Thread View: pl.comp.lang.delphi
13 messages
13 total messages
Started by goo-mlyny@ciach.
Thu, 04 Jul 2019 03:13
TOpenDialog i zawieszenie IDE
Author: goo-mlyny@ciach.
Date: Thu, 04 Jul 2019 03:13
Date: Thu, 04 Jul 2019 03:13
18 lines
660 bytes
660 bytes
Telepie mi się po głowie, że temat był opisany i rozwiązany ale za nic nie mogę tego rozwiązania odszukać. Może ktoś ma lepszą pamięć? W kodzie mam banalną konstrukcję: dlg := TOpenDialog.Create(nil); dlg.InitialDir := KatalogCel; dlg.FileName := Cel; try if dlg.Execute() then //na tej linii się zawiesza Jak uruchamiam w IDE - to na tej linii IDE się zawiesza. To zjawisko występowało sporadycznie, ale jakoś od kilku dni występuje za każdym uruchomieniem. Delphi 10.3, system W10 64 bit. Ktoś, coś? Andrzej
Re: TOpenDialog i zawieszenie IDE
Author: Marek
Date: Fri, 05 Jul 2019 11:33
Date: Fri, 05 Jul 2019 11:33
22 lines
998 bytes
998 bytes
W dniu 04.07.2019 o 12:13, goo-mlyny@ciach.net pisze: > Telepie mi się po głowie, że temat był opisany i rozwiązany ale za nic nie mogę tego rozwiązania odszukać. Może ktoś ma lepszą pamięć? > > W kodzie mam banalną konstrukcję: > dlg := TOpenDialog.Create(nil); > dlg.InitialDir := KatalogCel; > dlg.FileName := Cel; > try > if dlg.Execute() then //na tej linii się zawiesza > > Jak uruchamiam w IDE - to na tej linii IDE się zawiesza. > To zjawisko występowało sporadycznie, ale jakoś od kilku dni występuje za każdym uruchomieniem. Delphi 10.3, system W10 64 bit. Może ten folder startowy KatalogCel to jakaś lokalizacja sieciowa lub inna, która przymula przy dostępie do niej albo jest niedostępna? A może to okno dialogowe wyświetla się pod innym oknem (z ustawieniem "On top") lub na drugim (wyłączonym) monitorze i czeka na Twoją reakcję? A jak w eksploratorze chcesz wejść do tego folderu, to da się szybko? -- Pzdr. Marek
Date: Sun, 07 Jul 2019 14:38
Date: Sun, 07 Jul 2019 14:38
19 lines
857 bytes
857 bytes
W dniu piątek, 5 lipca 2019 11:34:02 UTC+2 użytkownik Marek napisał: > Może ten folder startowy KatalogCel to jakaś lokalizacja sieciowa lub inna, która przymula przy dostępie do niej > albo jest niedostępna? nie - katalog jest lokalny, na C > A może to okno dialogowe wyświetla się pod innym oknem (z ustawieniem "On top") lub na drugim (wyłączonym) monitorze > i czeka na Twoją reakcję? nie, w 99% nic się nie wyświetla, ten 1% - wyświetli się tylko ramka od okna dialogowego > A jak w eksploratorze chcesz wejść do tego folderu, to da się szybko? Da się szybko, zresztą w mojej aplikacji też da się szybko (bez żadnego zawieszania się aplikacji), jeśli uruchomię ją poza IDE.
Author: "marfi"
Date: Mon, 08 Jul 2019 22:05
Date: Mon, 08 Jul 2019 22:05
12 lines
361 bytes
361 bytes
Użytkownik <goo-mlyny@ciach.net> napisał w wiadomości news:55249779-4fde-410d-9f4a-e740cce1b254@googlegroups.com... ... > A jak w eksploratorze chcesz wejść do tego folderu, to da się szybko? Da się szybko, zresztą w mojej aplikacji też da się szybko (bez żadnego zawieszania się aplikacji), jeśli uruchomię ją poza IDE. Firewall? -- marfi
Author: suazael@gmail.co
Date: Tue, 09 Jul 2019 00:24
Date: Tue, 09 Jul 2019 00:24
28 lines
865 bytes
865 bytes
> > > A jak w eksploratorze chcesz wejść do tego folderu, to da się szybko? > Da się szybko, zresztą w mojej aplikacji też da się szybko (bez żadnego > zawieszania się aplikacji), jeśli uruchomię ją poza IDE. > > Firewall? > > -- > marfi Witam. Albo antywirus. Mi kiedyś podobne niespodzianki robił BitDefender... co prawda nie z OpenDialog'iem, ale był problem z dostępem do dysków spod IDE (zwłaszcza do C: ). Pomagało uruchomienie Delphi w trybie administratora... A z OpenDialog'iem miałem bardzo podobny problem (pokazywała się pusta ramka), ale w przypadku, kiedy próbowałem "przerobić" go dodając nowe opcje. To tylko sugestie, ale może na coś naprowadzą? Pozdrawiam Sławek
Date: Tue, 09 Jul 2019 05:04
Date: Tue, 09 Jul 2019 05:04
9 lines
477 bytes
477 bytes
W dniu wtorek, 9 lipca 2019 09:24:04 UTC+2 użytkownik sua...@gmail.com napisał: > > To tylko sugestie, ale może na coś naprowadzą? No nic - będę kombinował. Najgorzej mnie denerwuje, że pamiętam, że miałem już kiedyś ten problem, nie pamiętam rozwiązania, w necie jest też opisany, ale wszystkie linki do rozwiązania prowadzą w miejsca, których już nie ma...
Date: Tue, 09 Jul 2019 05:57
Date: Tue, 09 Jul 2019 05:57
30 lines
1402 bytes
1402 bytes
W dniu wtorek, 9 lipca 2019 14:49:02 UTC+2 użytkownik Jan Drawski napisał: > Coś (część sugestii pewnie już była): > 1. Program antywirusowy, firewall, spyware (kiedyś miałem problemy z > SpyBootem). Czasami wyłączenie takiego programu nic nie daje bo jakiś > serwis od niego dalej potrafi coś mieszać. > 2. Sprawdenie jak jest na innych komputerach. Wtedy będzie wiadomo czy > to wina kompa (też np. w katalogach, plikach może być coś skopane) czy > softu. > 3. Część OpenDialogów się sypie jak jest włączone o ile dobrze pamiętam > "MULTITHREADED". A możesz na ten temat coś więcej napisać, bo to mi trochę coś się kojarzy, ale nie mogę sobie przypomnieć istoty sprawy. > 4. Zmiana lub ustawienie katalogu startowego. Jeszcze posprawdzam, liczyłem, że ktoś ma mniejszą sklerozę, niż ja :) > 5. Czy czysty projekt z takim OpenDialogiem dobrze działa? W tej chwili działa źle, zrobiłem nowy projekt, tylko z wywołaniem OpenDialog i w IDE d... Coś się zmieniło w ciągu ostatnich kilku tygodni, bo problemu jeszcze niedawno nie było, niestety nie potrafię żadnej zmiany skojarzyć...
Author: Jan Drawski
Date: Tue, 09 Jul 2019 14:48
Date: Tue, 09 Jul 2019 14:48
35 lines
1290 bytes
1290 bytes
W dniu 2019-07-04 o 12:13, goo-mlyny@ciach.net pisze: > Telepie mi siê po g³owie, ¿e temat by³ opisany i rozwi±zany ale za nic nie mogê tego rozwi±zania odszukaæ. Mo¿e kto¶ ma lepsz± pamiêæ? > > W kodzie mam banaln± konstrukcjê: > dlg := TOpenDialog.Create(nil); > dlg.InitialDir := KatalogCel; > dlg.FileName := Cel; > try > if dlg.Execute() then //na tej linii siê zawiesza > > Jak uruchamiam w IDE - to na tej linii IDE siê zawiesza. > To zjawisko wystêpowa³o sporadycznie, ale jako¶ od kilku dni wystêpuje za ka¿dym uruchomieniem. Delphi 10.3, system W10 64 bit. > > Kto¶, co¶? > > Andrzej Co¶ (czê¶æ sugestii pewnie ju¿ by³a): 1. Program antywirusowy, firewall, spyware (kiedy¶ mia³em problemy z SpyBootem). Czasami wy³±czenie takiego programu nic nie daje bo jaki¶ serwis od niego dalej potrafi co¶ mieszaæ. 2. Sprawdenie jak jest na innych komputerach. Wtedy bêdzie wiadomo czy to wina kompa (te¿ np. w katalogach, plikach mo¿e byæ co¶ skopane) czy softu. 3. Czê¶æ OpenDialogów siê sypie jak jest w³±czone o ile dobrze pamiêtam "MULTITHREADED". 4. Zmiana lub ustawienie katalogu startowego. 5. Czy czysty projekt z takim OpenDialogiem dobrze dzia³a? Mo¿e gdzie¶ nadpisujesz pamiêæ i efekty akurat tu widaæ albo jaka¶ biblioteka co¶ miesza. -- Janek
Date: Tue, 09 Jul 2019 16:11
Date: Tue, 09 Jul 2019 16:11
26 lines
1124 bytes
1124 bytes
>> "MULTITHREADED". > A mo¿esz na ten temat co¶ wiêcej napisaæ, bo to mi trochê co¶ siê kojarzy, ale nie mogê sobie przypomnieæ istoty sprawy. Jak siê korzysta z jakiego¶ API Windows (nie pamiêtam konkretnie przy czym) to MS zaleca korzystanie z tego. Ustawiam tak: CoInitializeEx(nil, COINIT_MULTITHREADED); Google pewnie wie wiêcej na ten temat. Z niektórych komponentów nie mo¿na skorzystaæ, jest problem z parentami. > Jeszcze posprawdzam, liczy³em, ¿e kto¶ ma mniejsz± sklerozê, ni¿ ja :) Tak to jest jak siê co¶ robi za szybko :) >> 5. Czy czysty projekt z takim OpenDialogiem dobrze dzia³a? > W tej chwili dzia³a ¼le, zrobi³em nowy projekt, tylko z wywo³aniem OpenDialog i w IDE d... > Co¶ siê zmieni³o w ci±gu ostatnich kilku tygodni, bo problemu jeszcze niedawno nie by³o, niestety nie potrafiê ¿adnej zmiany skojarzyæ... Wiem, ¿e to mo¿e brzmieæ trochê niedorzecznie ale mo¿esz sprawdziæ jak bêdzie przy nieaktywnym po³±czeniu z internetem. Czasami co¶ mo¿e siê staraæ co¶ przes³aæ, odczytaæ i jak siê nie udaje to mog± zdarzaæ siê takie problemy. W WMI by³y takie niespodzianki. -- Pozdrawiam Janek
Author: wloochacz
Date: Wed, 10 Jul 2019 12:25
Date: Wed, 10 Jul 2019 12:25
48 lines
2084 bytes
2084 bytes
W dniu 09.07.2019 o 16:11, Jan Drawski pisze: >>> "MULTITHREADED". >> A możesz na ten temat coś więcej napisać, bo to mi trochę coś się >> kojarzy, ale nie mogę sobie przypomnieć istoty sprawy. > > Jak się korzysta z jakiegoś API Windows (nie pamiętam konkretnie przy > czym) to MS zaleca korzystanie z tego. Ustawiam tak: CoInitializeEx(nil, > COINIT_MULTITHREADED); Głównie chodzi o inicjalizowanie COMów. Np. IXMLDocument albo jakieś ADO, albo dowolny inne coś działające jako Component Object Model. > Google pewnie wie więcej na ten temat. Z niektórych komponentów nie > można skorzystać, jest problem z parentami. > >> Jeszcze posprawdzam, liczyłem, że ktoś ma mniejszą sklerozę, niż ja :) > > Tak to jest jak się coś robi za szybko :) > >>> 5. Czy czysty projekt z takim OpenDialogiem dobrze działa? >> W tej chwili działa źle, zrobiłem nowy projekt, tylko z wywołaniem >> OpenDialog i w IDE d... >> Coś się zmieniło w ciągu ostatnich kilku tygodni, bo problemu jeszcze >> niedawno nie było, niestety nie potrafię żadnej zmiany skojarzyć... > > Wiem, że to może brzmieć trochę niedorzecznie ale możesz sprawdzić jak > będzie przy nieaktywnym połączeniu z internetem. Czasami coś może się > starać coś przesłać, odczytać i jak się nie udaje to mogą zdarzać się > takie problemy. W WMI były takie niespodzianki. > Miałem (może) podobny przypadek, ale jednak ciut inny. Problem również dotyczył OpenDialog, ale zachowywało się to tak, że otwarcie OpenDialog powodowało, że proces który go odpalił masowo zżerał pamięć. I to w tempie ok. kilku MiB na sekundę. Tak czy siak normalna aplikacja umierała w kilkanaście minut od otwarcia OpenDialog z braku pamięci. Nie znaleźliśmy rozwiązania i w końcu zdecydowałem, że napiszemy sobie taki wrapper na OpenDialog (jako osobny program/proces), którego jedynym zadaniem jest obsługa OpenDialog. Ciekawe jest to, że takie zachowanie było tylko u jednego klienta, ale na wszystkich jego komputerach. -- wloochacz
Date: Wed, 10 Jul 2019 14:22
Date: Wed, 10 Jul 2019 14:22
27 lines
1232 bytes
1232 bytes
> Mia³em (mo¿e) podobny przypadek, ale jednak ciut inny. > Problem równie¿ dotyczy³ OpenDialog, ale zachowywa³o siê to tak, ¿e > otwarcie OpenDialog powodowa³o, ¿e proces który go odpali³ masowo z¿era³ > pamiêæ. > I to w tempie ok. kilku MiB na sekundê. > Tak czy siak normalna aplikacja umiera³a w kilkana¶cie minut od otwarcia > OpenDialog z braku pamiêci. > > Nie znale¼li¶my rozwi±zania i w koñcu zdecydowa³em, ¿e napiszemy sobie > taki wrapper na OpenDialog (jako osobny program/proces), którego jedynym > zadaniem jest obs³uga OpenDialog. > > Ciekawe jest to, ¿e takie zachowanie by³o tylko u jednego klienta, ale > na wszystkich jego komputerach. Czyli ten sam OpenDialog w czystym programie dzia³a³ ju¿ poprawnie? Na szybko spojrza³em i kiedy¶ jak mi co¶ nie dzia³a³o to stara³em siê skorzystaæ bezpo¶rednio z interfejsu IFileDialog, u¿ywa³em te¿: 1. TOpenFileName(OFN.Flags := OFN_EXPLORER or OFN_LONGNAMES or OFN_FILEMUSTEXIST or OFN_PATHMUSTEXIST or OFN_HIDEREADONLY or OFN_DONTADDTORECENT or OFN_FORCESHOWHIDDEN;) 2. TBrowseInfo (browse_info.ulFlags := BIF_RETURNONLYFSDIRS;) // or BIF_NEWDIALOGSTYLE; or BIF_USENEWUI; - not for multithreaded 3.TFileOpenDialog (OD.Options := [fdoPickFolders];). -- Janek
Author: wloochacz
Date: Thu, 11 Jul 2019 12:53
Date: Thu, 11 Jul 2019 12:53
30 lines
1344 bytes
1344 bytes
W dniu 10.07.2019 o 14:22, Jan Drawski pisze: /ciach/ > Czyli ten sam OpenDialog w czystym programie działał już poprawnie? Na komputerach klienta czysty program nie działał poprawnie. I czysty program zżera pamięć na komputerach klienta. > Na > szybko spojrzałem i kiedyś jak mi coś nie działało to starałem się > skorzystać bezpośrednio z interfejsu IFileDialog, używałem też: > 1. TOpenFileName(OFN.Flags := OFN_EXPLORER or OFN_LONGNAMES or > OFN_FILEMUSTEXIST or OFN_PATHMUSTEXIST or OFN_HIDEREADONLY or > OFN_DONTADDTORECENT or OFN_FORCESHOWHIDDEN;) > 2. TBrowseInfo (browse_info.ulFlags := BIF_RETURNONLYFSDIRS;) > // or BIF_NEWDIALOGSTYLE; or BIF_USENEWUI; - not for multithreaded > 3.TFileOpenDialog (OD.Options := [fdoPickFolders];). Sprawa ma już dość czasu, aby nie pamięć szczegółów. Poza tym, szkoda mi było prądu na dokładne rozpoznanie "po co, na co i dlaczego". O ile dobrze pamiętam, to jeśli OpenDialog nie miał włączonego podglądu pliku to zachowywał się poprawnie i pamięć nie znikała w tempie katastrofalnym. Ja raczej stawiałem na jakiś ShellExtension, które oni mieli wszędzie poinstalowane (jakiś viewer w powłoce systemu dla plikow CAD/CAM), a którego my nie mieliśmy. Tak czy siak, metoda czołgowa zadziałała w moim przypadku idealnie. -- wloochacz
Author: mmm
Date: Thu, 11 Jul 2019 15:43
Date: Thu, 11 Jul 2019 15:43
11 lines
373 bytes
373 bytes
> Ja raczej stawiałem na jakiś ShellExtension, które oni mieli wszędzie > poinstalowane (jakiś viewer w powłoce systemu dla plikow CAD/CAM), a > którego my nie mieliśmy. Tez bym celował ze to bedzie to. Najszybsza metoda aby to sprawdzić to wyłączyć wszystko co niestandardowe za pomoca programu Autoruns (ze stajni Sysinternals) na zakładce Explorer M
Thread Navigation
This is a paginated view of messages in the thread with full content displayed inline.
Messages are displayed in chronological order, with the original post highlighted in green.
Use pagination controls to navigate through all messages in large threads.
Back to All Threads