Thread View: pl.comp.dtp
17 messages
17 total messages
Started by Jacek A
Wed, 13 Jun 2018 06:49
Lista wypunktowana. Nie umiem :(
Author: Jacek A
Date: Wed, 13 Jun 2018 06:49
Date: Wed, 13 Jun 2018 06:49
20 lines
206 bytes
206 bytes
Witam, mam do zrobienia listę: 1. 1.1 1.2 1.3 2. 2.1 2.2 2.2.1 i nie umiem sobie z tym poradzić. Pomóżcie. Zapewne to proste, ale ja nigdy tego nie robiłem. Jacek
Re: Lista wypunktowana. Nie umiem :(
Author: "Stefan Nawrocki
Date: Wed, 13 Jun 2018 19:33
Date: Wed, 13 Jun 2018 19:33
53 lines
2568 bytes
2568 bytes
U¿ytkownik "Jacek A" <antacek@gmail.com> napisa³ w wiadomo¶ci news:e0bd3792-9a65-495b-88b6-931e295ddf0e@googlegroups.com... Witam, > mam do zrobienia listê: > 1. > 1.1 To trochê zale¿y od okoliczno¶ci, ale generalnie, je¶li chcesz to zrobiæ "rêcznie", to musisz manipulowaæ tabulatorami i lewym marginesem. Zobacz na zrzut: https://3n.com.pl/kombi_zrzuty/tabulatory.png W drugim akapicie s± cztery tabulatory. Miêdzy pierwszym i drugim jest odstêp 3 pt (8 i 11), miêdzy trzecim i czwartym równie¿ 3 (26 i 29). Ta odleg³o¶æ definiuje Ci odstêp miêdzy kropk±, a pocz±tkiem zdania. Lewy margines musi byæ ustawiony na tak± sam± warto¶æ jak tabulator, który trzyma tekst w wierszu z cyframi (na zrzucie 29 pt). Tabulator o warto¶ci 26 pt trzyma praw± stronê cyfr. Tu jest to miejsce, które "zale¿y". Bo je¶li u¿yjesz specjalnie spreparowanego kroju, w którym cyfry maj± sta³± szeroko¶æ, to mo¿esz cyfry trzymaæ tabulatorem zwyk³ym (na zrzucie by³by to tabulator o warto¶ci 11pt (czyli poprzedzaj±cy sekwencjê 2.1.). Wtedy tabulatory o warto¶ciach 8 i 26 by³yby nie potrzebne. Je¶li nie masz takiego kroju albo nie chcesz go u¿yæ (tu g³ównie chodzi o cyfrê 1, która jest wê¿sza od pozosta³ych), to tabulatory o warto¶ciach 8 i 26pt musz± byæ tzw. "prawostronne" (zwyk³y tabulator - lewostronny - "trzyma" lew± stronê ci±gu znaków, prawostronny - trzyma praw± stronê). Przy kroju o sta³ej szeroko¶ci cyfr, ka¿da sekwencja (1.1., 2.1, 2.8, itd.) ma sta³± szeroko¶æ, st±d nie musisz trzymaæ prawej strony, wystarczy ¿e trzymasz lew±. Oczywi¶cie - poza wstawieniem odpowiednich tabulatorów do stylu (w programie Kombi - to siê nazywa wierszownik - bo zrzut jest z tego programu), musisz jeszcze wstawiæ w odpowiednie miejsca tabulatory w tekst (jak to widzisz na zrzucie po lewej na dole). Drugim elementem, który "zale¿y" jest to, czy Twoja wyliczanka wychodzi poza cyfrê 9. Je¶li tak i masz np. numer 12.11.2, to musisz siê zastanowiæ, czy trzymasz wszystko do najszerszej liczby, czy te¿ do 9 w³±cznie trzymasz inaczej, a potem zmieniasz lewy margines. W tej sytuacji trudno o dobr± radê, Trzeba byæ elastycznym - je¶li wyliczanka jest krótka i wszystkie punkty mieszcz± siê na jednej stronie, ale jest ich wiêcej ni¿ 9, to ja trzyma³bym siê jednakowej szeroko¶ci (czyli liczby poni¿ej 10 by³yby wciête mocniej). Je¶li punkty s± d³ugie - co spowoduje, ¿e nie bêdzie mo¿na optycznie "z³apaæ" dwóch kolejnych punktów - to ja bym do cyfry 9 w³±cznie stosowa³ mniejsze wciêcie, a potem je powiêkszy³. Pozdrawiam Stefan https://kombi.3n.com.pl
Date: Thu, 14 Jun 2018 01:47
Date: Thu, 14 Jun 2018 01:47
20 lines
619 bytes
619 bytes
W dniu środa, 13 czerwca 2018 19:33:07 UTC+2 użytkownik Stefan Nawrocki napisał: > Użytkownik "Jacek A" <antacek@gmail.com> napisał w wiadomości > news:e0bd3792-9a65-495b-88b6-931e295ddf0e@googlegroups.com... > Witam, > > > mam do zrobienia listę: > > 1. > > 1.1 > > To trochę zależy od okoliczności, ale generalnie, jeśli chcesz to zrobić > "ręcznie", to musisz manipulować tabulatorami i lewym marginesem. > Zobacz na zrzut: https://3n.com.pl/kombi_zrzuty/tabulatory.png Mo, dzięki. Ale ja nie używam Kombi. Jacek
Author: office@3n.com.pl
Date: Thu, 14 Jun 2018 01:55
Date: Thu, 14 Jun 2018 01:55
29 lines
955 bytes
955 bytes
W dniu czwartek, 14 czerwca 2018 10:47:33 UTC+2 użytkownik Jacek A napisał: > W dniu środa, 13 czerwca 2018 19:33:07 UTC+2 użytkownik Stefan Nawrocki napisał: > > Użytkownik "Jacek A" <antacek@gmail.com> napisał w wiadomości > > news:e0bd3792-9a65-495b-88b6-931e295ddf0e@googlegroups.com... > > Witam, > > > > > mam do zrobienia listę: > > > 1. > > > 1.1 > > > > To trochę zależy od okoliczności, ale generalnie, jeśli chcesz to zrobić > > "ręcznie", to musisz manipulować tabulatorami i lewym marginesem. > > Zobacz na zrzut: https://3n.com.pl/kombi_zrzuty/tabulatory.png > > Mo, dzięki. Ale ja nie używam Kombi. > > Jacek Wiem :-). Nie ma to jednak znaczenia. Zasada jest taka sama, a chyba o zasadę pytałeś. Chyba, że chcesz użyć jakiegoś "automatu", ale wtedy nie potrzebna Ci pomoc. Stefan
Date: Sat, 16 Jun 2018 07:38
Date: Sat, 16 Jun 2018 07:38
20 lines
716 bytes
716 bytes
> Wiem :-). Nie ma to jednak znaczenia. Zasada jest taka sama, a chyba o zasadę pytałeś. > Chyba, że chcesz użyć jakiegoś "automatu", ale wtedy nie potrzebna Ci pomoc. > No tak. Już się uporałem z problem. Tak sobie myślę, że zamiast robić Kombi, program, jak przypuszczam, bardzo niszowy, warto robić rozszerzenia do Indesinga. Chłopaki w Adobe ciągle wymyślają coś nowego, ale nigdy to, co potrzeba. Brak mi możliwości wstawiania przypisów do tabel, dzielenia tabel między stronami. W Wordzie to jest od dawna, a Adobe nie jest w stanie tego wymyślić. Jacek
Date: Sat, 16 Jun 2018 13:31
Date: Sat, 16 Jun 2018 13:31
19 lines
825 bytes
825 bytes
> Bardzo się zdziwiłem, kiedy po odświeżeniu programu i zamieszczeniu o tym > informacji na stronie zaczęły spływać listy. > Okazało sie, że wielu użytkowników trzymało stare kompy z XP tylko dla > programu Kombi. To wszystko prawda, ale skoro jesteś zdolnym informatykiem i na dodatek DTP nie jest Ci obce, to może jednak warto pomyśleć o tworzeniu rozszerzeń do Indesigna. Zapewne wymyślisz coś fajnego i ludzie będą kupować. A co do Kombi, to skoro są użytkownicy, to go rozwijaj. Zainstalowałem program na próbę i przeraził mnie ogrom narzędzi, mały font w interfejsie (trochę niedowidzę) i nieco przekombinowany interfejs. Jacek
Date: Sat, 16 Jun 2018 17:33
Date: Sat, 16 Jun 2018 17:33
46 lines
1911 bytes
1911 bytes
U¿ytkownik "Jacek A" <antacek@gmail.com> napisa³ w wiadomo¶ci news:6c8129d5-67cd-4630-bda9-455c3a191db1@googlegroups.com... > Tak sobie my¶lê, ¿e zamiast robiæ Kombi, program, jak przypuszczam, bardzo > niszowy, warto robiæ rozszerzenia do Indesinga. (...) Nie przera¿a Ciê taki ¦wiat, w którym wszyscy je¿d¿± jednym modelem samochodu, maj± taki sam telewizor (monitor), chodz± w takich samych butach - no i u¿ywaj± jednakowego (jedynego dostêpnego) programu? Bardzo siê zdziwi³em, kiedy po od¶wie¿eniu programu i zamieszczeniu o tym informacji na stronie zaczê³y sp³ywaæ listy. Okaza³o sie, ¿e wielu u¿ytkowników trzyma³o stare kompy z XP tylko dla programu Kombi. A kiedy jedna z u¿ytkowniczek zg³osi³a b³±d w przypisach i poprosi³em o przes³anie dokumentu, to usiad³em z wra¿enia ;-). Kilkaset stron naukowego tekstu, na ka¿dej stronie po kilka przypisów, czasem ci±gn±cych siê przez kilka kolejnych stron. B³±d by³ w³a¶nie przy przenoszeniu przypisów na kolejn± stronê (ale mimo to, da³o siê zrobiæ). Wiedzia³em, ¿e Kombi to mo¿e, ale nigdy nie widzia³em tego w takiej akcji :-). Kombi jest te¿ wykorzystywany w kilku pracowniach jêzykowych do skomplikowanego sk³adu s³owników. I w pracowniach tych te¿ odetchnêli z ulg±, kiedy pojawi³a siê wersja pracuj±ca pod Windows 10. Problemem programów "nie niszowych" jest to, ¿e je¿eli u¿ytkownik potrzebuje specyficznego (czasem prostego w realizacji), ale jednak dostosowanego do niego rozwi±zania, to w zasadzie nia ma na to szans. Ja jestem w stanie, mogê to zrobiæ (i czêsto robiê) konkretne rozwi±zanie pod konkretne potrzeby. W sumie jest lepiej ni¿ my¶la³em, ¿e bêdzie :-) Tym niemniej - ¿eby u¿ytkownicy mieli wybór musz± dowiedzieæ siê, ¿e taki program jest. Szkoda, ¿e grupa bardzo zmniejszy³a swoj± aktywno¶æ, bo w zasadzie nie mam jak powiadomiæ o tym ¶rodowiska zainteresowanego takim oprogramowaniem. Pozdrawiam Stefan
Date: Sat, 16 Jun 2018 23:06
Date: Sat, 16 Jun 2018 23:06
34 lines
1041 bytes
1041 bytes
U¿ytkownik "Jacek A" <antacek@gmail.com> napisa³ w wiadomo¶ci news:c583530c-8a4e-4b99-93c0-8d08098c097b@googlegroups.com... > To wszystko prawda, ale skoro jeste¶ zdolnym informatykiem i na dodatek > DTP nie jest Ci obce, > to mo¿e jednak warto pomy¶leæ o tworzeniu rozszerzeñ do Indesigna. Zapewne > wymy¶lisz co¶ fajnego i ludzie bêd± kupowaæ. Pewno tak, ale ¿eby zrobiæ co¶ naprawdê fajnego, to trzeba siê w program naprawdê mocno wgry¼æ. Inaczej - to trochê bez sensu. Mo¿na sie narobiæ, a oka¿e siê, ¿e s± inne metody. A na to wgryzanie trochê mi szkoda czasu. > Zainstalowa³em program na próbê i przerazi³ mnie ogrom narzêdzi, ma³y font > w interfejsie (trochê niedowidzê) Generalnie - font jest standardowy. Mo¿e w kilku miejscach pomniejszony (tam gdzie s± pionowe napisy), albo nie chcia³y siê zmie¶ciæ :-). > i nieco przekombinowany interfejs. A interfejs konfigurowalny :-) We "wstêpniaku" napisa³em - jak to jest (wg mnie) z tym interfejsem: https://kombi.3n.com.pl/np-k9 Ale fajnie, ¿e zobaczy³e¶ :-) Stefan
Author: Maciej Haudek
Date: Mon, 18 Jun 2018 11:23
Date: Mon, 18 Jun 2018 11:23
14 lines
682 bytes
682 bytes
Sat, 16 Jun 2018 07:38:30 -0700 (PDT), na pl.comp.dtp, Jacek A napisa³(a): > Tak sobie my¶lê, ¿e zamiast robiæ Kombi, program, jak przypuszczam, bardzo niszowy, warto robiæ rozszerzenia do Indesinga. Ch³opaki w Adobe ci±gle wymy¶laj± co¶ nowego, ale nigdy to, co potrzeba. Brak mi mo¿liwo¶ci wstawiania przypisów do tabel [ciach] Tak siê wetnê pomiêdzy tabulatory i Kombi :) Z przypisami w tabelach i ID mo¿na sobie poradziæ z dodatkowym skryptem. https://www.youtube.com/watch?végIf7crKFA Je¶li rzeczywi¶cie czêsto masz przypisy w tabelkach i musisz kombinowaæ za ka¿dym razem to warto siê nad tym pochyliæ. Skypt kosztuje 2100 rubli (ok. 135 z³). -- Maciej Haudek GG 300000
Date: Mon, 18 Jun 2018 11:24
Date: Mon, 18 Jun 2018 11:24
14 lines
682 bytes
682 bytes
Sat, 16 Jun 2018 07:38:30 -0700 (PDT), na pl.comp.dtp, Jacek A napisa³(a): > Tak sobie my¶lê, ¿e zamiast robiæ Kombi, program, jak przypuszczam, bardzo niszowy, warto robiæ rozszerzenia do Indesinga. Ch³opaki w Adobe ci±gle wymy¶laj± co¶ nowego, ale nigdy to, co potrzeba. Brak mi mo¿liwo¶ci wstawiania przypisów do tabel [ciach] Tak siê wetnê pomiêdzy tabulatory i Kombi :) Z przypisami w tabelach w ID mo¿na sobie poradziæ z dodatkowym skryptem. https://www.youtube.com/watch?végIf7crKFA Je¶li rzeczywi¶cie czêsto masz przypisy w tabelkach i musisz kombinowaæ za ka¿dym razem to warto siê nad tym pochyliæ. Skypt kosztuje 2100 rubli (ok. 135 z³). -- Maciej Haudek GG 300000
Date: Tue, 19 Jun 2018 05:55
Date: Tue, 19 Jun 2018 05:55
8 lines
204 bytes
204 bytes
> Z przypisami w tabelach i ID można sobie poradzić z dodatkowym skryptem. > https://www.youtube.com/watch?v=E9gIf7crKFA spróbuję. Lektor tragiczny, uszy bolą :-) Jacek
Date: Wed, 20 Jun 2018 10:11
Date: Wed, 20 Jun 2018 10:11
12 lines
398 bytes
398 bytes
Tue, 19 Jun 2018 05:55:02 -0700 (PDT), na pl.comp.dtp, Jacek A napisa³(a): > >> Z przypisami w tabelach i ID mo¿na sobie poradziæ z dodatkowym skryptem. >> https://www.youtube.com/watch?végIf7crKFA > > spróbujê. Lektor tragiczny, uszy bol± :-) Lektor jak lektor -- to nagranie autora skryptu :) Ma jeszcze inne ciekawe skrypty, przydatne np. przy sk³adzie poezji. -- Maciej Haudek GG 300000
Author: "Marco"
Date: Wed, 20 Jun 2018 13:43
Date: Wed, 20 Jun 2018 13:43
21 lines
387 bytes
387 bytes
>1. > 1.1 > 1.2 > 1.3 > >2. > 2.1 > 2.2 > 2.2.1 Witam, jeśli ma być skład prosty, a nawet profesjonalny to polecam system składu LaTeX link jak zrobic numeracja w otoczeniu "enumerate" https://www.youtube.com/watch?v=mn9FfoYWz5k Do składu książek polecam właśnie ten system, pełna automatyzacja przy tworzeniu spisu treści, tabel, rysunków czy indeksów itp. Marco
Date: Wed, 20 Jun 2018 14:12
Date: Wed, 20 Jun 2018 14:12
59 lines
1207 bytes
1207 bytes
przyklad otoczenia "enumerate" \begin{enumerate} \item[1] Test \item[2] Test \begin{enumerate} \item[2.1] Test \begin{enumerate} \item[2.1.1] Test \item[2.1.2] Test \begin{enumerate} \item[2.1.2.1] Test \item[2.1.2.2] Test \item[2.1.2.3] Test \end{enumerate} \item[2.1.3] Test \begin{enumerate} \item[2.1.3.1] Test \item[2.1.3.2] Test \item[2.1.3.3] Test \end{enumerate} \end{enumerate} \item[2.2] Test \item[2.3] Test \end{enumerate} \item[3] Test \item[4] Test \item[5] Test \end{enumerate} efekt pracy: https://drive.google.com/open?id__jymLpIILUzNZrpaLvWsZxa41kBEdg pozdrawiam Marco Użytkownik "Marco" napisał w wiadomości grup dyskusyjnych:5b2a3de9$0$670$65785112@news.neostrada.pl... >1. > 1.1 > 1.2 > 1.3 > >2. > 2.1 > 2.2 > 2.2.1 Witam, jeśli ma być skład prosty, a nawet profesjonalny to polecam system składu LaTeX link jak zrobic numeracja w otoczeniu "enumerate" https://www.youtube.com/watch?v=mn9FfoYWz5k Do składu książek polecam właśnie ten system, pełna automatyzacja przy tworzeniu spisu treści, tabel, rysunków czy indeksów itp. Marco
Date: Wed, 20 Jun 2018 16:08
Date: Wed, 20 Jun 2018 16:08
42 lines
1611 bytes
1611 bytes
U¿ytkownik "Marco" <kiclam-wytnij-to-@interia.pl> napisa³ w wiadomo¶ci news:5b2a3de9$0$670$65785112@news.neostrada.pl... > > Witam, je¶li ma byæ sk³ad prosty, a nawet profesjonalny to polecam system > sk³adu LaTeX > > link jak zrobic numeracja w otoczeniu "enumerate" > > https://www.youtube.com/watch?v=mn9FfoYWz5k > Nigdy nie pracowa³em i nie widzia³em w akcji LaTeX-a. Ale skoro jest mo¿liwo¶æ podpytania - to zawsze dobrze wiedzieæ czym dysponuje konkurencja :-). Otó¿ w moim programie (Kombi) jest tak, ¿e jak masz rozdzia³, np. 2.1.2, to nie wpisujesz tych liczb. Zamiast tego wprowadzasz tzw. Numerator, czyli specjalny obiekt, dla którego ustalasz poziom numeracji, sposób numerowania (ABC, 123, itd.). I teraz - zarówno w spisie tre¶ci, jak i gdziekolwiek w tek¶cie, kiedy chcesz siê odwo³aæ do tego rozdzia³u wstawiasz w tekst odwo³anie do tego numeratora. Dalej wszystko siê dzieje automagicznie. Program wie na której stronie jest ten numerator, wiêc mo¿e automatycznie wstawiæ w³a¶ciwy numer, mo¿e porobiæ linki, itp. Oczywi¶cie dostawienie zarówno dodatkowych stron, jak i dodatkowych rozdzia³ów (podrozdzia³ów - na dowolnym poziomie) niczego nie psuje. Wszystko siê na bie¿±co aktualizuje. Z tego co zobaczy³em na filmie, do którego poda³e¶ link - to numery punktów s± wpisane rêcznie - to taka sobie automatyzacja. Teraz wyobra¼my sobie listê 150 pozycji i potrzebê wstawienia czego¶ pod pozycjê 10 :-). Ciekaw jestem czy i jak taka automatyzacja dzia³a w LaTeX-ie? Pewnie da siê zrobiæ, ale czy nie trzeba byæ do tego zaawansowanym programist± LaTeX-a? Pozdrawiam Stefan
Date: Thu, 21 Jun 2018 08:12
Date: Thu, 21 Jun 2018 08:12
35 lines
1233 bytes
1233 bytes
>Z tego co zobaczy³em na filmie, do którego poda³e¶ link - to numery punktów >s± wpisane rêcznie - to taka sobie automatyzacja. Teraz wyobra¼my sobie l>istê 150 pozycji i potrzebê wstawienia czego¶ pod pozycjê 10 :-). To co poda³em na tym filmiku, jest to wymuszona numeracja bo zosta³ u¿yty parametr w nawiasie kwadratowym, bez tej opcji dzia³a pe³na automatyzacja, w pierwszej kolejno¶ci cyfry, a nastêpnie alfabet... 1. 2. (a) i. ii. A. B. iii. A. B. (b) 3. 4. >Ciekaw jestem czy i jak taka automatyzacja dzia³a w LaTeX-ie? Pewnie da siê >zrobiæ, ale czy nie trzeba byæ do tego zaawansowanym programist± LaTeX-a? Zaspokojê Twoj± ciekawo¶æ, w systemie LaTeXie mo¿emy zautomatyzowaæ w przypadku do³o¿enia nastêpnych podpunktów czy rozdzia³ów, ¶wietnie siê nadajê do tworzenia wzorów matematycznych i wiele innych mo¿liwo¶ci takie jak umieszczenie fragmentów kodów programowych fontem maszynowym, a nawet mo¿emy do tego kolorowaæ automatycznie koloru tekstu. Zaleta tego systemu jest darmowy i rozwijany, je¶li mia³bym z³o¿yæ ksi±¿kê to ju¿ w tym systemie. Jedyn± wad± programu jest skomplikowana tworzenia trudnych tabel i tutaj nie¼le trzeba siê namêczyæ. pozdrawiam Marco
Author: "GB"
Date: Fri, 22 Jun 2018 11:51
Date: Fri, 22 Jun 2018 11:51
32 lines
359 bytes
359 bytes
https://www.youtube.com/watch?v=L7UG_EJDX-8 __ GB Użytkownik "Jacek A" napisał w wiadomości grup dyskusyjnych:e0bd3792-9a65-495b-88b6-931e295ddf0e@googlegroups.com... Witam, mam do zrobienia listę: 1. 1.1 1.2 1.3 2. 2.1 2.2 2.2.1 i nie umiem sobie z tym poradzić. Pomóżcie. Zapewne to proste, ale ja nigdy tego nie robiłem. Jacek
Thread Navigation
This is a paginated view of messages in the thread with full content displayed inline.
Messages are displayed in chronological order, with the original post highlighted in green.
Use pagination controls to navigate through all messages in large threads.
Back to All Threads