Thread View: pl.comp.mail.mta
8 messages
8 total messages
Started by LFC
Mon, 23 Mar 2020 14:34
spamerstwo atakuje
Author: LFC
Date: Mon, 23 Mar 2020 14:34
Date: Mon, 23 Mar 2020 14:34
13 lines
658 bytes
658 bytes
Nie odnieśliście wrażenia, że spamerzy się ostatnio mocno zaktywizowali. Aktywowałem sendmailowi port 587 i przy okazji prześledziłęm logi. W secure od groma informacji saslautha o próbach zalogowania do smtp. W maillogu od groma info z refused z zen spamhaus.org Macie jakieś rozwiązanie, że np po 3, 4 nieudanych logowaniach z jednego IP - host ma bana na jakiś czas? I jeszcze jedno - spam z reginalnymi domenami pisz.pl, zgora.pl, lapy.pl, zagan.pl, etc. Jest go coraz więcej. Jak to gówno wychwytujecie? Można po IP, ale tych IP jest kilka i co pewien czas się jednak zmieniają. Serwer to sendmail za autoryzacją na centos 6 LFC
Re: spamerstwo atakuje
Author: KIKI
Date: Mon, 23 Mar 2020 21:05
Date: Mon, 23 Mar 2020 21:05
26 lines
1281 bytes
1281 bytes
On 23.03.2020 14:34, LFC wrote: > Nie odnieśliście wrażenia, że spamerzy się ostatnio mocno zaktywizowali. > Aktywowałem sendmailowi port 587 i przy okazji prześledziłęm logi. > W secure od groma informacji saslautha o próbach zalogowania do smtp. > W maillogu od groma info z refused z zen spamhaus.org > Macie jakieś rozwiązanie, że np po 3, 4 nieudanych logowaniach z jednego > IP - host ma bana na jakiś czas? > I jeszcze jedno - spam z reginalnymi domenami pisz.pl, zgora.pl, > lapy.pl, zagan.pl, etc. Jest go coraz więcej. > Jak to gówno wychwytujecie? Można po IP, ale tych IP jest kilka i co > pewien czas się jednak zmieniają. > Mam dokładnie to samo. Ja proponuję banować duże korporacje, których produkty są teraz wciskane byle wycofać gotówkę. Taki spam obecnie przy koronawirusie to draństwo. Za próbę wciskania towarów gdy ludzie nie otrzymują wynagrodzenia to draństwo. Te domeny pisz.pl, zgora.pl, lapy.pl, zagan.pl i podobne są u mnie po kilkadziesiąt dziennie, oczywiście odrzucane. Niebieski nie pisze, bo wyciąłem wszystkie ich klasy IP. Mam około 800 odrzucanych maili na dobę z czego przechodzi może 30 i jeszcze kilka to spamy. Nie pojmuję tych spamerów. Czy są jakieś badania czy spam poprawia im sprzedaż?
Author: Piotr Lechowicz
Date: Tue, 24 Mar 2020 01:07
Date: Tue, 24 Mar 2020 01:07
34 lines
1357 bytes
1357 bytes
W dniu 2020-03-23 o 14:34, LFC pisze: > Nie odnie¶li¶cie wra¿enia, ¿e spamerzy siê ostatnio mocno zaktywizowali. Ci od proponowania baz adresów? Tak. > Aktywowa³em sendmailowi port 587 i przy okazji prze¶ledzi³êm logi. > W secure od groma informacji saslautha o próbach zalogowania do smtp. > W maillogu od groma info z refused z zen spamhaus.org > Macie jakie¶ rozwi±zanie, ¿e np po 3, 4 nieudanych logowaniach z jednego IP - host ma bana na jaki¶ czas? fail2ban /etc/fail2ban/filter.d/sendmail-auth.conf: failregex = \w{14}: (\S+ )?\[<HOST>\]( \(may be forged\))?: possible SMTP attack: command=AUTH, count=\d+$ \[<HOST>\]( \(may be forged\))? did not issue MAIL\/EXPN\/VRFY\/ETRN during connection to MTA Podobnie mo¿na filtrowaæ te odrzucone przez zena. > I jeszcze jedno - spam z reginalnymi domenami pisz.pl, zgora.pl, lapy.pl, zagan.pl, etc. Jest go coraz wiêcej. > Jak to gówno wychwytujecie? Mo¿na po IP, ale tych IP jest kilka i co pewien czas siê jednak zmieniaj±. milter-regex reject "Looks like hosted spam #3-140" #biuro,office,info,bok@*.miasto.pl envfrom /(biuro|office|info|bok|smtp)@\w+\.(zgora|jgora|tgory|sejny|naklo|lapy|zagan|pisz|zarow|agro|waw|turek)\.pl/e and envrcpt // a potem fail2ban: failregex = \[<HOST>\]: REJECT: Looks like hosted spam #3- > > Serwer to sendmail za autoryzacj± na centos 6 > > LFC
Date: Tue, 24 Mar 2020 07:38
Date: Tue, 24 Mar 2020 07:38
99 lines
3563 bytes
3563 bytes
W dniu 24.03.2020 o 01:07, Piotr Lechowicz pisze: > W dniu 2020-03-23 o 14:34, LFC pisze: >> Nie odnie¶li¶cie wra¿enia, ¿e spamerzy siê ostatnio mocno zaktywizowali. > > Ci od proponowania baz adresów? Tak. > >> Aktywowa³em sendmailowi port 587 i przy okazji prze¶ledzi³êm logi. >> W secure od groma informacji saslautha o próbach zalogowania do smtp. >> W maillogu od groma info z refused z zen spamhaus.org >> Macie jakie¶ rozwi±zanie, ¿e np po 3, 4 nieudanych logowaniach z >> jednego IP - host ma bana na jaki¶ czas? > > fail2ban > /etc/fail2ban/filter.d/sendmail-auth.conf: > > failregex = \w{14}: (\S+ )?\[<HOST>\]( \(may be forged\))?: possible > SMTP attack: command=AUTH, count=\d+$ > \[<HOST>\]( \(may be forged\))? did not issue > MAIL\/EXPN\/VRFY\/ETRN during connection to MTA > > Podobnie mo¿na filtrowaæ te odrzucone przez zena. > >> I jeszcze jedno - spam z reginalnymi domenami pisz.pl, zgora.pl, >> lapy.pl, zagan.pl, etc. Jest go coraz wiêcej. >> Jak to gówno wychwytujecie? Mo¿na po IP, ale tych IP jest kilka i co >> pewien czas siê jednak zmieniaj±. > > milter-regex > > reject "Looks like hosted spam #3-140" #biuro,office,info,bok@*.miasto.pl > envfrom > /(biuro|office|info|bok|smtp)@\w+\.(zgora|jgora|tgory|sejny|naklo|lapy|zagan|pisz|zarow|agro|waw|turek)\.pl/e > and envrcpt // > > a potem fail2ban: > > failregex = \[<HOST>\]: REJECT: Looks like hosted spam #3- > Nie decydowa³em siê na regexa bo w ten sposób wytnie równie¿ pocztê u¿yteczn± z takich domen, ale chyba zrobiê to w spamassassinie, bo mam tak skonfigurowane, ¿e procmail przesuwa pocztê oznakowan± jako spam na osobne konto, z którego j± odbieram i albo wywalam, albo przekazujê do adresata je¿eli jest u¿yteczna. Mam przy okazji jeszcze parê pytañ odno¶nie konfiguracji sendmaila, które mnie w³a¶nie ostatnio pokona³y. Sendmail jest tak ustawiony, ¿e smtp dzia³a na porcie 25 i je¿eli u¿ytkownik poczty loguje siê z zewn±trz to mo¿e j± odebraæ(port 110 STARTLS, lub SSL port 995), ale je¿eli chce wys³aæ pocztê, to o ile jest na dynamicznym IP, a takie ma wiêkszo¶æ w domu, to sendmail odrzuca. Znalaza³em w sieci ustawienia konfigu, które umo¿liwiaj± wysy³anie Odblokowa³em port 587 DAEMON_OPTIONS(`port=submission, Name=MSA, Mê') dorzuci³em do konfiguracji jeszcze FEATURE(`delay_checks') które podobno jest lekarstwem na odrzucanie po³±czeñ z dynamicznych IP przez sendmaila jeszcze przed autoryzacj± i FEATURE(require_rdns) które ma byc lekarstwem na czê¶æ spamerstwa. Przez niedzielê by³o cicho i spokojnie, ale w poniedzia³ek zacz±³ siê festiwal spamerstwa hosty wali³y jak w kacz± dupê, Jak siê zorientowa³em to zd±¿y³o siê namno¿yæ poczt w mqueue. Wzi±³em je przesun±³em do innego katalogu, zeby je potem przeanalizowaæ i przywróci³em stara konfiguracjê sendmail i znów jest spokój. Jedna rzecz mnie zaskoczy³a - ca³a masa hostów ³aczy³± siê z adresów typu ::ff:www.xxx.yyy.zzz wygl±daj±cych na ipv6, a przecie¿ mam zdisablowan± obs³ugê ipv6 (ilo¶æ : lub f mog³± byæ inna, ale nie zwróci³em na to w pierwszym momencie uwagi). A zatem mam dwa istotne pytania: 1. Co jest grane z tymi adresamni? 2. Co zmieniæ w konfiguracji sendmaila, zeby umo¿liwia³ wysy³kê z zewn±trz ale bez takich ekscesów. Ca³a masa tych poczt by³a sygnowana niby z mojej domeny od nieistniej±cych userów. Spraw robi siê do¶æ pal±ca, ze wzglêdu na koronê, bo zarzad i dyrekcja chcia³yby móc operowaæ poczt± spoza firmy. Odbiór bez problemu, ale wysy³ak ju¿ nie, chyba, ¿e kto¶ ma sta³e IP, jak ja w domy, wtedy nie ma problemu. LFC LFC
Date: Thu, 26 Mar 2020 10:19
Date: Thu, 26 Mar 2020 10:19
17 lines
399 bytes
399 bytes
W dniu 24.03.2020 o 01:07, Piotr Lechowicz pisze: > reject "Looks like hosted spam #3-140" #biuro,office,info,bok@*.miasto.pl > envfrom > /(biuro|office|info|bok|smtp)@\w+\.(zgora|jgora|tgory|sejny|naklo|lapy|zagan|pisz|zarow|agro|waw|turek)\.pl/e > and envrcpt // > Tu drugi taki sam zapis dla envrcpt? > a potem fail2ban: > > failregex = \[<HOST>\]: REJECT: Looks like hosted spam #3- > > LFC
Date: Thu, 26 Mar 2020 12:15
Date: Thu, 26 Mar 2020 12:15
15 lines
532 bytes
532 bytes
W dniu 2020-03-26 o 10:19, LFC pisze: > W dniu 24.03.2020 o 01:07, Piotr Lechowicz pisze: > >> reject "Looks like hosted spam #3-140" #biuro,office,info,bok@*.miasto.pl >> envfrom >> /(biuro|office|info|bok|smtp)@\w+\.(zgora|jgora|tgory|sejny|naklo|lapy|zagan|pisz|zarow|agro|waw|turek)\.pl/e >> and envrcpt // >> > > Tu drugi taki sam zapis dla envrcpt? > Nie, to jest jeden zapis (pociê³o liniê) na envfrom z regexem AND na envrcpt dowolne. Adres odbiorcy z envrcpt jest mi potrzebny do statystyk; ty mo¿esz go wywaliæ. Piotr
Date: Thu, 26 Mar 2020 14:22
Date: Thu, 26 Mar 2020 14:22
27 lines
818 bytes
818 bytes
W dniu 26.03.2020 o 12:15, Piotr Lechowicz pisze: > W dniu 2020-03-26 o 10:19, LFC pisze: >> W dniu 24.03.2020 o 01:07, Piotr Lechowicz pisze: >> >>> reject "Looks like hosted spam #3-140" >>> #biuro,office,info,bok@*.miasto.pl >>> envfrom >>> /(biuro|office|info|bok|smtp)@\w+\.(zgora|jgora|tgory|sejny|naklo|lapy|zagan|pisz|zarow|agro|waw|turek)\.pl/e >>> >>> and envrcpt // >>> >> >> Tu drugi taki sam zapis dla envrcpt? >> > > Nie, to jest jeden zapis (pociê³o liniê) na envfrom z regexem AND na > envrcpt dowolne. > Adres odbiorcy z envrcpt jest mi potrzebny do statystyk; ty mo¿esz go > wywaliæ. > > Piotr OK, dziêki zacz±³em siê bawiæ fail2banem. Rozumiem, ze z fail2ban.local mo¿na wywali wszystkie zapisy, które dotycza aplikacji, które nas nie interesuj± a zostawiæ tylko np. ssh, sendmail i dovecot? LFC
Date: Thu, 26 Mar 2020 15:17
Date: Thu, 26 Mar 2020 15:17
29 lines
959 bytes
959 bytes
W dniu 2020-03-26 o 14:22, LFC pisze: > W dniu 26.03.2020 o 12:15, Piotr Lechowicz pisze: >> W dniu 2020-03-26 o 10:19, LFC pisze: >>> W dniu 24.03.2020 o 01:07, Piotr Lechowicz pisze: >>> >>>> reject "Looks like hosted spam #3-140" >>>> #biuro,office,info,bok@*.miasto.pl >>>> envfrom >>>> /(biuro|office|info|bok|smtp)@\w+\.(zgora|jgora|tgory|sejny|naklo|lapy|zagan|pisz|zarow|agro|waw|turek)\.pl/e >>>> >>>> and envrcpt // >>>> >>> >>> Tu drugi taki sam zapis dla envrcpt? >>> >> >> Nie, to jest jeden zapis (pociê³o liniê) na envfrom z regexem AND na >> envrcpt dowolne. >> Adres odbiorcy z envrcpt jest mi potrzebny do statystyk; ty mo¿esz go >> wywaliæ. >> >> Piotr > > OK, dziêki zacz±³em siê bawiæ fail2banem. > Rozumiem, ze z fail2ban.local mo¿na wywali wszystkie zapisy, które dotycza aplikacji, które nas nie interesuj± a zostawiæ tylko np. ssh, sendmail i dovecot? > > LFC Pewnie, ¿e mo¿na. To jest twoja konfiguracja, która nadpisuje defaulta.
Thread Navigation
This is a paginated view of messages in the thread with full content displayed inline.
Messages are displayed in chronological order, with the original post highlighted in green.
Use pagination controls to navigate through all messages in large threads.
Back to All Threads