Thread View: pl.comp.mail.mta
11 messages
11 total messages
Started by Marcin Debowski
Fri, 10 Jun 2022 00:23
DNS A i PTR
Author: Marcin Debowski
Date: Fri, 10 Jun 2022 00:23
Date: Fri, 10 Jun 2022 00:23
21 lines
840 bytes
840 bytes
Porządkuję burdel wynikły z przeniesienia stron www na inny fizycznie (nowyIP) serwer. Te przenosiny polegały m.in. na tym, że rekord A podstawowej domeny wskazuje teraz na IP nowego serwera, a poczta chodzi na starym (stareIP). W związku z czym: ---------------------------------------------------------- "iprev" check details: ---------------------------------------------------------- Result: fail (no matching DNS records found) ID(s) verified: policy.iprev=staryIP DNS record(s): PIyrats.in-addr.arpa. 300 IN PTR jakis.adres.pl. jakis.adres.pl 300 IN A nowyIP MX wskazuje na mail.jakis.adres.pl, a rekord A mail.jakis.adres.pl na staryIP. Jak to ogarnąć i czy się w ogóle da? Pewnie zmianą PTR na mail.jakis.adres.pl, ale może jest jakieś bardziej eleganckie (w praktyce) rozwiązanie? -- Marcin
Re: DNS A i PTR
Author: KIKI
Date: Fri, 10 Jun 2022 10:11
Date: Fri, 10 Jun 2022 10:11
16 lines
640 bytes
640 bytes
On 10.06.2022 02:23, Marcin Debowski wrote: > MX wskazuje na mail.jakis.adres.pl, a rekord A mail.jakis.adres.pl na > staryIP. Jak to ogarnąć i czy się w ogóle da? Pewnie zmianą PTR na > mail.jakis.adres.pl, ale może jest jakieś bardziej eleganckie (w > praktyce) rozwiązanie? > PTR ma wskazywać na adres IP i domenę gdzie znaduje się serwer. PTR ustawia ten co ci daje adres IP. Ja mam kilka adresów IP i na jednym z nich jest MX i tam mi ustawili PTR. Natomiast rekordy MX to tam gdzie domena mailowa oraz klucz DKIM, DMARC i SPF. Jeden MX może obsługiwać wiele domen i wiele domen na różnych IP i na tych samych.
Date: Fri, 10 Jun 2022 22:29
Date: Fri, 10 Jun 2022 22:29
31 lines
1179 bytes
1179 bytes
On 2022-06-10, KIKI <yeir@pemfuh.uu> wrote: > On 10.06.2022 02:23, Marcin Debowski wrote: > >> MX wskazuje na mail.jakis.adres.pl, a rekord A mail.jakis.adres.pl na >> staryIP. Jak to ogarnąć i czy się w ogóle da? Pewnie zmianą PTR na >> mail.jakis.adres.pl, ale może jest jakieś bardziej eleganckie (w >> praktyce) rozwiązanie? >> > > PTR ma wskazywać na adres IP i domenę gdzie znaduje się serwer. PTR Zgadza się, ale co zrobić jeśli inne serwisy (u mnie www) tej domeny nie są pod tym samym IP? > ustawia ten co ci daje adres IP. Ja mam kilka adresów IP i na jednym z > nich jest MX i tam mi ustawili PTR. > > Natomiast rekordy MX to tam gdzie domena mailowa oraz klucz DKIM, DMARC > i SPF. I z nimi nie ma problemu. Problem jest jedynie z PTR. Musiabym zmienić PTR na mail.jakis.adres.pl co wydaje mi się dziwnym rozwiązanie, bo dlaczego mta ma de facto zawłaszczać PTR dla sibie? Zastanawiam się jak inni mają to zorganizowane bo to pewnie żadna egzotyka, że w obrębie domen i subdomen, mail i www są na różnych IP, z różnymi poddomenami. Może się tym PTR nikt nie przejmuje jak DKIM, DMARC i SPF są prawodłowe? -- Marcin
Author: =?UTF-8?B?RMW8b2
Date: Mon, 13 Jun 2022 18:44
Date: Mon, 13 Jun 2022 18:44
45 lines
1947 bytes
1947 bytes
W dniu 11.06.2022 o 00:29, Marcin Debowski pisze: > On 2022-06-10, KIKI <yeir@pemfuh.uu> wrote: >> On 10.06.2022 02:23, Marcin Debowski wrote: >> >>> MX wskazuje na mail.jakis.adres.pl, a rekord A mail.jakis.adres.pl na >>> staryIP. Jak to ogarnąć i czy się w ogóle da? Pewnie zmianą PTR na >>> mail.jakis.adres.pl, ale może jest jakieś bardziej eleganckie (w >>> praktyce) rozwiązanie? >>> >> >> PTR ma wskazywać na adres IP i domenę gdzie znaduje się serwer. PTR > > Zgadza się, ale co zrobić jeśli inne serwisy (u mnie www) tej domeny nie > są pod tym samym IP? > IP dla serwerów www nie muszą posiadać PTR. >> ustawia ten co ci daje adres IP. Ja mam kilka adresów IP i na jednym z >> nich jest MX i tam mi ustawili PTR. >> >> Natomiast rekordy MX to tam gdzie domena mailowa oraz klucz DKIM, DMARC >> i SPF. > > I z nimi nie ma problemu. Problem jest jedynie z PTR. Musiabym zmienić > PTR na mail.jakis.adres.pl co wydaje mi się dziwnym rozwiązanie, bo > dlaczego mta ma de facto zawłaszczać PTR dla sibie? > > Zastanawiam się jak inni mają to zorganizowane bo to pewnie żadna > egzotyka, że w obrębie domen i subdomen, mail i www są na różnych IP, z > różnymi poddomenami. > > Może się tym PTR nikt nie przejmuje jak DKIM, DMARC i SPF są prawodłowe? Błąd. Jest odwrotnie. PTR dla MTA jest podstawą. Może nie będę opisywał co i jak, ale w skrócie ujmę to tak, że ten mechanizm w prosty sposób potrafi rozróżnić np. wysyłkę z MTA lub z wirusa na kompie jakiegoś wsioka z kacapii. PTR wg mnie jest sprawdzany przez każdy MTA przed rozpoczęciem odbioru poczty e-mail. Natomiast teoretycznie nie ma przeszkód, żeby na jednym IP z PTR pracował MTA ogarniający wiele domen. Przeszkoda wystąpi np. wtedy, gdy ktoś niechcący zaspamuje z tego adresu i uwali wysyłkę dla wszystkich. Dlatego na czas rozwiązania akurat takiej sytuacji dobrze jest mieć kilka IP z PTR.
Date: Mon, 13 Jun 2022 19:03
Date: Mon, 13 Jun 2022 19:03
18 lines
675 bytes
675 bytes
On 11.06.2022 00:29, Marcin Debowski wrote: > On 2022-06-10, KIKI <yeir@pemfuh.uu> wrote: >> On 10.06.2022 02:23, Marcin Debowski wrote: >> >>> MX wskazuje na mail.jakis.adres.pl, a rekord A mail.jakis.adres.pl na >>> staryIP. Jak to ogarnąć i czy się w ogóle da? Pewnie zmianą PTR na >>> mail.jakis.adres.pl, ale może jest jakieś bardziej eleganckie (w >>> praktyce) rozwiązanie? >>> >> >> PTR ma wskazywać na adres IP i domenę gdzie znaduje się serwer. PTR > > Zgadza się, ale co zrobić jeśli inne serwisy (u mnie www) tej domeny nie > są pod tym samym IP? Masz domenę i wpisujesz w zonę dwa rekordy A A adres.pl 1.2.3.4 A mx.adres.pl 5.6.7.8
Date: Mon, 13 Jun 2022 23:32
Date: Mon, 13 Jun 2022 23:32
38 lines
1875 bytes
1875 bytes
On 2022-06-13, Dżon <nie.podam.tutaj.na.razie@i.juz> wrote: > W dniu 11.06.2022 o 00:29, Marcin Debowski pisze: >>> ustawia ten co ci daje adres IP. Ja mam kilka adresów IP i na jednym z >>> nich jest MX i tam mi ustawili PTR. >>> >>> Natomiast rekordy MX to tam gdzie domena mailowa oraz klucz DKIM, DMARC >>> i SPF. >> >> I z nimi nie ma problemu. Problem jest jedynie z PTR. Musiabym zmienić >> PTR na mail.jakis.adres.pl co wydaje mi się dziwnym rozwiązanie, bo >> dlaczego mta ma de facto zawłaszczać PTR dla sibie? >> >> Zastanawiam się jak inni mają to zorganizowane bo to pewnie żadna >> egzotyka, że w obrębie domen i subdomen, mail i www są na różnych IP, z >> różnymi poddomenami. >> >> Może się tym PTR nikt nie przejmuje jak DKIM, DMARC i SPF są prawodłowe? > > Błąd. Jest odwrotnie. PTR dla MTA jest podstawą. Może nie będę opisywał > co i jak, ale w skrócie ujmę to tak, że ten mechanizm w prosty sposób > potrafi rozróżnić np. wysyłkę z MTA lub z wirusa na kompie jakiegoś > wsioka z kacapii. PTR wg mnie jest sprawdzany przez każdy MTA przed > rozpoczęciem odbioru poczty e-mail. > Natomiast teoretycznie nie ma przeszkód, żeby na jednym IP z PTR > pracował MTA ogarniający wiele domen. Przeszkoda wystąpi np. wtedy, gdy > ktoś niechcący zaspamuje z tego adresu i uwali wysyłkę dla wszystkich. > Dlatego na czas rozwiązania akurat takiej sytuacji dobrze jest mieć > kilka IP z PTR. Czyli mówicie, że to jest normalna praktyka, że jak pocztę obsługuje mail.jakis.adres.pl to revDNS powinien wskazywać na A/MX mail.jakis.adres.pl, raczej niż jakis.adres.pl (o ile są różne). No dobra. Po prostu jakoś to tak w moim odczuciu mało elegancko. Przy okazji, używacie czegoś do walidacji mejli w stylu check-auth@verifier.port25.com (nb. widzę, że trafil do RBL), inne? -- Marcin
Date: Tue, 14 Jun 2022 11:34
Date: Tue, 14 Jun 2022 11:34
22 lines
940 bytes
940 bytes
On 14.06.2022 01:32, Marcin Debowski wrote: > Czyli mówicie, że to jest normalna praktyka, że jak pocztę obsługuje > mail.jakis.adres.pl to revDNS powinien wskazywać na A/MX > mail.jakis.adres.pl, raczej niż jakis.adres.pl (o ile są różne). No > dobra. Po prostu jakoś to tak w moim odczuciu mało elegancko. > > Przy okazji, używacie czegoś do walidacji mejli w stylu > check-auth@verifier.port25.com (nb. widzę, że trafil do RBL), inne? > Adres IP i domena serwera MX muszą się rozwiązywać w obie strony. Adres IP bez rekordu PTR nie nadaje się do bycia serwerem MTA. Wszyscy takie maile odbiją. Ja używam check-auth@verifier.port25.com i ma być 3 x pass. Jak nie jest to źle. Są jeszcze inne narzędzia. Podaj tę domenę, nie czaj się jak jest to legalna domena, a nie jakaś spamerska, to ci zaraz powiem co ją boli. Mam swój serwer od kilku lat i kolegom też postawiłem i działają świetnie.
Date: Tue, 14 Jun 2022 23:40
Date: Tue, 14 Jun 2022 23:40
34 lines
1417 bytes
1417 bytes
On 2022-06-14, KIKI <yeir@pemfuh.uu> wrote: > On 14.06.2022 01:32, Marcin Debowski wrote: > >> Czyli mówicie, że to jest normalna praktyka, że jak pocztę obsługuje >> mail.jakis.adres.pl to revDNS powinien wskazywać na A/MX >> mail.jakis.adres.pl, raczej niż jakis.adres.pl (o ile są różne). No >> dobra. Po prostu jakoś to tak w moim odczuciu mało elegancko. >> >> Przy okazji, używacie czegoś do walidacji mejli w stylu >> check-auth@verifier.port25.com (nb. widzę, że trafil do RBL), inne? >> > > > Adres IP i domena serwera MX muszą się rozwiązywać w obie strony. Adres > IP bez rekordu PTR nie nadaje się do bycia serwerem MTA. Wszyscy takie > maile odbiją. > Ja używam check-auth@verifier.port25.com i ma być 3 x pass. Jak nie jest > to źle. > Są jeszcze inne narzędzia. > > Podaj tę domenę, nie czaj się jak jest to legalna domena, a nie jakaś > spamerska, to ci zaraz powiem co ją boli. > > Mam swój serwer od kilku lat i kolegom też postawiłem i działają świetnie. Nic nielegalnego, ale mam zawsze opory przed podawaniem takich indormacji w technicznych dyskusjach, a tu nie jest to jeszcze moja domena, więc tym bardziej tego nie zrobię. Co innego jakbym Ci mógł przesłac na mejla, ale wygląda, że masz fejkowatego. Po zmianie PTR mam w tej chwili wszystkie passy na check-auth@verifier.port25.com i 10/10 na https://www.mail-tester.com/. -- Marcin
Date: Thu, 16 Jun 2022 15:11
Date: Thu, 16 Jun 2022 15:11
14 lines
604 bytes
604 bytes
On 15.06.2022 01:40, Marcin Debowski wrote: > Po zmianie PTR mam w tej chwili wszystkie passy na > check-auth@verifier.port25.com i 10/10 na https://www.mail-tester.com/. > A co mówi https://dmarcian.com/ po wpisaniu samej domeny ? Powinieneś mieć trzy zielone w tym DMARC na reject, w SPF jeden IP i -all (bez falki) i działający DKIM 2048 bit. Inaczej będziesz mailerem drugiej kategorii i zawsze filtry dadzą jakieś punkty za brak tych trzech rekordów. To jest zabezpieczenie przed podszyciem się pod Ciebie i o to w tym chodzi. Bez SPF to w ogóle maile nie dojdą w dużym procencie.
Date: Fri, 17 Jun 2022 00:47
Date: Fri, 17 Jun 2022 00:47
22 lines
835 bytes
835 bytes
On 2022-06-16, KIKI <yeir@pemfuh.uu> wrote: > On 15.06.2022 01:40, Marcin Debowski wrote: > >> Po zmianie PTR mam w tej chwili wszystkie passy na >> check-auth@verifier.port25.com i 10/10 na https://www.mail-tester.com/. >> > > A co mówi https://dmarcian.com/ po wpisaniu samej domeny ? > > Powinieneś mieć trzy zielone w tym DMARC na reject, w SPF jeden IP i > -all (bez falki) i działający DKIM 2048 bit. > > Inaczej będziesz mailerem drugiej kategorii i zawsze filtry dadzą jakieś > punkty za brak tych trzech rekordów. To jest zabezpieczenie przed > podszyciem się pod Ciebie i o to w tym chodzi. Bez SPF to w ogóle maile > nie dojdą w dużym procencie. Wielkie dzięki, ustawiłem odpowiednio policy i rua i mam już wszystko zielone. Nb. dlaczego "quarantine" nie jest tam uważane za wystarczające? -- Marcin
Date: Fri, 17 Jun 2022 10:01
Date: Fri, 17 Jun 2022 10:01
30 lines
1567 bytes
1567 bytes
On 17.06.2022 02:47, Marcin Debowski wrote: > Wielkie dzięki, ustawiłem odpowiednio policy i rua i mam już wszystko > zielone. Nb. dlaczego "quarantine" nie jest tam uważane za > wystarczające? > Historycznie quarantine w DMARC i "~All" czyli soft fail w SPF miało działać do testów serwera MTA. Prosiłeś tym o łagodniejsze traktowanie, bo testujesz system i coś nie wychodzi i żeby mimo to puścili ci maila do odbiorcy. Niestety z biegiem lat zaczęto używać tego mechanizmu do przebijania się przez filtry i każda próba ominięcia np. IP na czarnej liście z rekordu SPF poprzez dodanie falki jest jeszcze bardziej niemile widziana. To Tobie zależy na dostarczalności maili więc znajdź czysty IP, w dobrym sąsiedztwie, gdzie cała klasa czy operator nie są listowani jako cały ASN na uceprotect h1, h2, h3 ani na spamgruperze. Nigdzie ma nie być otoczenia tego adresu. Jak już go masz i ustawisz rekordy to zawsze będziesz lądował w inboxie. Jest jeszcze kolejna bariera, to treść maili. Unikaj w korespondencji słów oferta, covid, dezynfekcja i podobnych. Nie pisz w HTML-u, nie wysyłaj linków do domen na czarnej liście. To wszystko wyłapie Spamassassin. Często tak jest, że spamer ma wzorowo skonfigurowany serwer, na czystym, wygrzanym IP, domenę, która odleżała swoje od dnia rejestracji ale w takim mailu wyśle linka do strony spamera z produktami już wcześniej spamującymi. Za samą treść maila Spamassassin wsadzi ci maila do folderu spam. Zrobisz tak kilka razy i Gmail już sobie to zapamięta.
Thread Navigation
This is a paginated view of messages in the thread with full content displayed inline.
Messages are displayed in chronological order, with the original post highlighted in green.
Use pagination controls to navigate through all messages in large threads.
Back to All Threads