Thread View: pl.comp.lang.vbasic
3 messages
3 total messages
Started by "ChrissP."
Mon, 05 Aug 2013 17:50
Monitoroanie folderu w VB.Net
Author: "ChrissP."
Date: Mon, 05 Aug 2013 17:50
Date: Mon, 05 Aug 2013 17:50
19 lines
767 bytes
767 bytes
Witam, Zaczalem pisac program-zamiennik dla Dropbox'a z przechowywaniem danych na wlasnym serwerze i mam pewien problem z monitorowaniem folderu z plikami. Otoz uzywam FileSystemWatcher do otrzymania informacji o nowym/zmienionym pliku, niestety w sytuacji, kiedy operacja zapisu tego pliku troche trwa, to otrzymuje komunikat np. 5 razy podczas jego zapisu. Skutek jest taki, ze program wysyla mi na serwer czesc pliku, po czym sprawdza, ze na serwerze jest nowsza wersja, wiec ja sciaga i w efekcie mam tylko czesc pliku skopiowanego do mojego folderu lub caly plik ktory do "ustalenia wersji" lata pomiedzy hostem lokalnym i serwerem np. 10 razy... Znacie moze jakis inny sposob monitorowania katalogu dla nowych/zmienionych plikow? -- Pozdrawiam, KP
Re: Monitoroanie folderu w VB.Net
Author: "chochlik_drukar
Date: Wed, 28 Aug 2013 08:24
Date: Wed, 28 Aug 2013 08:24
28 lines
1307 bytes
1307 bytes
Uzytkownik "ChrissP." <krzyszp@interia.pl> napisal w wiadomosci news:ktol6h$ao3$1@usenet.news.interia.pl... > Witam, > > Zaczalem pisac program-zamiennik dla Dropbox'a z przechowywaniem danych na > wlasnym serwerze i mam pewien problem z monitorowaniem folderu z plikami. > Otoz uzywam FileSystemWatcher do otrzymania informacji o nowym/zmienionym > pliku, niestety w sytuacji, kiedy operacja zapisu tego pliku troche trwa, > to otrzymuje komunikat np. 5 razy podczas jego zapisu. Skutek jest taki, > ze program wysyla mi na serwer czesc pliku, po czym sprawdza, ze na > serwerze jest nowsza wersja, wiec ja sciaga i w efekcie mam tylko czesc > pliku skopiowanego do mojego folderu lub caly plik ktory do "ustalenia > wersji" lata pomiedzy hostem lokalnym i serwerem np. 10 razy... > > Znacie moze jakis inny sposob monitorowania katalogu dla > nowych/zmienionych plikow? To moze wprowadz pewne opóznienie ? Np po informacji o zmianie pliku zapisuj sobie jego dane (czas ost. modyfikacji, rozmiar) i po sekundzie sprawdzaj czy to sie zmienilo. Jesli tak to kolejna sekunda, jesli nie to upload. Kolejna informacja o zmianie w czasie tej sekundy resetuje opóznienie i znowu czekasz 1s. No chyba, ze dostajesz info o zmianie pliku a nastepne dopiero za 10 sekund to bez sensu az tyle czekac.
Re: Monitoroanie folderu w VB.Net
Author: "ChrissP."
Date: Tue, 03 Sep 2013 15:39
Date: Tue, 03 Sep 2013 15:39
64 lines
1549 bytes
1549 bytes
W dniu .08.2013 o 07:24 chochlik_drukarski <chochlik_drukarski@wp.pl> pisze: > > Uzytkownik "ChrissP." <krzyszp@interia.pl> napisal w wiadomosci > news:ktol6h$ao3$1@usenet.news.interia.pl... >> Witam, >> >> Zaczalem pisac program-zamiennik dla Dropbox'a z przechowywaniem danych >> na wlasnym serwerze i mam pewien problem z monitorowaniem folderu z >> plikami. Otoz uzywam FileSystemWatcher do otrzymania informacji o >> nowym/zmienionym pliku, niestety w sytuacji, kiedy operacja zapisu tego >> pliku troche trwa, to otrzymuje komunikat np. 5 razy podczas jego >> zapisu. Skutek jest taki, ze program wysyla mi na serwer czesc pliku, >> po czym sprawdza, ze na serwerze jest nowsza wersja, wiec ja sciaga i w >> efekcie mam tylko czesc pliku skopiowanego do mojego folderu lub caly >> plik ktory do "ustalenia wersji" lata pomiedzy hostem lokalnym i >> serwerem np. 10 razy... >> >> Znacie moze jakis inny sposob monitorowania katalogu dla >> nowych/zmienionych plikow? > > To moze wprowadz pewne opóznienie ? Np po informacji o zmianie pliku > zapisuj > sobie jego dane (czas ost. modyfikacji, rozmiar) i po sekundzie > sprawdzaj czy to sie > zmienilo. Jesli tak to kolejna sekunda, jesli nie to upload. Kolejna > informacja o zmianie > w czasie tej sekundy resetuje opóznienie i znowu czekasz 1s. No chyba, > ze dostajesz > info o zmianie pliku a nastepne dopiero za 10 sekund to bez sensu az > tyle czekac. > Dzieki, to dobry pomysl :) -- Pozdrawiam, KP
Thread Navigation
This is a paginated view of messages in the thread with full content displayed inline.
Messages are displayed in chronological order, with the original post highlighted in green.
Use pagination controls to navigate through all messages in large threads.
Back to All Threads