Thread View: pl.comp.lang.vbasic
2 messages
2 total messages
Started by ZikO
Sun, 21 Nov 2010 12:18
Zwracanie zakresu komorek przez funkcje
Author: ZikO
Date: Sun, 21 Nov 2010 12:18
Date: Sun, 21 Nov 2010 12:18
24 lines
531 bytes
531 bytes
Witam Czy ktos moze mi poradzic jak zwrocic obszar komorek w Excelu z funkcji? Przykladowo na zasadzie porowan If ... Then ... buduje zakres komorek, ktory nie jest ciagly i zapisuje go w zmiennej typu String, czyli np mam cos takiego: sRange = "A1,A5,A6,A7,A10" itd. Czy jest mozliwosc zeby zwrocic taki obszar w taki sposob, zebym mogl ten obszar uzyc w jakiejkowliek formule =SUM(sRange), =POWER(10, sRange) itd. Dzieki i pozdrawiam PS. Jestem totalnie poczatkujacy i ucze sie VBA wiec problem moze byc trywialny
Re: Zwracanie zakresu komorek przez funkcje
Author: ZikO
Date: Sun, 21 Nov 2010 13:14
Date: Sun, 21 Nov 2010 13:14
45 lines
1118 bytes
1118 bytes
On 21/11/2010 12:18, ZikO wrote: > Witam > > Czy ktos moze mi poradzic jak zwrocic obszar komorek w Excelu z funkcji? > > Przykladowo na zasadzie porowan If ... Then ... buduje zakres komorek, > ktory nie jest ciagly i zapisuje go w zmiennej typu String, czyli np mam > cos takiego: > > sRange = "A1,A5,A6,A7,A10" > > itd. > > Czy jest mozliwosc zeby zwrocic taki obszar w taki sposob, zebym mogl > ten obszar uzyc w jakiejkowliek formule =SUM(sRange), =POWER(10, sRange) > > itd. > > Dzieki i pozdrawiam > > > > PS. Jestem totalnie poczatkujacy i ucze sie VBA wiec problem moze byc > trywialny Znalazlem odpowiedz jesli ktos bylby zainteresowany [Code] 'Function SumOfLog(ParamArray vArgList() As Variant) As Double ' Dim rCell As Range ' Dim vArg As Variant ' Dim dSumArray As Double ' ' For Each vArg In vArgList ' For Each rCell In vArg ' If WorksheetFunction.IsNumber(rCell) Then ' dSumArray = dSumArray + WorksheetFunction.Power(10, _ 'rCell / 10) ' End If ' Next rCell ' Next vArg ' SumOfLog = 10 * Log10(dSumArray) 'End Function [/Code]
Thread Navigation
This is a paginated view of messages in the thread with full content displayed inline.
Messages are displayed in chronological order, with the original post highlighted in green.
Use pagination controls to navigate through all messages in large threads.
Back to All Threads