWITAWAY.pitu
Date: Fri, 25 Mar 2005 13:01
Date: Fri, 25 Mar 2005 13:01
29 lines
1163 bytes
1163 bytes
Hey, Przede wszystkim zapgrejduj sobie system do najnowszej wersji 5.0 lub 5.3 (polecam zdecydowanie 5.3). Instrukcje: http://www.freebsd.org/doc/en_US.ISO8859-1/books/handbook/ /Maciek Rav wrote: > Juz od jakiegos czasu korzystam z tego systemu, zawsze ( tzn na > poczatku ) wszytko bylo ok, a dokladnie przy dodawaniu paczek. Od > jakiegos czas jednak ciagle mi sie czepia ze mu jakiejs bibliotemi > brakuje ( bibliteka.so.5 ), a w systemie widze podobna, ale starsza. > zauwazylem takze problemy z miejscem gdzie te biblioteki sie znajduja > teraz domyslnie, a gdzie faktycznie sie znajdowaly( to naprawilem > linkowaniem) . Wiem ze musi byc jakis sposob aby to uaktualnic do tego > co ma byc przy dodawaiu paczek tych co teraz sa na "topie", ale nie > wiem jak to zrobic. Dodatkowo mam wielki problem z tym ze gdy chce > przez net dodac jakas paczke, to mam domyslnie podany adress do wersji > 5-release.. a dzis juz nie ma takiego czegos i jest 5-stable albo > 5-current. potrafie to ustawic tak jak to ma byc, ale musze to > wpisywac za kazdym rebootem systemu. (setenv PACKAGESITE > "ftp://ftp...) jak to ustawic na stale? > > Pozdrawiam > RavSaint
Date: Sat, 26 Mar 2005 23:08
Date: Sat, 26 Mar 2005 23:08
14 lines
479 bytes
479 bytes
robie upgrade sobie ladnie, sciagajac zrodla z cvsup ale nie moge skompilowac kernela, bo mam problem z configiem, pisze mi ze stary jest ERROR: version of config( does not match kernel! config version = 500011, version required = 500013 i dalej ze trzeba zsynchronizowac sobie Make sure that /usr/src/usr.sbin/config is in sync with your /usr/src/sys and install a new config binary before trying this again. ale szczerze niewiem jak to zrobic prosze was o pomoc RavSaint
Author: "Cezary Ambrozia
Date: Sun, 03 Apr 2005 12:59
Date: Sun, 03 Apr 2005 12:59
7 lines
190 bytes
190 bytes
> no nie nie wierze ze za�nikt nic nie wie, albo... nikt juz nie czyta > tej grupy, wszyscy sa tacy guru i juz nie potrzeba czytac. Nikt ju� nie czyta, bo tej grupy ju� nie ma :-)
Thread Navigation
This is a paginated view of messages in the thread with full content displayed inline.
Messages are displayed in chronological order, with the original post highlighted in green.
Use pagination controls to navigate through all messages in large threads.
Back to All Threads