Thread View: pl.comp.dtp
22 messages
22 total messages
Started by Marek S
Thu, 18 Oct 2018 22:02
Problem z kolorami
Author: Marek S
Date: Thu, 18 Oct 2018 22:02
Date: Thu, 18 Oct 2018 22:02
25 lines
982 bytes
982 bytes
Witam, Uznałem, że chyba to będzie najwłaściwsza grupa z racji obycia z tematem zarządzania kolorami, mimo iż mój problem nie dotyczy DTP. Otóż co mamy: 1. System W10 + 2x DELL 2410 + kalibracja (i1Studio) 2. Photoshop najnowszy, przestrzeń aRGB. 3. Zdjęcia wykonane w przestrzeni aRGB/16. Zadaniem jest zapisanie zdjęcia dla potrzeb internetu. Więc co robię: konwertuję na sRGB 8 bitów i zapisuję z osadzonym profilem sRGB. Efekt: zdjęcie jest przesycone nawet na moim sprzęcie. To samo bez osadzonego profilu. Spróbowałem zapisać zdjęcie bez konwersji na sRGB - pozostałem w aRGD. Zapisałem w 2 wersja z i bez osadzonego profilu (aRGB). I... okazało się, że zdjęcie bez profilu ... wygląda wiernie. Wrzuciłem wszystkie 4 wersje do sieci i oglądałem na różnych urządzeniach. 3-wyglądają wszędzie identycznie - źle. Tylko wersja aRGB i bez osadzonego profilu wygląda poprawnie. Nic z tego nie rozumiem... -- Pozdrawiam, Marek
Re: Problem z kolorami
Author: "gajowy"
Date: Thu, 18 Oct 2018 22:52
Date: Thu, 18 Oct 2018 22:52
20 lines
838 bytes
838 bytes
> 1. System W10 + 2x DELL 2410 + kalibracja (i1Studio) > 2. Photoshop najnowszy, przestrzeń aRGB. > 3. Zdjęcia wykonane w przestrzeni aRGB/16. > Zadaniem jest zapisanie zdjęcia dla potrzeb internetu. Więc co robię: > konwertuję na sRGB 8 bitów i zapisuję z osadzonym profilem sRGB. Po pierwsze na co Ci aRGB? Żaden monitor nie wyświetla nawet sRGB a gdzie mu do aRGB (ca 75% przestrzeni jest odwzorowane) Może masz coś źle poustawiane konwersji? Najlepsze są najprostsze rozwiązania, czyli: monitor w przestrzeni sRGB i dalej, bez względu na to w jakiej przestrzeni i jakim formacie jest plik graficzny, to zdjęcia do Internetu zapisuję poprzez "zapisz do Internetu" (Shift+Ctrl+Alt+S) i nie zastanawiam się nad żadną konwersją. Efekt zawsze jest taki sam - czyli dobry. -- pozdrawiam, ____________ gajowy
Date: Thu, 18 Oct 2018 23:14
Date: Thu, 18 Oct 2018 23:14
29 lines
1221 bytes
1221 bytes
W dniu 2018-10-18 o 22:52, gajowy pisze: > Po pierwsze na co Ci aRGB? Żaden monitor nie wyświetla nawet sRGB a > gdzie mu do aRGB (ca 75% przestrzeni jest odwzorowane) Monitory aRGB wyświetlają nawet do 99% tejże przestrzeni. Tak jest napisane w parametrach technicznych. Tylko cytuję. A na co mi aRGB? Chodzi o minimalizację strat na poziomie przetwarzania graficznego. Z aparatu otrzymuję materiał o wysokiej rozpiętości tonalnej i rozdzielczości tonalnej. Ponieważ to się nie nadaje wprost do obróbki więc trzeba spłaszczyć do 16-bitowej przestrzeni np. aRGB. Można oczywiście do sRGB, choć nie wiem czy to cokolwiek zmieni w temacie wątku. Nie testowałem. > Może masz coś źle poustawiane konwersji? Sęk w tym, że Photoshop nie oferuje niczego do ustawienia dla konwersji. > Najlepsze są najprostsze rozwiązania, czyli: monitor w przestrzeni sRGB > i dalej, bez względu na to w jakiej przestrzeni i jakim formacie jest > plik graficzny, to zdjęcia do Internetu zapisuję poprzez "zapisz do > Internetu" (Shift+Ctrl+Alt+S) i nie zastanawiam się nad żadną konwersją. > Efekt zawsze jest taki sam - czyli dobry. Sprawdzę jutro i odezwę się. -- Pozdrawiam, Marek
Date: Sat, 20 Oct 2018 10:09
Date: Sat, 20 Oct 2018 10:09
22 lines
1366 bytes
1366 bytes
Zdjęcia z aparatu do druku, to oczywiście rób to tak jak robisz. Ja myślałem o Internecie - dla przygotowania zdjęć do Internetu zrób sobie profil do tego celu (ja mam PS CS6 Extendet, mam nadzieję, że w tych nowych wersjach jest podobnie ;)): Wybierz Edycja/Ustawienie koloru (Shift+Ctrl+K) w Ustawieniach wybierz: Ustawienia koloru dla Internetu w Europie 2. Teraz po otwarciu będziesz miał zdjęcia przekonwertowane do przestrzeni sRGB i wyświetlane w tej przestrzeni, czyli w takiej w jakiej będą się wyświetlały w przeglądarkach. Możesz teraz poustawiać sobie narzędzia tak jak lubisz i zapisać wszystko jako nowy profil np. Internet (rozwijane okienko po prawej na belce). Ja mam dodatkowo całą furę akcji, które ułatwiają zdecydowanie wsadową konwersję wielu plików (robię tego w setkach). Teraz użyj funkcji zapisz do Internetu (Shift+Ctrl+Alt+S) a tam poustawiasz sobie: typ pliku (JPEG), jakość (wysoka ?), sposób kompresji (ja używam zoptymalizowany), zaznaczasz oczywiście konwersja do sRGB, ustawiasz sobie rodzaj podglądu (dla Ciebie chyba: standard Internetowy RGB. A teraz najważniejsze, możesz zobaczyć jak zdjęcie będzie wyświetlało się w przeglądarce, wciskając klawisz PODGLĄD. Teraz jak będziesz przygotowywał zdjęcia dla Internetu, włączysz sobie swój profil i jazda ;)
Author: ":: Marcin ::"
Date: Sat, 20 Oct 2018 10:47
Date: Sat, 20 Oct 2018 10:47
20 lines
694 bytes
694 bytes
W dniu 20.10.2018 o 10:09, gajowy pisze: <ciach> > Internetu (Shift+Ctrl+Alt+S) a tam poustawiasz sobie: typ pliku (JPEG), > jakość (wysoka ?), sposób kompresji (ja używam zoptymalizowany), zaznaczasz <ciach> od siebie dodam: - jakość między 50 a 75, czasem warto sprawdzić, kreska reaguje jednak inaczej niż typowe zdjęcie, - sposób kompresji progresywny (lepiej pakuje, Google lepiej to ocenia). Marcin -- nie wiem, a chciałbym wiedzieć, w informacji też nie wiedzą, dokąd zmierza świat. nie wiem, a chciałbym wiedzieć. klaus mittfoch "siedzi"
Date: Sun, 21 Oct 2018 12:30
Date: Sun, 21 Oct 2018 12:30
46 lines
1984 bytes
1984 bytes
W dniu 2018-10-20 o 10:09, gajowy pisze: > Zdjęcia z aparatu do druku, to oczywiście rób to tak jak robisz. Ja > myślałem o Internecie Moje pytanie dotyczyło internetu właśnie. Choć nierzadko drukuje je również. > - dla przygotowania zdjęć do Internetu zrób sobie > profil do tego celu (ja mam PS CS6 Extendet, mam nadzieję, że w tych > nowych wersjach jest podobnie ;)): Trochę to dziwne by robić profil do tego celu skoro sRGB jest standardem od wieków. Bierzesz pod uwagę, że tworząc niestandardowy profil powinniśmy dać go użytkownikowi by sobie go zainstalował zanim zacznie oglądać zdjęcia? Czemu nie może być to standardowy sRGB, który wszędzie jest honorowany? Jeśli nie udostępnię profilu lub ludzie sobie go nie zainstalują, to będą oni oglądać obrazek z przestrzeni customRGB jako sRGB. Efekt będzie taki jak byśmy zastosowali krzywe korekcyjne - co mija się z celem. W dodatku PS i przeglądarki zdjęć będą z definicji musiały różnie wyświetlać zdjęcie - a mi nie o to chodzi. Wszędzie ma być poprawnie i _jednakowo_. > Wybierz Edycja/Ustawienie koloru (Shift+Ctrl+K) w Ustawieniach wybierz: > Ustawienia koloru dla Internetu w Europie 2. Nie mam czegoś takiego. Jest za to Custom RGB, gdzie mogę potem ustawić sobie trochę parametrów jak gamma, punkt bieli, definicja bieli w XY, oraz definicje R, G i B w X, Y. Tyle, że nie bardzo rozumiem po co taki zabieg? Skoro PS wyświetla mi obraz skonwertowany do sRGB poprawnie (tzn. otwarty obok siebie wyjściowy JPG jak i plik PSD w aRGB/16 wygląda tak samo), to oczekiwałbym tak samo wyświetlanego obrazu w przeglądarce zdjęć honorującej profilowanie. Gdzieś, coś się mocno rozjeżdża. Np. czerwienie stają się za bardzo czerwone. Nie rozumiem też dlaczego obraz zapisany jako aRGB ale bez osadzania profilu (czyli traktowany jak sRGB) wyświetla się prawidłowo. Być może coś PS psuje... -- Pozdrawiam, Marek
Date: Sun, 21 Oct 2018 12:38
Date: Sun, 21 Oct 2018 12:38
12 lines
475 bytes
475 bytes
W dniu 2018-10-20 o 10:47, :: Marcin :: pisze: > od siebie dodam: > - jakość między 50 a 75, czasem warto sprawdzić, kreska reaguje jednak Z moich doświadczeń wynika, że taka kompresja jest zdecydowanie za duża. Artefakty gryzą w oczy. Stosuję 80. Wielkość plików obecnie jest mało znacząca z uwagi na szybkość współczesnych łączy. Dopóki nie bawimy się w jakieś specjalistyczne realizacje, to nie ma o co kopii kruszyć. -- Pozdrawiam, Marek
Date: Sun, 21 Oct 2018 20:12
Date: Sun, 21 Oct 2018 20:12
35 lines
1551 bytes
1551 bytes
W dniu 21.10.2018 o 12:38, Marek S pisze: > W dniu 2018-10-20 o 10:47, :: Marcin :: pisze: >> od siebie dodam: >> - jakość między 50 a 75, czasem warto sprawdzić, kreska reaguje jednak > Z moich doświadczeń wynika, że taka kompresja jest zdecydowanie za duża. > Artefakty gryzą w oczy. Stosuję 80. Wielkość plików obecnie jest mało dlatego pisałem, że warto sprawdzić, natomiast moje doświadczenia wskazują, że nawet przy 50 artefakty jeszcze nie wyłażą, jedynie traci się czasami lekko ostrość (wtedy ustawiam wyższą jakość, do skutku) > znacząca z uwagi na szybkość współczesnych łączy. Dopóki nie bawimy się > w jakieś specjalistyczne realizacje, to nie ma o co kopii kruszyć. jasne, ale Google jest w tym względzie konserwatywny i podbija w wynikach strony przygotowane wg własnych zaleceń (w tym: mniejsze pliki, zapis progresywny). jasne że dla wielu użytkowników nie ma to takiego znaczenia. ale warto wiedzieć i pamiętać - dla niektórych klientów walka o pozycję w Googlu, to jak walka o życie ;) Marcin -- nie wiem, a chciałbym wiedzieć, w informacji też nie wiedzą, dokąd zmierza świat. nie wiem, a chciałbym wiedzieć. klaus mittfoch "siedzi"
Date: Mon, 22 Oct 2018 13:42
Date: Mon, 22 Oct 2018 13:42
36 lines
1640 bytes
1640 bytes
>> - dla przygotowania zdjęć do Internetu zrób sobie profil do tego celu (ja >> mam PS CS6 Extendet, mam nadzieję, że w tych nowych wersjach jest >> podobnie ;)): > Trochę to dziwne by robić profil do tego celu skoro sRGB jest standardem /ciach/ Nie chodzi profil koloru! Tylko profil rodzaju pracy pod PS, w PS CC nazywany przestrzenią roboczą, napisałem to wydaje mi się wyraźnie, nigdzie nie użyłem określenia profil koloru. W PS robię różnego rodzaju prace także obróbkę zdjęć jak i przygotowanie zdjęć do Internetu, więc mam różne przestrzenie, jest też kilka predefiniowanych (jak pisałem prawa strona na górze rozwijana belka). A więc cały Twój dalszy wywód nie dotyczy tego co napisałem. >> Wybierz Edycja/Ustawienie koloru (Shift+Ctrl+K) w Ustawieniach wybierz: >> Ustawienia koloru dla Internetu w Europie 2. > Nie mam czegoś takiego. Jest za to Custom RGB, gdzie mogę potem ustawić > sobie trochę parametrów jak gamma, punkt bieli, definicja bieli w XY, > oraz definicje R, G i B w X, Y. cóż nie mam dostępu do tych dzierżawionych aplikacji Adobe, zakończyłem na ostatnim pakiecie "dożywotnim" i tak już zostanę ;) Ogólnie ma być tak: robocza przestrzeń kolorów sRGB otwierany obraz RGB jest konwertowany do sRGB i tak zapisywany Obraz zapisany poprzez zapisz do Internetu, o czym wcześniej pisałem zapisze się bez zarządzania kolorem i będzie wyświetlał się prawidłowo. Dużo więcej możesz poczytać tutaj: https://tomaszpluszczyk.pl/zarzadzanie-barwa-f-a-q/ gdzie zdaje się autor wyjaśnia również twoje jaskrawości ja na tym kończę temat
Date: Mon, 22 Oct 2018 17:15
Date: Mon, 22 Oct 2018 17:15
34 lines
1531 bytes
1531 bytes
W dniu 2018-10-21 o 20:12, :: Marcin :: pisze: >> Artefakty gryzą w oczy. Stosuję 80. Wielkość plików obecnie jest mało > dlatego pisałem, że warto sprawdzić, natomiast moje doświadczenia > wskazują, że nawet przy 50 artefakty jeszcze nie wyłażą, jedynie traci > się czasami lekko ostrość (wtedy ustawiam wyższą jakość, do skutku) Właśnie ta utrata jakości wywołana jest artefaktami. To jest tak jakbyś w PS mieszał ze sobą 2 warstwy: ostrego obrazu i zblurowanego (dla małych artefaktów). Z jednej strony wkładasz wysiłek by ładnie wyostrzyć zdjęcie a potem to niszczysz kompresją. Wykonałem test na przykładzie jednej z moich fot. https://drive.google.com/file/d/1Jr5BVZoY9lWraotyIDqH7mAtgLru92xq/view?usp=sharing Obejrzyj w skali 1:1. To są różnice w obrazie dla jakości JPG w nomenklaturze Photoshopa 10/12 (takiej używam) vs 8/10 względem oryginału. Różnica jak dla mnie - kolosalna. > >> znacząca z uwagi na szybkość współczesnych łączy. Dopóki nie bawimy się >> w jakieś specjalistyczne realizacje, to nie ma o co kopii kruszyć. > jasne, ale Google jest w tym względzie konserwatywny i podbija w > wynikach strony przygotowane wg własnych zaleceń (w tym: mniejsze pliki, > zapis progresywny). jasne że dla wielu użytkowników nie ma to takiego > znaczenia. ale warto wiedzieć i pamiętać - dla niektórych klientów walka > o pozycję w Googlu, to jak walka o życie ;) Tu się zgadzam w całej rozciągłości ;-) -- Pozdrawiam, Marek
Date: Mon, 22 Oct 2018 18:21
Date: Mon, 22 Oct 2018 18:21
63 lines
2574 bytes
2574 bytes
W dniu 22.10.2018 o 17:15, Marek S pisze: > Właśnie ta utrata jakości wywołana jest artefaktami. To jest tak jakbyś jasne, rozumiem zasadę, mówiłem o artefaktach w bardziej potocznym rozumieniu i mówiłem tylko, że w przypadku większości rzeczy, które robiłem "Zapisz do internetu" jakość 50 o dziwo wystarczała. fakt, uświadomiłem sobie, że to przeważnie okładki 700×1000px - i im się krzywda nie dzieje. przy zdjeciach rzeczywiście puszczam na 70+ zależnie od efektów (to te próby, o których wspominałem). czyli to takie sprostowanie/wyjasnienie > Wykonałem test na przykładzie jednej z moich fot. > > https://drive.google.com/file/d/1Jr5BVZoY9lWraotyIDqH7mAtgLru92xq/view?usp=sharing > > Obejrzyj w skali 1:1. To są różnice w obrazie dla jakości JPG w > nomenklaturze Photoshopa 10/12 (takiej używam) vs 8/10 względem > oryginału. Różnica jak dla mnie - kolosalna. różnice widzę oczywiście, ale nie wiem, czy to dokładnie miałeś na myśli https://www.dropbox.com/s/h7trr3wa4kavves/czy-to-to.png?dl=0 NB mówisz o normalnym zapisie do jpg chyba (ctrl+s, lub ctrl+shift+s, czyli Zapisz lub Zapisz jako...) natomiast ja mówię o wartościach z ctrl+alt+shift+s czyli Zapisz dla internetu. odnoszę przy tym wrażenie, że te ustawienia nie są łatwo przekładalne - z moich obserwacji wynika, że żeby dostać stopień zepsucia jpg na poziomie 8 (przy skali 0-12) przy standardowym zapisie, trzeba zejść wyraźnie poniżej 50 (skala 0-100) w zapisie dla internetu. czyli zdjęcie potraktowane jakością 8 (Zapisz, Zapisz jako) będzie gorsze na wyjściu niż zdjęcie jakości 66 (Zapisz dla internetu). ale moge się mylić, może to specyfika materiału Marcin -- nie wiem, a chciałbym wiedzieć, w informacji też nie wiedzą, dokąd zmierza świat. nie wiem, a chciałbym wiedzieć. klaus mittfoch "siedzi" -- nie wiem, a chciałbym wiedzieć, w informacji też nie wiedzą, dokąd zmierza świat. nie wiem, a chciałbym wiedzieć. klaus mittfoch "siedzi"
Date: Mon, 22 Oct 2018 19:32
Date: Mon, 22 Oct 2018 19:32
37 lines
2034 bytes
2034 bytes
W dniu 2018-10-22 o 18:21, :: Marcin :: pisze: >> Obejrzyj w skali 1:1. To są różnice w obrazie dla jakości JPG w >> nomenklaturze Photoshopa 10/12 (takiej używam) vs 8/10 względem >> oryginału. Różnica jak dla mnie - kolosalna. > różnice widzę oczywiście, ale nie wiem, czy to dokładnie miałeś na myśli > > https://www.dropbox.com/s/h7trr3wa4kavves/czy-to-to.png?dl=0 Tak, dokładnie to. Te białe kropki to są odfiltrowane artefakty z kompresji JPG - czyli miejsca w obrazie, które ucierpiały wskutek kompresji. W zasadzie czego bym nie kompresował to błędy są tak samo zależne od stopnia kompresji. Dlatego nie bawię się w celowanie czy takie, czy siakie ustawienie kompresji jest już widoczne czy jeszcze nie lecz zawsze ustawiam jednakowe - 10/12. Gdy mam setkę fot przetworzyć, to zrobiłbym sobie kuku jedynie. Oczywiście z zastrzeżeniem jak pisałeś - jeśli poza wyglądem obrazek musi być możliwie mały wagowo, to trudno. Trzeba się z tym pogodzić. > NB mówisz o normalnym zapisie do jpg chyba (ctrl+s, lub ctrl+shift+s, > czyli Zapisz lub Zapisz jako...) natomiast ja mówię o wartościach z > ctrl+alt+shift+s czyli Zapisz dla internetu. odnoszę przy tym wrażenie, > że te ustawienia nie są łatwo przekładalne - z moich obserwacji wynika, > że żeby dostać stopień zepsucia jpg na poziomie 8 (przy skali 0-12) przy > standardowym zapisie, trzeba zejść wyraźnie poniżej 50 (skala 0-100) w > zapisie dla internetu. czyli zdjęcie potraktowane jakością 8 (Zapisz, > Zapisz jako) będzie gorsze na wyjściu niż zdjęcie jakości 66 (Zapisz dla > internetu). ale moge się mylić, może to specyfika materiału Szczerze mówiąc nie używałem ctrl+alt+shift+s. Photoshop ma tylko jeden silnik konwersji na dany format. Zapewne chodzi tylko o inny sposób przekazywania parametrów do procedury. Ale będę czujny i sprawdzę czy np 10/12 to jest to samo co 83. Metodą jaką pomierzyłem obraz łatwo to będzie wykazać. -- Pozdrawiam, Marek
Date: Mon, 22 Oct 2018 21:33
Date: Mon, 22 Oct 2018 21:33
24 lines
823 bytes
823 bytes
W dniu 2018-10-22 o 13:42, gajowy pisze: > Nie chodzi profil koloru! Tylko profil rodzaju pracy pod PS, w PS CC > nazywany przestrzenią roboczą, napisałem to wydaje mi się wyraźnie, Aaaahaaaaa, źle to zrozumiałem. To zagadnienie jest dla mnie obce swoją drogą. Windows też ma możliwość wyboru powyższego. Jak to się składa jedno z drugim ... nie mam pojęcia. > A więc cały Twój dalszy wywód nie dotyczy tego co napisałem. Tak, zgadzam się. > Dużo więcej możesz poczytać tutaj: > https://tomaszpluszczyk.pl/zarzadzanie-barwa-f-a-q/ > gdzie zdaje się autor wyjaśnia również twoje jaskrawości Dzięki, znam ten artykuł. Jako ciekawostkę powiem, że zupełnie inne kolory mam w Edge niż np. w Chrome. Artykuł też nie tłumaczy profili rodzaju pracy :-( -- Pozdrawiam, Marek
Date: Mon, 22 Oct 2018 21:55
Date: Mon, 22 Oct 2018 21:55
30 lines
1305 bytes
1305 bytes
W dniu 22.10.2018 o 19:32, Marek S pisze: >> NB mówisz o normalnym zapisie do jpg chyba (ctrl+s, lub ctrl+shift+s, >> czyli Zapisz lub Zapisz jako...) natomiast ja mówię o wartościach z >> ctrl+alt+shift+s czyli Zapisz dla internetu. odnoszę przy tym wrażenie, > Ale będę czujny i sprawdzę czy np > 10/12 to jest to samo co 83. Metodą jaką pomierzyłem obraz łatwo to > będzie wykazać. a to chętnie się dowiem, wrzucisz wnioski? --- a przy okazji - już pamiętam, dlaczego "Zapisz do Internetu". otóż niezależnie od sposobu wyrzucenia pliku (profil - niezależnie jaki, bez profilu itp.; kiedyś spędziłem na testach chyba z tydzień) obrazki wyglądały inaczej (kolor!!!) w różnych przeglądarkach, jeśli zapisywałem standardowo ("Zapisz"/"Zapisz jako..."). po zapisie przez "Zapisz do Internetu" takiego problemu nie doświadczyłem. zrobiłeś kiedyś taki test? Marcin -- nie wiem, a chciałbym wiedzieć, w informacji też nie wiedzą, dokąd zmierza świat. nie wiem, a chciałbym wiedzieć. klaus mittfoch "siedzi"
Date: Tue, 23 Oct 2018 14:10
Date: Tue, 23 Oct 2018 14:10
48 lines
2014 bytes
2014 bytes
W dniu 2018-10-22 o 21:55, :: Marcin :: pisze: > a przy okazji - już pamiętam, dlaczego "Zapisz do Internetu". > otóż niezależnie od sposobu wyrzucenia pliku (profil - niezależnie jaki, > bez profilu itp.; kiedyś spędziłem na testach chyba z tydzień) obrazki > wyglądały inaczej (kolor!!!) w różnych przeglądarkach, jeśli zapisywałem > standardowo ("Zapisz"/"Zapisz jako..."). po zapisie przez "Zapisz do > Internetu" takiego problemu nie doświadczyłem. > zrobiłeś kiedyś taki test? Dziś wieczorem pobawię się i sprawdzę jak to działa. Przypuszczam, że "zapisz do internetu" przypomina akcję w stylu: 1. Skonwertuj do profilu sRGB 2. Zmień obraz na 8 bitów. 3. Zapisz osadzając profil. Czy jakoś tak. A jeśli chcesz zobaczyć, ze jest dużo gorzej niż zakładasz, to pobaw się w/g instrukcji: https://tomaszpluszczyk.pl/zarzadzanie-barwa-f-a-q/ Polecam porównanie między Edge, Chrome i FF. Pobaw się ustawieniami przeglądarek w/g instrukcji autora. Wyszło mi na to, że FF i Chrome limitują kolory do sRGB (po włączeniu zalecanych w artykule opcji) a Edge daje tyle ile monitor może. Na moich szeroko-gamutowych monitorach czerwony i zielony świecą radioaktywnie pod Edge. Tymczasem w Chrome i FF już nie. Edge supportuje jedynie korekcję krzywych RGB z profilu ICC ale nie ogranicza przestrzeni. Dlatego paski z p.2 w Edge są tylko 2 a w Chrome i FF po 4 (po włączeniu odpowiednich opcji). A jeśli jeszcze bardziej chcesz się zakręcić, pobierz materiały z linku w dziale: Test zarządzana barwą dla innych programów (Lightroom, ACDSee, Podgląd systemowy itd.). Następnie zerknij na obrazek 02 różnymi programami. Np. oglądam go w ACDSee 8 Pro w QuickView (bez supportu ICC) oraz w View (support ICC) i jest czerwony - czyli niby bez obsługi ICC. Tymczasem oglądam obrazki z dołączonym przeze mnie profilem/bez profilu i jest ok - tzn. w QV wyglądają różnie a we View identycznie i dobrze. -- Pozdrawiam, Marek
Date: Tue, 23 Oct 2018 21:03
Date: Tue, 23 Oct 2018 21:03
22 lines
1072 bytes
1072 bytes
W dniu 2018-10-22 o 21:55, :: Marcin :: pisze: > a przy okazji - już pamiętam, dlaczego "Zapisz do Internetu". > otóż niezależnie od sposobu wyrzucenia pliku (profil - niezależnie jaki, > bez profilu itp.; kiedyś spędziłem na testach chyba z tydzień) obrazki > wyglądały inaczej (kolor!!!) w różnych przeglądarkach, jeśli zapisywałem > standardowo ("Zapisz"/"Zapisz jako..."). po zapisie przez "Zapisz do > Internetu" takiego problemu nie doświadczyłem. > zrobiłeś kiedyś taki test? Właśnie teraz wykonałem i jest tak jak przypuszczałem w zakresie kompresji. Jakość 10/12 odpowiada w eksporcie do internetu wartości 80. To zwykłe przypisanie % kompresji tym ułamkom. A co do koloru: tu niespodzianka. Otóż w najnowszym Photoshopie można włączyć i wyłączyć konwersję do sRGB obrazków ale... profil _NIE_ będzie osadzony w obrazku i nie ma możliwości wymuszenia tego. Tak więc "zapisz do web" jest gorszym rozwiązaniem niż "zapisz jako", gdzie możemy profil osadzić. Jestem zaskoczony... -- Pozdrawiam, Marek
Date: Tue, 23 Oct 2018 22:04
Date: Tue, 23 Oct 2018 22:04
33 lines
1348 bytes
1348 bytes
W dniu 23.10.2018 o 21:03, Marek S pisze: > W dniu 2018-10-22 o 21:55, :: Marcin :: pisze: >> zrobiłeś kiedyś taki test? > Właśnie teraz wykonałem i jest tak jak przypuszczałem w zakresie > kompresji. Jakość 10/12 odpowiada w eksporcie do internetu wartości 80. > To zwykłe przypisanie % kompresji tym ułamkom. ok, dzięki za informacje. cenne, choć zadziwiająco niezgodne z moimi odczuciami - ale nie będę się rzucał z subiektywizmem na naukowe ustalenia ;) > A co do koloru: tu niespodzianka. Otóż w najnowszym Photoshopie można > włączyć i wyłączyć konwersję do sRGB obrazków ale... profil _NIE_ będzie > osadzony w obrazku i nie ma możliwości wymuszenia tego. Tak więc "zapisz > do web" jest gorszym rozwiązaniem niż "zapisz jako", gdzie możemy profil > osadzić. Jestem zaskoczony... a ja znów mam powód do zadowolenia, że siedzę na starej (CS5) wersji pudełkowej... Marcin -- nie wiem, a chciałbym wiedzieć, w informacji też nie wiedzą, dokąd zmierza świat. nie wiem, a chciałbym wiedzieć. klaus mittfoch "siedzi"
Date: Wed, 24 Oct 2018 00:11
Date: Wed, 24 Oct 2018 00:11
12 lines
415 bytes
415 bytes
W dniu 2018-10-23 o 22:04, :: Marcin :: pisze: > a ja znów mam powód do zadowolenia, że siedzę na starej (CS5) wersji > pudełkowej... A tu możesz mieć rację :-) Nie wszystko, co się zmienia w PS jest na plus. Ja akurat nie mam zbyt dużych doświadczeń w zakresie poznawania wersji. Na ostatnim CS'ie raczkowałem (wychowany na Corelu bo tańszy był), a potem nastąpił CC. -- Pozdrawiam, Marek
Date: Wed, 24 Oct 2018 09:31
Date: Wed, 24 Oct 2018 09:31
55 lines
2252 bytes
2252 bytes
W dniu 24.10.2018 o 0:11, Marek S pisze: > W dniu 2018-10-23 o 22:04, :: Marcin :: pisze: > >> a ja znów mam powód do zadowolenia, że siedzę na starej (CS5) wersji >> pudełkowej... > > A tu możesz mieć rację :-) Nie wszystko, co się zmienia w PS jest na > plus. Ja akurat nie mam zbyt dużych doświadczeń w zakresie poznawania > wersji. Na ostatnim CS'ie raczkowałem (wychowany na Corelu bo tańszy > był), a potem nastąpił CC. relacje znajomych, którzy przeszli na CC są jednoznaczne - pakiet się psuje i coraz bardziej przypomina betę testowaną na płacących użytkownikach plus "szczęśliwi, którzy zostali przy wersji pudełkowej". ja na programach Adobe robię od wersji przedCS-owych (a zaczynałem jeszcze na Venturze DOS/GEM w latach 90., potem był QuarkXPress) fakt, że na krzywych zawsze byłem - jak ty - corelowy... jak się zaczęło we wczesnych latach 90. od Corela, to potem filozofia Illustratora była i jest skrzyżowaniem mandaryńskiego ze swahili. jednak dla mnie podstawowym narzędziem jest Indyk, a tu z kompatybilnością jest różnie i boję się, że kiedyś moja wersja pudełkowa z CS5 nie wystarczy, nawet jeśli ktoś mi wyrzuci pliki (powiedzmy makiety do łamania) z CC w wersji przenośnej (idml). i skończy się babce sr..... ok, ale to już daleko poza tematem Marcin PS do powyższego: ciekawe kiedy ktoś się zorientuje, że sporo grafików/łamaczy marzy o alternatywie dla produktów Adobe i zniszczeniu ich praktycznego monopolu. już choćby po to, żeby zmusić ich do wysiłku i poprawy tego, co teraz psuja. podobno Affinity coś szykuje (dawny Serif). ale jestem umiarkowanym pesymistą -- nie wiem, a chciałbym wiedzieć, w informacji też nie wiedzą, dokąd zmierza świat. nie wiem, a chciałbym wiedzieć. klaus mittfoch "siedzi"
Date: Wed, 24 Oct 2018 14:51
Date: Wed, 24 Oct 2018 14:51
19 lines
844 bytes
844 bytes
W dniu 2018-10-24 o 09:31, :: Marcin :: pisze: > PS do powyższego: ciekawe kiedy ktoś się zorientuje, że sporo > grafików/łamaczy marzy o alternatywie dla produktów Adobe i zniszczeniu > ich praktycznego monopolu. już choćby po to, żeby zmusić ich do wysiłku > i poprawy tego, co teraz psuja. podobno Affinity coś szykuje (dawny > Serif). ale jestem umiarkowanym pesymistą Nie ma co się łudzić. Popatrz na byłą konkurencję: Macromedia. Co się z nimi stało? Adobe wykupił :-) Zresztą PS CC nie jest taki zły. Plusem jest czas reakcji od zgłoszenia usterki do poprawy błędu. Natomiast minusem jest to, że chyba sami nie testują tego, co produkują. Np. w wersji 20 nie działa blendowanie warstwy w trybie koloru. Cuda się dzieją. Jak można było tego nie zauważyć? Nie wiem. -- Pozdrawiam, Marek
Author: Roman Tyczka
Date: Wed, 24 Oct 2018 18:00
Date: Wed, 24 Oct 2018 18:00
22 lines
1180 bytes
1180 bytes
On Wed, 24 Oct 2018 09:31:22 +0200, :: Marcin :: wrote: > PS do powyższego: ciekawe kiedy ktoś się zorientuje, że sporo > grafików/łamaczy marzy o alternatywie dla produktów Adobe i zniszczeniu > ich praktycznego monopolu. już choćby po to, żeby zmusić ich do wysiłku > i poprawy tego, co teraz psuja. podobno Affinity coś szykuje (dawny > Serif). ale jestem umiarkowanym pesymistą Ja ogólnie jestem spoza branży, ale czasem sobie coś dłubię w grafice i powiem, że Affinity napawa mnie optymizmem. Mam licencję na Affinity Designer i bardzo fajnie mi się tego softu używa, choć jak pisałem używam go amatorsko, zapłaciłem w styczniu 2017 niecałe 40 dolków i do dziś mam updaty. Soft jest stabilny i rośnie w funkcjonalność. Ostatnio wypuścili betę Affinity Publishera, czyli DTP, sprawdź sobie, jest za darmolca w tej wersji. A w ogóle te ich narzędzia w stosunku do Adobe są taniutkie. Mam też Photoshopa CS6, ostatniego z pudełka, ale gdybym nie miał to i na to Affinty ma radę: Affinity Photo. Warto ich wspierać choćby dlatego, żeby zniszczyć monopol, dokładnie jak z Intelem i AMD ostatnio. -- pozdrawiam Roman Tyczka
Date: Wed, 24 Oct 2018 22:14
Date: Wed, 24 Oct 2018 22:14
54 lines
2802 bytes
2802 bytes
W dniu 2018-10-24 o 18:00, Roman Tyczka pisze: > A w ogóle te ich narzędzia w stosunku do Adobe są taniutkie. Mam też > Photoshopa CS6, ostatniego z pudełka, ale gdybym nie miał to i na to > Affinty ma radę: Affinity Photo. Warto ich wspierać choćby dlatego, żeby > zniszczyć monopol, dokładnie jak z Intelem i AMD ostatnio. Ja też nie przepadam za monopolem, choć nie ma on samych wad. Nie sądzę aby się udało coś wskórać w takich inicjatywach z wielu względów. Zwróć uwagę, że od dawna istnieje kanadyjska konkurencja: Corel. I co? I nic z tego nie wynikło. Teraz kolejne i kolejne podejścia wspierać? To jest rozpraszanie głosów jedynie. Jako wychowany na Corelu powiem tak: nie widziałem lepszej aplikacji wektorowej niż Draw. AI to relatywnie jakiś dziwny połamaniec napisany bez żadnej koncepcji. Natomiast stabilność Corela zawsze była jego pietą achillesową. Nie bez kozery nazywał się w gwarze Chorel'em bo cholery z nim można było dostać. Natomiast w bitmapach Corel Paint to biedny jest strasznie w porównaniu z PS. Zarówno funkcjonalnie jak i w ilości materiałów szkoleniowych. Nie wspomnę o supporcie, który oceniam za idealny... przykład jak support nie powinien wyglądać. Teraz ogólnie... zajmuję się hobbystycznie fotografią. Nazwałbym się zaawansowanym amatorem. Zresztą po części stało się to też zawodem. Banalna rzecz: robię zdjęcia zawsze w postaci RAW, nigdy JPG itp. Wskaż mi sensowny software, który przetworzy te pliki do przestrzeni 16-bitowej. Pomimo, że ACR czy klon tego enginu - Lightroom mają sporo braków funkcjonalnych, to ja osobiście nie spotkałem się choćby z porównywalnym jakościowo softem. A testowałem kilka topowych produktów, w tym DxO. Są programy lepsze pod kątem X czy Y ale żadne z nich całościowo nie dorównuje Adobe. Nawet banalna korekcja zastosowanego obiektywu. Adobe ma szeroką bibliotekę. Ba, jest nawet narzędzie do tworzenia własnych profili jeśli danego obiektywu nie ma w bibliotece. Ok, lećmy dalej. Mamy już przetworzone do klasycznych bitmap fotki i teraz chcemy je np. wydrukować. Powstaje kwestia profilowania ICC. W PS banalnie można uzyskać informacje na temat tego jak skorygować fotkę by nie wykroczyła poza gamut drukarki tej czy innej. Walczyłem z tym w Corelu Paint - poległem. Nie wspomnę o przygotowaniu materiałów do druku. Bez wchodzenia w detale, Adobe jest w drukarniach popularny. Jeśli nie masz doświadczenia, to drukarz pomoże. Dasz mu materiał w formacie Krzak: drukarz nie pomoże. Długo by można mnożyć przypadki. Reasumując: nie wiem co by musiało się stać aby proponowana przez Ciebie inicjatywa: a) miała sens b) miała siłę przebicia -- Pozdrawiam, Marek
Thread Navigation
This is a paginated view of messages in the thread with full content displayed inline.
Messages are displayed in chronological order, with the original post highlighted in green.
Use pagination controls to navigate through all messages in large threads.
Back to All Threads