Thread View: pl.comp.os.advocacy
9 messages
9 total messages
Started by Majka
Thu, 20 Mar 2014 08:53
16 (15) GB - Co tu sie zmiesci
Author: Majka
Date: Thu, 20 Mar 2014 08:53
Date: Thu, 20 Mar 2014 08:53
27 lines
1012 bytes
1012 bytes
Dzieñ dobry, proszê o pomoc - mój komputer to skromny dysk twardy SSSD 16BG, z czego XP/"mój komputer" wskazuje mi, ¿e mam dostêp do 15GB. Mam XP PROF, który przygotowa³am sama pod nLite, by by³ jak najmniejszy. Niestety ten system nie ma/nie bêdzie mia³ wsparcia. PYTANIE: Co mogê zainstalowaæ na tak ma³ym dysku? Jaki system w jakiej wersji siê tu zmie¶ci? Najchêtniej jaki¶ Windows, ale nie mam pojêcia co wybraæ: w7 czy w8/8.1? Nie zale¿y mi na nowo¶ciach (W8.1), a w pracy bardzo mi wygodnie na W7. Vista na pewno siê nie zmie¶ci, zreszt± bojê siê, ¿e nawet komputer by "nie da³ rady" (Atom 1.6, 2GB ram). Do¶wiadczenie mam ma³e, jedyne co instalowa³am/umiem instalowaæ (OS) to XP. Komputer ma s³u¿yæ jedynie jako "okienko": przegl±danie Internetu (Chrome i IExplorer). Teraz od biedy na kompie z XP mog³am zainstalowaæ Excela, co czasem wykorzystujê, ale nie jest to warunek konieczny. Pozdrawiam, Majka
Re: 16 (15) GB - Co tu sie zmiesci
Author: =?ISO-8859-2?Q?T
Date: Fri, 21 Mar 2014 22:19
Date: Fri, 21 Mar 2014 22:19
18 lines
769 bytes
769 bytes
W dniu 2014-03-20 16:53, Majka pisze: > Dzieñ dobry, > proszê o pomoc - mój komputer to skromny dysk twardy SSSD 16BG, z czego XP/"mój komputer" wskazuje mi, ¿e mam dostêp do 15GB. > > Mam XP PROF, który przygotowa³am sama pod nLite, by by³ jak najmniejszy. > Niestety ten system nie ma/nie bêdzie mia³ wsparcia. > > PYTANIE: > Co mogê zainstalowaæ na tak ma³ym dysku? > Jaki system w jakiej wersji siê tu zmie¶ci? > > Najchêtniej jaki¶ Windows, ale nie mam pojêcia co wybraæ: w7 czy w8/8.1? W7 64bit ledwo siê mie¶ci na 40GB partycjach. Nie zostaje prawie nic miejsca na pliki u¿ytkownika. Z 8 i 8.1 pewnie jest jeszcze gorzej. Byæ mo¿e 32bitowe wersje mniej zajmuj±, ale 16GB to i tak cienko. Zostañ przy XP albo kup wiêkszy dysk, bo 16GB to teraz maj± pendrivy.
Author: hikikomorisan
Date: Fri, 21 Mar 2014 22:27
Date: Fri, 21 Mar 2014 22:27
46 lines
1510 bytes
1510 bytes
On 21.03.2014 22:19, Tomasz Wójtowicz wrote: > W dniu 2014-03-20 16:53, Majka pisze: >> Dzień dobry, >> proszę o pomoc - mój komputer to skromny dysk twardy SSSD 16BG, z >> czego XP/"mój komputer" wskazuje mi, że mam dostęp do 15GB. >> >> Mam XP PROF, który przygotowałam sama pod nLite, by był jak najmniejszy. >> Niestety ten system nie ma/nie będzie miał wsparcia. >> >> PYTANIE: >> Co mogę zainstalować na tak małym dysku? >> Jaki system w jakiej wersji się tu zmieści? >> >> Najchętniej jakiś Windows, ale nie mam pojęcia co wybrać: w7 czy w8/8.1? > > W7 64bit ledwo się mieści na 40GB partycjach. Nie zostaje prawie nic > miejsca na pliki użytkownika. Z 8 i 8.1 pewnie jest jeszcze gorzej. > > Być może 32bitowe wersje mniej zajmują, ale 16GB to i tak cienko. Zostań > przy XP albo kup większy dysk, bo 16GB to teraz mają pendrivy. Dokaldnie. Windowsy nowe odpadaja. Linux jakis? :D Suse miesci sie na 12GB /wlasnie testuje na wirtualce/ a pewnie i mniej by zajal bo by default bylo 8GB. -- Zgadzam sie placic trzydziesci zlotych abonamentu RTV /czy jak to sie nie bedzie nazywac/ ale pod warunkiem, ze znikna z kanalow TV publicznej reklamy oraz polowa odmozdzajacych programow pseudo-rozrywkowych. Jesli TV publiczna zacznie dostarczac wartosciowe tresci to nie ma problemu z utrzymywaniem przydatnej spolecznie, edukacyjnie i rozrywkowo inicjatywy... http://wiadomosci.onet.pl/kraj/braun-tvp-nie-utrzyma-sie-z-oplaty-audiowizualnej-bez-reklam/5w52l
Author: "PawelS cbrbob(a
Date: Sat, 22 Mar 2014 14:24
Date: Sat, 22 Mar 2014 14:24
25 lines
1050 bytes
1050 bytes
Tomasz Wójtowicz pisze: > W dniu 2014-03-20 16:53, Majka pisze: >> Dzień dobry, >> proszę o pomoc - mój komputer to skromny dysk twardy SSSD 16BG, z >> czego XP/"mój komputer" wskazuje mi, że mam dostęp do 15GB. >> >> Mam XP PROF, który przygotowałam sama pod nLite, by był jak najmniejszy. >> Niestety ten system nie ma/nie będzie miał wsparcia. >> >> PYTANIE: >> Co mogę zainstalować na tak małym dysku? >> Jaki system w jakiej wersji się tu zmieści? >> >> Najchętniej jakiś Windows, ale nie mam pojęcia co wybrać: w7 czy w8/8.1? > > W7 64bit ledwo się mieści na 40GB partycjach. Nie zostaje prawie nic > miejsca na pliki użytkownika. Z 8 i 8.1 pewnie jest jeszcze gorzej. > > Być może 32bitowe wersje mniej zajmują, ale 16GB to i tak cienko. Zostań > przy XP albo kup większy dysk, bo 16GB to teraz mają pendrivy. Windows 7 (32bit) (wirtualka) mieści się na 8GB, ale to fakt miejsca na pliki użytkownika pozostaje niewiele, po zainstalowaniu samego systemu pozostało jeszcze jakieś ~ 1,4G wolnego miejsca.
Author: =?ISO-8859-2?Q?S
Date: Tue, 01 Apr 2014 12:36
Date: Tue, 01 Apr 2014 12:36
17 lines
653 bytes
653 bytes
Majka wrote: > Mam XP PROF, który przygotowa³am sama pod nLite, by by³ jak najmniejszy. > Niestety ten system nie ma/nie bêdzie mia³ wsparcia. To mo¿e OS/2? Wprawdzie jest to system do¶æ niszowy, ale ci±gle jest rozwijany (pod nazw± eComStation). Na partycjê systemow± wystarczy 1 GB (pliki systemowe i ró¿ne dodatki zajmuj± ok. 0.5 GB, ale lepiej mieæ rezerwê), do tego bym doda³ osobne partycje na programy, dane i "¶mieci" (partycja robocza). S. -- stachnie (at) gmail.com http://stachnie.republika.pl/ GS/CS d-> s-:- a+ C++ ULH P L+ E---- W++ N++ !o K? w-- O++ M- V PS-- PE++ Y+ PGP- !t !5 !X !R !tv b++ DI? !D G++ e++++>+++++ h--- r+++ y?
Author: Jaskiniowiec
Date: Tue, 01 Apr 2014 14:10
Date: Tue, 01 Apr 2014 14:10
18 lines
722 bytes
722 bytes
W dniu 01.04.2014 13:36, S³awomir Stachniewicz pisze: >> Mam XP PROF, który przygotowa³am sama pod nLite, by by³ jak najmniejszy. >> Niestety ten system nie ma/nie bêdzie mia³ wsparcia. > > To mo¿e OS/2? Wprawdzie jest to system do¶æ niszowy, ale ci±gle jest > rozwijany (pod nazw± eComStation). Na partycjê systemow± wystarczy 1 GB > (pliki systemowe i ró¿ne dodatki zajmuj± ok. 0.5 GB, ale lepiej mieæ > rezerwê), do tego bym doda³ osobne partycje na programy, dane i "¶mieci" > (partycja robocza). > > > S. Iiiii... co na tym uruchomisz? Te same aplikacje GNU co na linuksach? ¯eby nie by³o, mój ulubiony system to w³a¶nie OS/2, ale dajmy mu ju¿ odej¶æ do krainy wiecznych bitów i nie pogr±¿ajmy go wiêcej...
Date: Tue, 08 Apr 2014 11:27
Date: Tue, 08 Apr 2014 11:27
19 lines
570 bytes
570 bytes
Jaskiniowiec wrote: > ¯eby nie by³o, mój ulubiony system to w³a¶nie OS/2, Niesamowite! pl.comp.os.os2 jaki¶ czas temu wymar³a a nagle tu jaki¶ OS-owiec siê jaki¶ trafi³? :) > ale dajmy mu ju¿ > odej¶æ do krainy wiecznych bitów i nie pogr±¿ajmy go wiêcej... Iii tam! W domu wprawdzie ju¿ go dawno nie uruchamia³em, ale w pracy korzystam z niego ca³y czas (RTFH). S. -- stachnie (at) gmail.com http://stachnie.republika.pl/ GS/CS d-> s-:- a+ C++ ULH P L+ E---- W++ N++ !o K? w-- O++ M- V PS-- PE++ Y+ PGP- !t !5 !X !R !tv b++ DI? !D G++ e++++>+++++ h--- r+++ y?
Author: Jaskiniowiec
Date: Tue, 08 Apr 2014 16:51
Date: Tue, 08 Apr 2014 16:51
30 lines
953 bytes
953 bytes
W dniu 08.04.2014 12:27, S³awomir Stachniewicz pisze: >> ¯eby nie by³o, mój ulubiony system to w³a¶nie OS/2, > > Niesamowite! pl.comp.os.os2 jaki¶ czas temu wymar³a a nagle tu jaki¶ > OS-owiec siê jaki¶ trafi³? :) > Ano wymar³a, a szkoda... Zw³aszcza, ¿e mo¿na teraz sobie wirtualizowaæ pecetowe systemy. Ciekawe, czy wirtualne dyskietki te¿ tak fajnie ¶wiszcz±? ;) Heh, pierwsze co da³o siê odczuæ na OS/2 (Warp 3) to zupe³nie inny odg³os pracy stacji dyskietek ni¿ pod DOS/Win. Szkoda, ¿e IBM udupi³ ten system... eCS to ju¿ nie jest to samo. Podtrzymuj± to pewnie dla kilku banków i z tego ¿yj± z supportu, do czasu a¿... >> ale dajmy mu ju¿ >> odej¶æ do krainy wiecznych bitów i nie pogr±¿ajmy go wiêcej... > > Iii tam! W domu wprawdzie ju¿ go dawno nie uruchamia³em, ale w pracy > korzystam z niego ca³y czas (RTFH). > Do czasu a¿ przyjdzie handlowiec/nowy admin/manager, który stwierdzi, ¿e wymienia wszystko co muzealne ;) > > S.
Date: Wed, 09 Apr 2014 14:01
Date: Wed, 09 Apr 2014 14:01
26 lines
993 bytes
993 bytes
Jaskiniowiec wrote: [ pl.comp.os.os2 ] > Ano wymar³a, a szkoda... Mo¿e tam pisa³e¶ pod jakim¶ innym nickiem? >> Iii tam! W domu wprawdzie ju¿ go dawno nie uruchamia³em, ale w pracy >> korzystam z niego ca³y czas (RTFH). > Do czasu a¿ przyjdzie handlowiec/nowy admin/manager, który stwierdzi, ¿e > wymienia wszystko co muzealne ;) Mam zamiar go u¿ywaæ, dopóki bêdzie dzia³a³ i mi wystarcza³. A potrzeby mam niewielkie: co¶ do przegl±dana WWW (Seamonkey), co¶ do pisania programów obliczeniowych (swoje w Virtual Pascalu, do kompilowania cudzych gcc/g77), co¶ do zarz±dzania plikami (File Commander/2), co¶ do pisania tekstów i robienia wykresów (FC/2 + TeX i gnuplot, ghostscript+ghostview). A je¶li kto¶ przy¶le co¶ w jakim¶ dziwnym formacie to zawsze mo¿na w³±czyæ Open Office :) S. -- stachnie (at) gmail.com http://stachnie.republika.pl/ GS/CS d-> s-:- a+ C++ ULH P L+ E---- W++ N++ !o K? w-- O++ M- V PS-- PE++ Y+ PGP- !t !5 !X !R !tv b++ DI? !D G++ e++++>+++++ h--- r+++ y?
Thread Navigation
This is a paginated view of messages in the thread with full content displayed inline.
Messages are displayed in chronological order, with the original post highlighted in green.
Use pagination controls to navigate through all messages in large threads.
Back to All Threads