Thread View: pl.comp.lang.pascal
13 messages
13 total messages
Started by Winetou
Mon, 14 Sep 2009 09:19
Ubuntu vs. Lazarus i dziwne zachowanie tego drugiego
Author: Winetou
Date: Mon, 14 Sep 2009 09:19
Date: Mon, 14 Sep 2009 09:19
49 lines
1969 bytes
1969 bytes
Czy tylko mnie się to zdarzą czy również innym grupowiczom. Otóż używam lazarusa 0.9.26 poinstalowanego z repozytorium ubuntu (Wersja ubuntu 9.04 64 bit) i mam z nim sporo problemów: 1. Nie jest on za bardzo stabilny. Nie mogę kopiować, wycinać wklejać ponieważ wychodzi z programu. Takie wyjścia z programu zdarzają się również wg absolutnie bez powodu podczas pisania lub kompilowania. 2. Komponent ScrollBox działa bardzo dziwnie. Obrazek (komponent Image) przy próbie przesuwania znika i pojawia się. Gdy miałem ułożone w dwóch kolumnach z jednej strony Labele a z drugiej Edity to te pierwsze przesuwały się szybciej, co jest według mnie całkowitym nieporozumieniem 3. Gdy ustawiam borderstyle okna na bsDialog wysypuje mi się Compiz Fuzion, i to nie tylko podczas pracy w lazarusie ale już w skompilowanym programie. 4. Używając komponentu Notebook widzę tylko komponenty położone na pierwszej karcie/stronie, resztę zobaczę nawet nie po ponownym uruchomieniu lazarusa co całego systemu – tak jakby lazarus pozostawiał po sobie coś w pamięci. 5. Rozmiar plików wykonywalnych jest ogromny. Wiem, że to już było wałkowane wiele razy ale 17 mega dla gtk i 25 mega dla gtk2 normalnie przeraża. Tyle po krótkiej pracy w lazarusie (no z tydzień zabawy) w czasie której projekt zaczął się rozrastać a: - pierwszy punkt stał się bardzo uciążliwy (brak możliwości kopiowania czy to skrótami czy za pomocą myszy naprawdę przeszkadza) - punkt drugi trzeba było obejść pisząc własnego scrollboxa - w punkcie trzecim trzeba było porzucić styl bsDialog zostawiając domyślny bsSizable Tak więc zapytuję :) Czy któryś z szanownych grupowiczów również doszukał się podobnych problemów w swoim lazarusie ? A może znalazł inne, o których warto by było wiedzieć ? Hmm... a może ktoś znalazł rozwiązanie, lub wie w czym tkwi problem ? Pozdrawiam, Łukasz W.
Re: Ubuntu vs. Lazarus i dziwne zachowanie tego drugiego
Author: =?iso-8859-2?Q?
Date: Mon, 14 Sep 2009 10:17
Date: Mon, 14 Sep 2009 10:17
35 lines
1281 bytes
1281 bytes
On Mon, 14 Sep 2009 09:19:00 +0200, Winetou wrote: > Ot� u�ywam lazarusa 0.9.26 poinstalowanego z repozytorium ubuntu > (Wersja ubuntu 9.04 64 bit) i mam z nim sporo problem�w: > > <snippity-snip> > > Tak wi�c zapytuj� :) > Czy kt�ry� z szanownych grupowicz�w r�wnie� doszuka� si� podobnych > problem�w w swoim lazarusie ? > A mo�e znalaz� inne, o kt�rych warto by by�o wiedzie� ? > Hmm... a mo�e kto� znalaz� rozwi�zanie, lub wie w czym tkwi problem ? Nie korzystam z L, jest w�tpliwy jako�ciowo. Ale, jako pierwszy strza� co mo�e pom�c, proponuje �ciagn�� nightly builda/src. Ew. spr�bowa� odpali� plainowy Window Manager, mo�e to jaka� low levelowa kwestia zwi�zana z akceleracj� �e CF si� czasami wywala te� ;-). Skontrolowa� czy z odpowiednimi wersjami .so si� linkuje L. Warto te� spr�bowa� odpali� go z konsoli, �eby widzie� potencjalny stack/exception, bo normalnie nic si� nie wywala ,,tak po prostu". ;-). Albo, po prostu, u�ywa� Turbo Delphi, ale pewnie Ubuntu jest wymogiem. ;-). -- Pozdrawiam, �ukasz 'Maly' Ostrowski. http://maly.nemo.pl/ ICQ: 148498663 GG: 2544385 AIM: malyzgora GTalk: l3vi4than@gmail.com ASTRA: L3viathan
Author: Terrmit
Date: Wed, 16 Sep 2009 07:49
Date: Wed, 16 Sep 2009 07:49
34 lines
1414 bytes
1414 bytes
Winetou pisze: > Czy tylko mnie si� to zdarz� czy r�wnie� innym grupowiczom. > > Ot� u�ywam lazarusa 0.9.26 poinstalowanego z repozytorium ubuntu > (Wersja ubuntu 9.04 64 bit) i mam z nim sporo problem�w: > [ciach] > > Tak wi�c zapytuj� :) > Czy kt�ry� z szanownych grupowicz�w r�wnie� doszuka� si� podobnych > problem�w w swoim lazarusie ? > A mo�e znalaz� inne, o kt�rych warto by by�o wiedzie� ? > Hmm... a mo�e kto� znalaz� rozwi�zanie, lub wie w czym tkwi problem ? > > Pozdrawiam, > �ukasz W. Witam, Trudno jest mi doradzi� Ci co� do poszczeg�lnych problem�w, bo ja dawno takich nie mia�em. U�ywam lazarusa na Fedorze 10 ale 32 bit. Ponadto chcia�em mie� mo�liwie najnowszego lazarusa, wi�c pobieram go przez svn. Obecnie mam fpc instalowany z paczki w wersji 2.2.4 z 28.03.2009 oraz lazarusa z svn w wersji 0.9.29 (wersja 21719 svn). W�a�ciwie dzia�a bez problem�w. Czasami zdarzaj� si�, ale zwykle do�� szybko s� naprawiane. Codziennie s� nowe wersje plik�w na svn. Je�li nie chcesz samemu kompilowa� lazarusa, to mo�e spr�buj zainstalowa� sobie przynajmniej lazarusa 0.9.26.2 wraz z fpc 2.2.2-8 http://sourceforge.net/projects/lazarus/files/ Zak�adam te�, �e znasz t� stron�: http://www.lazarus.freepascal.org/ a je�li nie to zajrzyj tam, mo�e w FAQ co� wyczytasz. S�awek
Date: Wed, 16 Sep 2009 21:33
Date: Wed, 16 Sep 2009 21:33
11 lines
234 bytes
234 bytes
Hmm... czyli og�lnie sprawdzi� czy to nie wina CF ... :D a z Turbo Delphi to nawet nie mia�em poj�cia �e cusik takiego istnieje ... a tym bardziej �e ruszy pod linuxa :) dzi�ki za info :) Pozdrowienia, �ukasz W.
Date: Wed, 16 Sep 2009 23:13
Date: Wed, 16 Sep 2009 23:13
14 lines
430 bytes
430 bytes
On Wed, 16 Sep 2009 21:33:01 +0200, Winetou wrote: > a z Turbo Delphi to nawet nie mia�em poj�cia �e cusik takiego istnieje > ... a tym bardziej �e ruszy pod linuxa :) Pod Lnx nie ruszy, tzn nie biore pod uwag� opcji z kategorii Wine. etc ;-). -- Pozdrawiam, �ukasz 'Maly' Ostrowski. http://maly.nemo.pl/ ICQ: 148498663 GG: 2544385 AIM: malyzgora GTalk: l3vi4than@gmail.com ASTRA: L3viathan
Date: Wed, 16 Sep 2009 23:45
Date: Wed, 16 Sep 2009 23:45
28 lines
1221 bytes
1221 bytes
�ukasz 'Maly' Ostrowski pisze: > On Wed, 16 Sep 2009 21:33:01 +0200, Winetou wrote: > >> a z Turbo Delphi to nawet nie mia�em poj�cia �e cusik takiego istnieje >> ... a tym bardziej �e ruszy pod linuxa :) > > Pod Lnx nie ruszy, tzn nie biore pod uwag� opcji > z kategorii Wine. etc ;-). > "Albo, po prostu, u�ywa� Turbo Delphi, ale pewnie Ubuntu jest wymogiem. ;-) ." hmm... sorki ... �le zinterpretowa�em zdanie :) ot� Ubuntu jest o tyle wymogem �e jaki� czas temu pozbywszy si� windowsa zainstalowa�em ten system i przyzwyczai�em si� do niego ... za du�o i za bardzo si� na nim nie znam ale wszystko co potrzebuj� udaje mi si� osi�gn�� za jego pomoc�. Oczywi�cie posiadam ci�gle system Windows (tak na wszelki wypadek) wi�c takim absolutnie wymogiem to te� nie jest :) Bardziej w tym wypadku zainteresowa�a mnie liczba system�w obs�uguj�cych lazarusa. Po zako�czeniu mojego projektu (na co mam niestety ostatnio ma�o czasu) mam zamiar spr�bowa� skompilowa� go r�wnie� pod windowsem ... oczywi�cie nie wierze w cuda i pewno cz�� rzeczy poprawi� b�dzie trzeba :D ale .... kto wie, kto wie Pozdrawiam, �ukasz W.
Author: Grzegorz Skoczyl
Date: Thu, 17 Sep 2009 01:13
Date: Thu, 17 Sep 2009 01:13
20 lines
620 bytes
620 bytes
�ukasz 'Maly' Ostrowski pisze: > On Wed, 16 Sep 2009 21:33:01 +0200, Winetou wrote: > >> a z Turbo Delphi to nawet nie mia�em poj�cia �e cusik takiego istnieje >> ... a tym bardziej �e ruszy pod linuxa :) > > Pod Lnx nie ruszy, tzn nie biore pod uwag� opcji > z kategorii Wine. etc ;-). Je�eli si� nie myl�, to Turbo Delphi korzysta z platformy .NET. Jest wi�c szansa, �e pod Ubuntu b�dzie dzia�a� po zainstalowaniu Mono. Programy wynikowe zapewne b�d� wymaga� Wine. -- Pozdrawiam, Grzegorz Skoczylas http://gskoczylas.rekord.pl ----------------------------------------------
Date: Thu, 17 Sep 2009 15:23
Date: Thu, 17 Sep 2009 15:23
36 lines
1351 bytes
1351 bytes
On Thu, 17 Sep 2009 01:13:22 +0200, Grzegorz Skoczylas wrote: > �ukasz 'Maly' Ostrowski pisze: >> On Wed, 16 Sep 2009 21:33:01 +0200, Winetou wrote: >> >>> a z Turbo Delphi to nawet nie mia�em poj�cia �e cusik takiego istnieje >>> ... a tym bardziej �e ruszy pod linuxa :) >> >> Pod Lnx nie ruszy, tzn nie biore pod uwag� opcji >> z kategorii Wine. etc ;-). > > Je�eli si� nie myl�, to Turbo Delphi korzysta z platformy .NET. Jest > wi�c szansa, �e pod Ubuntu b�dzie dzia�a� po zainstalowaniu Mono. > Programy wynikowe zapewne b�d� wymaga� Wine. Od dawien dawna nie uruchamia�em niczego ze stajni Borland/CodeGear/Jaka�NowaNazwa, wi�c nie daj� g�owy. Napewno du�a cz�� IDE od czas�w BDS jest managed, ale *szczerze* w�tpi� �eby Mono wystarczy� do odpalenia ca�o�ci, bo to jest raczej mixed-environment natywny + managed, AFAIR. Tymbardziej �e Mono jest subsetem tego co jest w .NET FW. Ju�, nawet nie wnikam w to �e, AFAIK, Mono nie si�ga stabilnie dalej ni� FW 2.0, a TD na �lepo strzelaj�c pewnie ju� korzysta z FW 3.0+. Po co rze�bi� jak mo�na odpali� natywnie w Win32 ;-)? -- Pozdrawiam, �ukasz 'Maly' Ostrowski. http://maly.nemo.pl/ ICQ: 148498663 GG: 2544385 AIM: malyzgora GTalk: l3vi4than@gmail.com ASTRA: L3viathan
Date: Fri, 18 Sep 2009 21:59
Date: Fri, 18 Sep 2009 21:59
9 lines
380 bytes
380 bytes
Zawsze w ostateczno�ci mo�na pod linuchem odpali� jak�� maszynke wirtualn� ... dajmy na to virtualboxa ... pisa� i kompilowa� a programy odpala� pod wine. Wi�kszy problem widz� z legalno�ci� systemu, kt�ry by mia� by� zainstalowany na takiej maszynie. Kupowa� specjalnie system po to nie jest raczej zbyt oplacalne. Pozdrawiam, �ukasz W.
Date: Fri, 18 Sep 2009 22:46
Date: Fri, 18 Sep 2009 22:46
11 lines
366 bytes
366 bytes
Czy naprawd� nie pro�ciej skompilowa� sobie najnowszego Lazarusa? Owszem nie jest to produkt w pe�ni dojrza�y, ale wersja z svn dzia�a naprawd� dobrze - przynajmniej ja nie mam z ni� wi�kszych problem�w. Zyskujesz przy tym mo�liwo�� tworzenia program�w na r�ne systemy operacyjne. S�awek P.S. A zreszt� ... zrobisz jak zechcesz.
Date: Sat, 19 Sep 2009 02:41
Date: Sat, 19 Sep 2009 02:41
12 lines
391 bytes
391 bytes
> Czy naprawd� nie pro�ciej skompilowa� sobie najnowszego Lazarusa? A ja nie twierdze, �e nie ... lecz pim wi�cej alternatywnych rozwi�za� problemu tym lepiej (je�li jedno nie zadzia�a zawsze mo�na spr�bowa� z drugim). P�ki co (niestety g��wnie z powodu braku czasu) nie testowa�em �adnego. ale postaram si� to zmieni� :) Pozdrawiam, �ukasz W.
Date: Sat, 19 Sep 2009 13:10
Date: Sat, 19 Sep 2009 13:10
22 lines
953 bytes
953 bytes
Nie chciało mi się bawić w kompilowanie źródeł z svn (starcza mi przekompilowanie lazarusa na gtk2), za to poinstalowałem lazarusa ze strony http://sourceforge.net/projects/lazarus/files/ podanej przez kolegę Sławka. Zlikwidowało to część błędów w tym najważniejszy dla mnie "problem ze stabilnością lazarusa". W wersji 0.9.26.2 nie mam już najmniejszych problemów z zaznaczaniem, kopiowaniem/wycinaniem oraz wklejaniem tekstu. Lazarus się nie wysypuje przy wyżej wymienionych czynnościach. Za co dziękuję koledze :) Jeżeli chodzi o użycie Turbo Delphi czy też czegoś innego przez wine bądź jakąś maszynę wirtualną - jako, że pierwsze rozwiązanie pomogło i wystarczająco mnie zadowoliło więc nie testowałem. W przypadku wirtualnej maszyny raczej problemów nie widzę ale próba odpalenia turbo dephi pod wine może być ciekawym wyzwaniem. Dziękuję wszystkim za pomoc. Pozdrawiam, Łukasz W.
Date: Mon, 21 Sep 2009 20:23
Date: Mon, 21 Sep 2009 20:23
14 lines
609 bytes
609 bytes
Winetou pisze: [ciach] > Je�eli chodzi o u�ycie Turbo Delphi czy te� czego� innego przez wine > b�d� jak�� maszyn� wirtualn� - jako, �e pierwsze rozwi�zanie pomog�o i > wystarczaj�co mnie zadowoli�o wi�c nie testowa�em. W przypadku > wirtualnej maszyny raczej problem�w nie widz� ale pr�ba odpalenia turbo > dephi pod wine mo�e by� ciekawym wyzwaniem. > Jakby� robi� pr�b� odpalenia Turbo Delphi pod Wine, to pochwal si� z jakim rezultatem. Te� jestem ciekawy, czy to b�dzie dzia�a�, a mo�e i innym si� przyda taka informacja. S�awek
Thread Navigation
This is a paginated view of messages in the thread with full content displayed inline.
Messages are displayed in chronological order, with the original post highlighted in green.
Use pagination controls to navigate through all messages in large threads.
Back to All Threads