Thread View: pl.comp.os.bsd
1 messages
1 total messages
Started by =?UTF-8?B?TWljaG
Sun, 19 Dec 2010 00:01
powiększenie rozmiaru dysku UFS
Author: =?UTF-8?B?TWljaG
Date: Sun, 19 Dec 2010 00:01
Date: Sun, 19 Dec 2010 00:01
21 lines
1023 bytes
1023 bytes
Mam problem tego typu że system FreeBSD uruchomiłem jako maszyna wirtualna, freeBSD mam jako gotowy plik freebsd.img o określonej wielkości 10G. Po podłączeniu do maszyny wirtualnej ładnie się uruchamia i działa. Ale problem mam w tym że chce zwiększyć dysk wirtualny aby mieć więcej miejsca 50G, sam plik freebsd.img zwiększyłem w taki sposób że na hoście złączyłem dwa pliki freebsd.img (działający system) oraz zero.img(świeżo utworzony image za pomocą qemu-img) wielkości o jaką chciałem zwiększyć dysk 40G. Zrobiłem to tak : cat freebsd.img zero.img >> freebsd_new.img, odpaliłem MV i system działa lecz partycja(dysk) jest tej samej wielkości. Ponownie odpaliłem maszynę wirtualną z Gparted_live_CD i dysk okazał się większy lecz nie miałem możliwości poszerzenia ponieważ GpartED nie daje sobie rady z UFS. Tak to próbowałem zrobić lecz bez efektu końcowego. Proszę o pomoc w jaki sposób mogę ten dysk powiększyć bez utraty danych. Michał Sz.
Thread Navigation
This is a paginated view of messages in the thread with full content displayed inline.
Messages are displayed in chronological order, with the original post highlighted in green.
Use pagination controls to navigate through all messages in large threads.
Back to All Threads