🚀 go-pugleaf

RetroBBS NetNews Server

Inspired by RockSolid Light RIP Retro Guy

Thread View: pl.comp.lang.delphi
2 messages
2 total messages Started by apl Sun, 12 Dec 2021 09:44
Migracja z Delphi 2005 do Delphi 10.4
Author: apl
Date: Sun, 12 Dec 2021 09:44
16 lines
1140 bytes
Mam problem, który pewno dawno już wybrzmiał na tym forum. Próbuję przenieść swoje projekty pisane w wiekowym  Delphi 2005 na Delphi 10.4. Z problemem ANSICHAR poradziłem sobie (choć nie rozumiem, po co pozostawiono jeszcze typ char), ale mam problem z interfejsem tworzonym za pomocą komponentów vcl. Podglądając próbny programik testowy poczyniłem odpowiednie zmiany w zdaniu Uses i niemal wszystko niby ruszyło, nawet dosyć sprawnie. Pokazały się różnice: brakło oryginalnych kolorów etykiet i checkBoxów (mimo, że w interfejsie były poprawnie zaznaczone). To można ostatecznie przeboleć. Poważniejszy problem powstał, gdy próbowałem nanieść dodatkowe elementy na formatkę. Interfejs zwariował, przestał poprawnie reagować na polecenia z kontrolek. Moje pytanie: Czy istnieje jakiś zbiór wskazówek, jak należy postępować przy takiej migracji? Dziekuje z góry za porady,
Pozdrawiam
apl
Re: Migracja z Delphi 2005 do Delphi 10.4
Author: MKi
Date: Mon, 13 Dec 2021 09:52
19 lines
1449 bytes
W dniu 2021-12-12 o 18:44, apl pisze:
> Mam problem, który pewno dawno już wybrzmiał na tym forum. Próbuję przenieść swoje projekty pisane w wiekowym  Delphi 2005 na Delphi 10.4. Z problemem ANSICHAR poradziłem sobie (choć nie rozumiem, po co pozostawiono jeszcze typ char), ale mam problem z interfejsem tworzonym za pomocą komponentów vcl. Podglądając próbny programik testowy poczyniłem odpowiednie zmiany w zdaniu Uses i niemal wszystko niby ruszyło, nawet dosyć sprawnie. Pokazały się różnice: brakło oryginalnych kolorów etykiet i checkBoxów (mimo, że w interfejsie były poprawnie zaznaczone). To można ostatecznie przeboleć. Poważniejszy problem powstał, gdy próbowałem nanieść dodatkowe elementy na formatkę. Interfejs zwariował, przestał poprawnie reagować na polecenia z kontrolek. Moje pytanie: Czy istnieje jakiś zbiór wskazówek, jak należy postępować przy takiej migracji? Dziekuje z góry za porady,
> Pozdrawiam
> apl
>

Nie wiem, czy to może mieć znaczenie, ale stare wersje Delphi
definicję formatek (pliki DFM) trzymały w formacie binarnym.
Niby to było przenośne na nowsze wersje, ale nieczytelne.

Jak przenosiłem swoje projekty z Delphi 3 na Delphi 2009
to wszystkie formatki osobno przeklikałem na zapis tekstowy
(prowoklik na formatce i zaznaczenie "Text DFM").

Teki tekstowy plik DFM można obejrzeć i z niego wywnioskować,
co dziwnego się dzieje.

Pozdrowienia,
MKi
Thread Navigation

This is a paginated view of messages in the thread with full content displayed inline.

Messages are displayed in chronological order, with the original post highlighted in green.

Use pagination controls to navigate through all messages in large threads.

Back to All Threads