Thread View: pl.comp.dtp.tex
13 messages
13 total messages
Started by flamenco108
Sat, 21 Apr 2012 21:39
=?iso-8859-2?Q?liczne_ma³e_obrazki_na_stronie?
Author: flamenco108
Date: Sat, 21 Apr 2012 21:39
Date: Sat, 21 Apr 2012 21:39
147 lines
5090 bytes
5090 bytes
Witam. Strasznie dawno mnie tu nie by�o, czy co� si� zmieni�o? Lista pl.comp.dtp.tex.gust nie dzia�a? Bardzo prosz� o pomoc, bo czego� z pewno�ci� nie rozumiem: Przymierzam si� do napisania podr�cznika (nie pytajcie, do czego, ale chodzi o system pisma). Wa�nym elementem przedstawienia maj� by� liczne i niewielkie obrazki. Oczywi�cie, lepiej by by�o, gdybym m�g� zamiast nich sk�ada� krzywe w METAFONCIE, ale nie s�dz�, �ebym na czas zdo�a� go wystarczaj�co opanowa�. Podpisy pod obrazkami (caption) mia�em zamiar u�y� jako rozszyfrowanie podanego na obrazku znaku. W tym celu oczywi�cie wycinam numeracj� z caption, zostawiam tylko tekst. I tak dalej. Problemy przy tej okazji pojawiaj� si� rozmaite, np. nie mog� po prostu wrzuca� dowolnej liczby linijek z obrazkami w \minipage. Po paru (dw�ch, je�li pami�tam), LaTeX wyrzuca reszt� na nast�pn� stron�. Oszukuj� dopisuj�c mi�dzy nimi tekst, ale nie o to mi chodzi, bo nie zawsze mam do�� wody do dolania. Pr�buj� przyj�� jakie� za�o�enia, stworzy� standardowe bloki, w kt�rych grafika b�dzie przetwarzana. Z moich oblicze� mam do wrzucenia tysi�ce takich ma�ych obrazk�w, wi�c je�eli b�d� mia� du�o klepania, to tylko rozbol� mnie palce. Oto przyk�ad kodu, jaki u�o�y�em dla obrazk�w uk�adanych w rz�dy (cho� chcia�bym m�c kombinowa� z obrazkami porozrzucanymi po tek�cie): \subfloat{Przyk�ady:} \\ \subfloat{ %2cm czyli 6 sztuk? \begin{minipage}{2cm} \includegraphics[width,m]{img/dici/stupor.png} \caption*{stupor} \end{minipage} \begin{minipage}{2cm} \includegraphics[width,m]{img/dici/parkan.png} \caption*{parkan} \end{minipage} \begin{minipage}{2cm} \includegraphics[width,m]{img/dici/koper.png} \caption*{koper} \end{minipage} \begin{minipage}{2cm} \includegraphics[width,m]{img/dici/super.png} \caption*{super} \end{minipage} \begin{minipage}{2cm} \includegraphics[width,m]{img/dici/topur.png} \caption*{top�r} \end{minipage} \begin{minipage}{2cm} \includegraphics[width,m]{img/dici/p1ard.png} \caption*{piard} \end{minipage} } \\ \subfloat{ %2cm czyli 6 sztuk? \begin{minipage}{2cm} \includegraphics[width,m]{img/dici/p1ern1k.png} \caption*{piernik} \end{minipage} \begin{minipage}{2cm} \includegraphics[width,m]{img/dici/klepar2.png} \caption*{Kleparz} \end{minipage} \begin{minipage}{2cm} \includegraphics[width,m]{img/dici/wa2p1er2.png} \caption*{w�pierz} \end{minipage} \begin{minipage}{2cm} \includegraphics[width,m]{img/dici/lamp1ar2.png} \caption*{lampiarz} \end{minipage} } \end{figure} Oto przyk�ad kodu, jaki u�o�y�em dla zestawu obrazek+szerszy opis: \begin{figure}[htbp]%\clearpage \begin{figure}[htbp] %2/10cm \subfloat{ \begin{minipage}{2cm} \includegraphics[width,m]{img/dici/ter.png} %\caption*{} \end{minipage} \begin{minipage}{10cm} -tor, -tar, -ter, -tu(�)r, -tarz(�) \end{minipage} } \\ \subfloat{ \begin{minipage}{12cm} Przyk�ady: traktorem, wiertarka, wiaterek, matura, \textbf{turysta}, korytarz \end{minipage} } \end{figure} Pyta� mam kilka: 1. Czy jest jaka� standardowa technika umieszczania licznych, ma�ych bitmap, w licznych linijkach w tek�cie tak, �ebym nie musia� liczy�, ile ju� linijek kaza�em mu z�o�y�, a on pos�usznie wygeneruje mi ca�� stron� z tymi seriami obrazk�w? 2. Chodzi mi o to, �eby m�c na podstawie tego samego kodu generowa� r�ne formaty ksi��ek z niewielkimi tylko poprawkami (tj. standardowa polska strona A4, jak j� u�o�y� Marcin Woli�ski oraz strona A4 z marginesami, jak przyzwyczai�y nas procesory tekstu i to samo dla formatu A5). 3. Czy mo�na stworzy� co� w rodzaju funkcji, kt�ra ka�e mu w odpowiednich miejscach wstawia� taki kod, gdy ja tylko zastosuj� odpowiednie wywo�anie (np. linia_obrazkow(liczba_obrazkow_w_linii) { wstaw_obrazek(adres_obrazka;podpis); wstaw_obrazek(adres_obrazka;podpis); wstaw_obrazek(adres_obrazka;podpis); wstaw_obrazek(adres_obrazka;podpis); wstaw_obrazek(adres_obrazka;podpis); wstaw_obrazek(adres_obrazka;podpis); wstaw_obrazek(adres_obrazka;podpis); wstaw_obrazek(adres_obrazka;podpis); wstaw_obrazek(adres_obrazka;podpis); wstaw_obrazek(adres_obrazka;podpis); } a on (LaTeX?) w tym miejscu wygeneruje odpowiedni kod (np. taki jak wy�ej)? Z braku wiedzy zacz��em si� waha�, czy nie lepiej po prostu generowa� kod funkcji w j�zyku, jaki troszeczk� znam (php, bash), a dopiero za jego po�rednictwem kierowa� wszystko do LaTeXa. Jednak z lektury artyku��w na gust.org.pl wynika, �e mog� takie funkcje tworzy�. Nie jestem programist�, tylko zwyk�ym humanist�, wi�c natrafiam na jak�� barier� w zrozumieniu filozofii LaTeXa, bez przekroczenia kt�rej ca�y tekst ksi��ki b�dzie strasznie nadmiarowy. Z g�ry dzi�kuj� za wszelk� pomoc. -- Krzysztof Smirnow flamenco108@stenografia.pl ::|Nondum lingua sum, dextra peregit opus|:: http://www.stenografia.pl
Re: liczne =?iso-8859-2?Q?ma³e?= obrazki na stronie
Author: =?iso-8859-2?Q?J
Date: Sat, 21 Apr 2012 22:53
Date: Sat, 21 Apr 2012 22:53
59 lines
2634 bytes
2634 bytes
Pan Krzysztof Smirnow przymierza si� do napisania podr�cznika: > (nie pytajcie, do czego, ale chodzi o system pisma). Wa�nym elementem > przedstawienia maj� by� liczne i niewielkie obrazki. Oczywi�cie, lepiej > by by�o, gdybym m�g� zamiast nich sk�ada� krzywe w METAFONCIE, ale nie > s�dz�, �ebym na czas zdo�a� go wystarczaj�co opanowa�. Z tym "lepiej", to wcale nie taka oczywista rzecz. METAFONT, cho� zacny to j�zyk, potrafi robi� jedynie fonty bitmapowe, a te maj� dzisiaj ograniczone zastosowanie. Ja bym spr�bowa� te wszystkie stenograficzne zawijasy wessa� do FontForge z dodatkiem autotrace. Bardzo szybko mo�na w ten spos�b uzyska� wektorowe skalowalne fonty zawierajo�e po jakie� dwie setki obrazk�w ka�dy. �atwiej si� z czym� takim obchodzi�, ni� z tysi�cami plik�w PNG. > 3. Czy mo�na stworzy� co� w rodzaju funkcji, kt�ra ka�e mu w > odpowiednich miejscach wstawia� taki kod, gdy ja tylko zastosuj� > odpowiednie wywo�anie (np. > > linia_obrazkow(liczba_obrazkow_w_linii) > { > wstaw_obrazek(adres_obrazka;podpis); > wstaw_obrazek(adres_obrazka;podpis); > wstaw_obrazek(adres_obrazka;podpis); > wstaw_obrazek(adres_obrazka;podpis); > wstaw_obrazek(adres_obrazka;podpis); > wstaw_obrazek(adres_obrazka;podpis); > wstaw_obrazek(adres_obrazka;podpis); > wstaw_obrazek(adres_obrazka;podpis); > wstaw_obrazek(adres_obrazka;podpis); > wstaw_obrazek(adres_obrazka;podpis); > } > a on (LaTeX?) w tym miejscu wygeneruje odpowiedni kod (np. taki jak > wy�ej)? Nie wiem, czy dobrze zrozumia�em. Czy chodzi o stworzenie makra \wstawobrazek z dwoma argumentami: obrazek i podpis pod nim? Taka mo�liwo�� oczywi�cie istnieje. > Z braku wiedzy zacz��em si� waha�, czy nie lepiej po prostu generowa� > kod funkcji w j�zyku, jaki troszeczk� znam (php, bash), a dopiero za > jego po�rednictwem kierowa� wszystko do LaTeXa. Jednak z lektury > artyku��w na gust.org.pl wynika, �e mog� takie funkcje tworzy�. Nie > jestem programist�, tylko zwyk�ym humanist�, wi�c natrafiam na jak�� > barier� w zrozumieniu filozofii LaTeXa, bez przekroczenia kt�rej ca�y > tekst ksi��ki b�dzie strasznie nadmiarowy. Filozofia LaTeXa dotycz�ca tworzenia makr jest prymitywna i b��dzi po manowcach. Zdecydowanie lepiej opisywa� makra w plainie, jak to D.E.K. przykaza�. > Z g�ry dzi�kuj� za wszelk� pomoc. Ja bym takie makro pewnie napisa� cho�by i zaraz, ale nie do ko�ca zrozumia�em jak dok�adnie ma ono dzia�a�. -- Jarek
=?iso-8859-2?Q?Re:_liczne_ma³e_obrazki_na_stronie?
Date: Sun, 22 Apr 2012 13:58
Date: Sun, 22 Apr 2012 13:58
133 lines
4874 bytes
4874 bytes
Jaros�aw Soko�owski wrote: > Pan Krzysztof Smirnow przymierza si� do napisania podr�cznika: > > > (nie pytajcie, do czego, ale chodzi o system pisma). Wa�nym elementem > > przedstawienia maj� by� liczne i niewielkie obrazki. Oczywi�cie, lepiej > > by by�o, gdybym m�g� zamiast nich sk�ada� krzywe w METAFONCIE, ale nie > > s�dz�, �ebym na czas zdo�a� go wystarczaj�co opanowa�. > > Z tym "lepiej", to wcale nie taka oczywista rzecz. METAFONT, cho� > zacny to j�zyk, potrafi robi� jedynie fonty bitmapowe, a te maj� > dzisiaj ograniczone zastosowanie. Ja bym spr�bowa� te wszystkie > stenograficzne zawijasy wessa� do FontForge z dodatkiem autotrace. > Bardzo szybko mo�na w ten spos�b uzyska� wektorowe skalowalne fonty > zawierajo�e po jakie� dwie setki obrazk�w ka�dy. �atwiej si� z czym� > takim obchodzi�, ni� z tysi�cami plik�w PNG. > > Nie wiem, czy dobrze zrozumia�em. Czy chodzi o stworzenie makra > \wstawobrazek z dwoma argumentami: obrazek i podpis pod nim? > Taka mo�liwo�� oczywi�cie istnieje. Tak tak, makra, to si� nazywa makro. ;-) > Filozofia LaTeXa dotycz�ca tworzenia makr jest prymitywna i b��dzi po > manowcach. Zdecydowanie lepiej opisywa� makra w plainie, jak to D.E.K. > przykaza�. Jakkolwiek tego nie robi�, chodzi mi po prostu o mo�liwo�� zrobienia takich w�a�nie makr, kt�re wygl�da�yby np tak (na podstawie zaprezentowanego mojego kodu): makro [1] pozwalaj�ce robi� obiekt |obrazek |opis obok obrazka |podpis pod obrazkiem| Z notacj� np. tak: \begin{obrazek_z_opisem} \obraz{nazwa_obrazka,podpis} \begin{opis} Lorem ipsum dolor sit amet. Ale chc� tu m�c wstawia� wi�cej ni� jedno zdanie i do tego znaki przestankowe. \end{opis} \obraz{nazwa_obrazka,podpis} \begin{opis} Lorem ipsum dolor sit amet. Ale chc� tu m�c wstawia� wi�cej ni� jedno zdanie i do tego znaki przestankowe. \end{opis} \obraz{nazwa_obrazka,podpis} \begin{opis} Lorem ipsum dolor sit amet. Ale chc� tu m�c wstawia� wi�cej ni� jedno zdanie i do tego znaki przestankowe. \end{opis} \obraz{nazwa_obrazka,podpis} \begin{opis} Lorem ipsum dolor sit amet. Ale chc� tu m�c wstawia� wi�cej ni� jedno zdanie i do tego znaki przestankowe. \end{opis} \end{obrazek_z_opisem) W kodzie tego makra mo�na ustali� szeroko�ci dla obszaru obrazka z podpisem oraz dla obszaru opisu z boku i w ten spos�b dopasowa� je do r�nych format�w druku. oraz makro [2] pozwalaj�ce zrobi� obiekt |obrazek |obrazek |obrazek | |podpis pod obrazkiem|podpis pod obrazkiem|podpis pod obrazkiem| Z notacj� np. tak�: \begin{obrazki} \obrazek{nazwa_obrazka,podpis_pod_obrazkiem} \obrazek{nazwa_obrazka,podpis_pod_obrazkiem} \obrazek{nazwa_obrazka,podpis_pod_obrazkiem} \obrazek{nazwa_obrazka,podpis_pod_obrazkiem} \obrazek{nazwa_obrazka,podpis_pod_obrazkiem} \obrazek{nazwa_obrazka,podpis_pod_obrazkiem} \obrazek{nazwa_obrazka,podpis_pod_obrazkiem} \obrazek{nazwa_obrazka,podpis_pod_obrazkiem} \obrazek{nazwa_obrazka,podpis_pod_obrazkiem} \obrazek{nazwa_obrazka,podpis_pod_obrazkiem} \obrazek{nazwa_obrazka,podpis_pod_obrazkiem} \obrazek{nazwa_obrazka,podpis_pod_obrazkiem} \obrazek{nazwa_obrazka,podpis_pod_obrazkiem} \obrazek{nazwa_obrazka,podpis_pod_obrazkiem} \obrazek{nazwa_obrazka,podpis_pod_obrazkiem} \obrazek{nazwa_obrazka,podpis_pod_obrazkiem} \end{obrazki} W kodzie tego makra ustawiam te� liczb� obrazk�w w rz�dzie. M�j kod, kt�ry zamie�ci�em poprzednio, nie dawa� mo�liwo�ci zamieszczenia wi�cej ni� 2 linijek obiekt�w jak w makro[1], podobnie by�o dla obiekt�w jak w makro[2]. Pod tym adresem jest obrazek, kt�ry pokazuje moj� intencj�, wyci��em go z roboczego PDF, na kt�rym buduj� zr�by podr�cznika: http://stenografia.pl/obrazki/przyklad.png W pierwszej linijce jest obiekt jak dla makro[1]. Tam, gdzie s�owo "Przyk�ady", chcia�bym mie� podpis pod obrazkiem. W nast�pnych 2 linijkach s� obiekty jak dla makro[2]. > > > Z g�ry dzi�kuj� za wszelk� pomoc. > > Ja bym takie makro pewnie napisa� cho�by i zaraz, ale nie do ko�ca > zrozumia�em jak dok�adnie ma ono dzia�a�. > > Zatem w moim pytaniu postawi�em 2 problemy: - kwestia budowy makr - problem z tym, �e podczas budowania dokumentu okazuje si�, �e mog� mie� tylko 2 linijki obrazk�w (w dowolnej konfiguracji) nieprzedzielone tekstem, inaczej LaTeX dzieli stron�. Mam nadziej� cho� na przyk�adowy kod takiego makra, kt�ry pozwoli mi rozwin�� skrzyd�a i przekroczy� Bezbramn� Zapor� niezrozumienia problemu ;-) Jeszcze raz dzi�kuj�. -- Krzysztof Smirnow flamenco108@stenografia.pl ::|Nondum lingua suum, dextra peregit opus|:: http://www.stenografia.pl
Date: Sun, 22 Apr 2012 15:25
Date: Sun, 22 Apr 2012 15:25
95 lines
3600 bytes
3600 bytes
Pan Krzysztof Smirnow napisa�: > W kodzie tego makra mo�na ustali� szeroko�ci dla obszaru obrazka > z podpisem oraz dla obszaru opisu z boku i w ten spos�b dopasowa� > je do r�nych format�w druku. Od takich ustale� zawsze trzeba zaczyna�. Powiedzie�, �e ma by� obrazek z podpisem pod spodem, to ma�o. Trzeba wiedzie�, jaka ma by� szeroko�� stworzonego elementu -- ustalona arbitralnie, czy na przyk�ad wyznaczona na podstawie szeroko�ci branego obrazka. Czy miejsce na podpis jest zawsze takie samo, czy ma dopasowywa� si� do tre�ci? W kt�rym miejscu w wynikowym pude�ku ma znajdowa� si� linia bazowa, to znaczy, czy pude�ko ma mie� tylko wysoko��, czy r�wnie� g��boko��? Takich pyta� mo�e by� sporo, ale jak si� zna na odpowiedzi wszystkie, to zbudowanie makra jest ju� tylko formalno�ci�. > oraz makro [2] pozwalaj�ce zrobi� obiekt > >|obrazek |obrazek |obrazek | >|podpis pod obrazkiem|podpis pod obrazkiem|podpis pod obrazkiem| > > Z notacj� np. tak�: > > \begin{obrazki} > \obrazek{nazwa_obrazka,podpis_pod_obrazkiem} > \obrazek{nazwa_obrazka,podpis_pod_obrazkiem} > \obrazek{nazwa_obrazka,podpis_pod_obrazkiem} > \obrazek{nazwa_obrazka,podpis_pod_obrazkiem} > \obrazek{nazwa_obrazka,podpis_pod_obrazkiem} > \obrazek{nazwa_obrazka,podpis_pod_obrazkiem} > \obrazek{nazwa_obrazka,podpis_pod_obrazkiem} > \obrazek{nazwa_obrazka,podpis_pod_obrazkiem} > \obrazek{nazwa_obrazka,podpis_pod_obrazkiem} > \obrazek{nazwa_obrazka,podpis_pod_obrazkiem} > \obrazek{nazwa_obrazka,podpis_pod_obrazkiem} > \obrazek{nazwa_obrazka,podpis_pod_obrazkiem} > \obrazek{nazwa_obrazka,podpis_pod_obrazkiem} > \obrazek{nazwa_obrazka,podpis_pod_obrazkiem} > \obrazek{nazwa_obrazka,podpis_pod_obrazkiem} > \obrazek{nazwa_obrazka,podpis_pod_obrazkiem} > \end{obrazki} > > W kodzie tego makra ustawiam te� liczb� obrazk�w w rz�dzie. Takiej konieczno�ci w og�le nie widz�. Je�li makro b�dzie zrobione dobrze, to obrazki same b�d� ustawia� si� w rz�dku, a jak trzeba, to �ama� na wiersze. Nie ma �adnej r�nicy mi�dzy obrazkami a literami -- jedno i drugie to pude�ka sk�adane jedno za drugim w trybie poziomym. > M�j kod, kt�ry zamie�ci�em poprzednio, nie dawa� mo�liwo�ci > zamieszczenia wi�cej ni� 2 linijek obiekt�w jak w makro[1], podobnie > by�o dla obiekt�w jak w makro[2]. > Pod tym adresem jest obrazek, kt�ry pokazuje moj� intencj�, wyci��em go > z roboczego PDF, na kt�rym buduj� zr�by podr�cznika: > http://stenografia.pl/obrazki/przyklad.png > W pierwszej linijce jest obiekt jak dla makro[1]. Tam, gdzie s�owo > "Przyk�ady", chcia�bym mie� podpis pod obrazkiem. > > W nast�pnych 2 linijkach s� obiekty jak dla makro[2]. To mo�na bardzo prosto oblecie� cho�by makrem wykorzystuj�cym LaTeXowe tabele. Zamiast obrazk�w wstawi�em fantomowe prostok�ty ze zdefiniowanego makra \f. Do cel�w pogl�dowych da�em pionowe i poziome kreski w tabeli ("|" i "\hline"), kt�re mo�na wyrzuci�. \documentclass[10pt]{book} \begin{document} \def\f #1 #2 {\vrule width #1mm height #2mm} \def\obrazek#1#2{\begin{tabular}[b]{|c|} \hline #1\\\hline #2\\\hline \end{tabular}} \noindent \obrazek{\f 8 9 }{stupor} \obrazek{\f 6 9 }{parkan} \obrazek{\f 7 9 }{koper} \obrazek{\f 5 7 }{super} \obrazek{\f 8 6 }{topor} \obrazek{\f 8 9 }{piard} \obrazek{\f 9 4 }{piernik} \obrazek{\f 8 9 }{Kleparz} \obrazek{\f 6 5 }{wapierz} \obrazek{\f 8 9 }{lumpiarz} \end{document} -- Jarek
Date: Mon, 23 Apr 2012 16:01
Date: Mon, 23 Apr 2012 16:01
34 lines
868 bytes
868 bytes
Pan Krzysztof Smirnow napisa�: >> \def\f #1 #2 {\vrule width #1mm height #2mm} >> >> \def\obrazek#1#2{\begin{tabular}[b]{|c|} >> \hline >> #1\\\hline >> #2\\\hline >> \end{tabular}} >> >> \noindent >> \obrazek{\f 8 9 }{stupor} >> \obrazek{\f 6 9 }{parkan} >> \obrazek{\f 7 9 }{koper} >> \obrazek{\f 5 7 }{super} >> \obrazek{\f 8 6 }{topor} >> \obrazek{\f 8 9 }{piard} >> \obrazek{\f 9 4 }{piernik} >> \obrazek{\f 8 9 }{Kleparz} >> \obrazek{\f 6 5 }{wapierz} >> \obrazek{\f 8 9 }{lumpiarz} >> >> \end{document} > > Dzi�ki serdeczne, napisz�, jak mi posz�o, tylko na razie musz� postawi� > sobie wirtualne Ubuntu, bo ten MikteX to sobie chyba z UTFem nie > radzi... A pewnie te� pojawi� si� nowe w�tpliwo�ci, jak ten kod > zmodyfikuj� i prze�wicz�. A co do tego wszystkiego ma UTF? W �yciu nie u�ywa�em w TeXu Unicodu. -- Jarek
Date: Mon, 23 Apr 2012 17:54
Date: Mon, 23 Apr 2012 17:54
36 lines
888 bytes
888 bytes
Jaros�aw Soko�owski napisa� raczy�: > \def\f #1 #2 {\vrule width #1mm height #2mm} > > \def\obrazek#1#2{\begin{tabular}[b]{|c|} > \hline > #1\\\hline > #2\\\hline > \end{tabular}} > > \noindent > \obrazek{\f 8 9 }{stupor} > \obrazek{\f 6 9 }{parkan} > \obrazek{\f 7 9 }{koper} > \obrazek{\f 5 7 }{super} > \obrazek{\f 8 6 }{topor} > \obrazek{\f 8 9 }{piard} > \obrazek{\f 9 4 }{piernik} > \obrazek{\f 8 9 }{Kleparz} > \obrazek{\f 6 5 }{wapierz} > \obrazek{\f 8 9 }{lumpiarz} > > \end{document} > > Dzi�ki serdeczne, napisz�, jak mi posz�o, tylko na razie musz� postawi� sobie wirtualne Ubuntu, bo ten MikteX to sobie chyba z UTFem nie radzi... A pewnie te� pojawi� si� nowe w�tpliwo�ci, jak ten kod zmodyfikuj� i prze�wicz�. -- Krzysztof Smirnow flamenco108@stenografia.pl ::|Nondum lingua suum, dextra peregit opus|:: http://www.stenografia.pl
Date: Mon, 23 Apr 2012 19:03
Date: Mon, 23 Apr 2012 19:03
27 lines
1289 bytes
1289 bytes
Pan Krzysztof Smirnow napisa�: >> A co do tego wszystkiego ma UTF? W �yciu nie u�ywa�em w TeXu Unicodu. > > A czego u�ywa�e�? Bo kiedy� u�ywa�em win-1250 i latin2, ale pomy�la�em, > �e skoro ju� mo�na pisa� pod Windo�sem i Linuxem w tej samej stronie > kodowej, to czemu nie? Najpierw u�ywa�em ASCII. Bo wtedy jeszcze TeX by� siedmiobitowy. EBCDIC te� uzy�em raz czy dwa, ale to �adne u�ywanie, bo nie mia�em co dalej zrobi� z DVI. P�niej u�ywa�em Mazovii, i to jeszcze za czas�w TeXa siedmio-i-p�-bitowego. Teraz u�ywam iso-8859-2. Windowsa nie u�ywam, wi�c nie mam problem�w z cp-1250. A jak kto� mi da jakie� pliki, to od razu konwetuj�. Zreszt� iso-8859-2 te� si� podobno da pod Windows w miare wygodnie edytowa�. > Ale na razie, jak skompilowa�em pod Windo�sem Tw�j kod, kt�ry skopiowa�em > do edytora UTF, to si� okaza�o, �e zamiast polskich czcionek wysz�y > krzaczki. Ale to OFFTOP tutaj, z tym sobie jako� poradz�, np. nie b�d� > kompilowa� pod windo�sem, tylko jak wr�c� do domu, pod Linuxem. M�j kod by� niezale�ny od kodowania. A samo u�ycie znak�w innych ni� ASCII, to w LaTeXu osobny problem. Rozwi�zywany na kilka sposob�w. -- Jarek
Date: Mon, 23 Apr 2012 20:28
Date: Mon, 23 Apr 2012 20:28
26 lines
1195 bytes
1195 bytes
Jaros�aw Soko�owski napisa� raczy�: > > A co do tego wszystkiego ma UTF? W �yciu nie u�ywa�em w TeXu Unicodu. > A czego u�ywa�e�? Bo kiedy� u�ywa�em win-1250 i latin2, ale pomy�la�em, �e skoro ju� mo�na pisa� pod Windo�sem i Linuxem w tej samej stronie kodowej, to czemu nie? I mog� tako� (a w ka�dym razie my�la�em, �e mog�) przechowa� sobie pliki na Dropboxie i pracowa� tu i tam... Ale na razie, jak skompilowa�em pod Windo�sem Tw�j kod, kt�ry skopiowa�em do edytora UTF, to si� okaza�o, �e zamiast polskich czcionek wysz�y krzaczki. Ale to OFFTOP tutaj, z tym sobie jako� poradz�, np. nie b�d� kompilowa� pod windo�sem, tylko jak wr�c� do domu, pod Linuxem. Na Windo�sie u�ywa� pakietu LyTeX, kt�ry mia� z automata instalowa� zestaw LyX+MikTeX oraz TeXworks do pisania, kt�ry jest fajny. Instaluje, kompiluje extra, ale jako� te moje ju� gotowe teksty w UTF maj� krzaczki. Na razie dogrywam mu pakiety, mo�e to co� pomo�e, ale bardzo w�tpi�. -- Krzysztof Smirnow flamenco108@stenografia.pl ::|Nondum lingua suum, dextra peregit opus|:: http://www.stenografia.pl
Date: Wed, 25 Apr 2012 14:17
Date: Wed, 25 Apr 2012 14:17
65 lines
2719 bytes
2719 bytes
Pan Krzysztof Smirnow napisa�: > Dla zestawu obrazek+podpis+opis mam problem taki, �e chcia�bym, aby to > by�o u�o�one tak: > _______________ >| obrazek | opis| >|---------| | >| podpis | | > --------------- > > M�j aktualny kod wygl�da tak: > > \def\obja#1#2#3{\begin{tabular}[h]{|c|c|} > \hline > \includegraphics[width,m]{img/dici/#1.png} & %1 kolumna > \multirow{2}{*}{\begin{minipage}[t]{10cm}#3\end{minipage}}\\\hline %2 kolumna > \parbox[t]{3cm}{#2}\\\hline %znowu 1 kolumna, 2 linijka > \end{tabular}} To nie jest dobra koncepcja. Lepiej by by�o najpierw uj�� "obrazek" i "podpis" w jedn� tabel� o jednej kolumnie i dw�ch wierszach, a ten element wstawi� do drugiej tabeli o jednym wierszu i dw�ch kolumnach. W drugiej kolumnie oczywi�cie b�dzie "opis". Ale takie rozwi�zanie te� mi si� nie podoba. Dla mnie to jest klasyczny przypadek obrazka z podpisem op�ywanego z prawej strony przez tekst. Jest na to wiele gotowych recept, a ja bym pewnie w takiej sytuacji napisa� sobie makro w oparciu o \hang i \hangafter. > I 3 rzeczy si� tu nie zgadzaj�: > 1. Czy odst�p po takim zdefiniowanym obiekcie powinienem doda� jako np. > \vspace{2em}? Pytam si�, mo�e s� jakie� dobre praktyki w tym wzgl�dzie, > �eby si� ca�y uk�ad p�niej nie rozjecha�. To juz zale�y od og�lnej koncepcji ca�ej ksi��eczki. > 2. Obrazki same si� uk�adaj� w rz�dki, ale te rz�dki s� szersze ni� �am. > A jak zrobi� tak, �eby by�y ewentualnie w�sze ni� �aw i si� na �amie > �rodkowa�y? Zwyk�e �rodowisko "center" powinno to za�atwi�. A najlepiej zadba� wcze�niej o to, by w szeroko�ci sk�adu mie�ci�a si� ca�kowita liczba obrazk�w (po uwzgl�dnieniu odst�p�w mi�dzy nimi). > 3. Obiekt na dole, jak wida� jego pole prawe tekst wypuszcza gdzie� poza > obr�b, zamiast trzyma� go grzecznie w �rodku. Co jest �le? Tu chyba nic nie jest dobrze. Opis (w drugiej kolumnie) powinien zaczyna� si� od samej g�ry, jego pierwsza linijka powinna by� wyr�wnana do pierwszej linijki w pierwszej kolumnie. Ale w pierwsza kolumna zaczyna si� od obrazka, wi�c nie ma do czego r�wna�. St�d ta kaszana. A jak juz pisa�em, nie warto tego poprawia�, lepiej zacz�� od nowa i zrobi� od razu dobrze. > Mam nadziej�, �e dzi�ki tym przyk�adom moje intencje r�wnie� stan� si� > jasniejsze. > > Dzi�kuj� za pomoc. Nie wiem czy rozja�ni�em, czy przyciemni�em, ale chyba nie o pomoc w postaci gotowc�w chodzi�o. Lepiej najpierw wszystko dobrze zrozumie�, a p�niej napisa� samemu co si� chce i co potrzeba. -- Jarek
Date: Wed, 25 Apr 2012 14:55
Date: Wed, 25 Apr 2012 14:55
74 lines
2546 bytes
2546 bytes
Jaros�aw Soko�owski wrote: > Najpierw u�ywa�em ASCII. ;-) Tak kiedy� by�o. Ale ja wtedy o tym jeszcze nie s�ysza�em, bo (parafrazuj�c) na chleb m�wi�em "bep", a na muchy "tapty" ;-). Moja przygoda z LaTeXem zacz�a si� zaledwie kilka lat temu i ogromnie �a�uj�, �e nie wiedzia�em o nim, kiedy pisa�em swoj� prac� magistersk�... Pod��aj�c za Twymi wskaz�wkami, kt�re otworzy�y mi oczy na pewne sprawy (�e np. w TeXu mo�e by� jak w HTMLu, tzn. po co m�czy� si� z div, kiedy mo�na u�y� table), zrobi�em taki oto kod, cho� nie uda�o si� za pierwszym podej�ciem, musz� powiedzie�. Dla pojedynczych obrazk�w z podpisem: \def\odicc#1{\includegraphics[width,m]{img/dici/#1.png} } \def\obrazekk#1#2{\begin{tabular}[b]{c} %\hline \odicc{#1}\\%\hline #2\\%\hline \end{tabular}} %wy�wietlanie \noindent \obrazekk{atanor}{atanor} Dla zestawu obrazek+podpis+opis mam problem taki, �e chcia�bym, aby to by�o u�o�one tak: _______________ |obrazek| opis| --------| |podpis | | --------------- M�j aktualny kod wygl�da tak: \def\obja#1#2#3{\begin{tabular}[h]{|c|c|} \hline \includegraphics[width,m]{img/dici/#1.png} & %1 kolumna \multirow{2}{*}{\begin{minipage}[t]{10cm}#3\end{minipage}}\\\hline %2 kolumna \parbox[t]{3cm}{#2}\\\hline %znowu 1 kolumna, 2 linijka \end{tabular}} %wy�wietlenie \noindent \obja{mer}{mr - wi�cej s��w, �eby by�o}{-mor, -mar, -mer, -mu(�)r, -mor, -mar, -mer, -mu(�)r, -mor, -mar, -mer, -mu(�)r, -mor, -mar, -mer, -mu(�)r, -mor, -mar, -mer, -mu(�)r, -mor, -mar, -mer, -mu(�)r, -mor, -mar, -mer, -mu(�)r, -mor, -mar, -mer, -mu(�)r,-mor, -mar, -mer, -mu(�)r,} Oto wynik tych prac (specjalnie da�em linie tabel widoczne): http://stenografia.pl/obrazki/latex-tabulary.png I 3 rzeczy si� tu nie zgadzaj�: 1. Czy odst�p po takim zdefiniowanym obiekcie powinienem doda� jako np. \vspace{2em}? Pytam si�, mo�e s� jakie� dobre praktyki w tym wzgl�dzie, �eby si� ca�y uk�ad p�niej nie rozjecha�. 2. Obrazki same si� uk�adaj� w rz�dki, ale te rz�dki s� szersze ni� �am. A jak zrobi� tak, �eby by�y ewentualnie w�sze ni� �aw i si� na �amie �rodkowa�y? 3. Obiekt na dole, jak wida� jego pole prawe tekst wypuszcza gdzie� poza obr�b, zamiast trzyma� go grzecznie w �rodku. Co jest �le? Mam nadziej�, �e dzi�ki tym przyk�adom moje intencje r�wnie� stan� si� jasniejsze. Dzi�kuj� za pomoc.
Date: Fri, 27 Apr 2012 09:12
Date: Fri, 27 Apr 2012 09:12
65 lines
3073 bytes
3073 bytes
Pan Krzysztof Smirnow napisa�: >>> _______________ >>>| obrazek | opis| >>>|---------| | >>>| podpis | | >>> --------------- >> >> To nie jest dobra koncepcja. Lepiej by by�o najpierw uj�� "obrazek" >> i "podpis" w jedn� tabel� o jednej kolumnie i dw�ch wierszach, a ten >> element wstawi� do drugiej tabeli o jednym wierszu i dw�ch kolumnach. >> W drugiej kolumnie oczywi�cie b�dzie "opis". > > To rozwi�zanie te� �wiczy�em, acz bez minipage, wi�c nie wiem, czy by > mi pomog�o z problemem, kt�ry wtedy si� pojawia�: brak �amania wiersza > i ucieczka tabelki poza prawy margines. Sprawdz�, czy minipage co� tu > pomo�e... Pom�c, nie pomo�e. Najwy�ej zaszkodzi. >> Ale takie rozwi�zanie te� mi si� nie podoba. Dla mnie to jest klasyczny >> przypadek obrazka z podpisem op�ywanego z prawej strony przez tekst. >> Jest na to wiele gotowych recept, a ja bym pewnie w takiej sytuacji >> napisa� sobie makro w oparciu o \hang i \hangafter. > > Wraca temat budowania przy pomocy \float i \minipage, czy tak? Czy �w > \hang lub \hangafter rozwi��e problem, �e nie mog� wrzuci� wi�cej jak 2 > takie obiekty na stron�, �eby TeX nie z�ama� na nast�pn� stron�? Wr�cz przeciwnie. LaTeX ma w sobie wiele pokr�tnych konstrukcji w rodzaju "float", kt�re staraj� si� wiedzie� wszystko lepiej od autor�w i redaktor�w. Tu od pocz�tku wiadomo jak co ma wygl�da�, wi�c bardziej na miejscu s� proste narz�dzia. >> Tu chyba nic nie jest dobrze. Opis (w drugiej kolumnie) powinien zaczyna� >> si� od samej g�ry, jego pierwsza linijka powinna by� wyr�wnana do pierwszej >> linijki w pierwszej kolumnie. Ale w pierwsza kolumna zaczyna si� od obrazka, >> wi�c nie ma do czego r�wna�. St�d ta kaszana. A jak juz pisa�em, nie warto >> tego poprawia�, lepiej zacz�� od nowa i zrobi� od razu dobrze. > > �eby by� w prawdzie, to moj� intencj� jest, �eby opis by� wy�rodkowany w > pionie wzgl�dem zestawu obrazek+podpis po lewej. Przecie� opis mo�e by� > wyj�tkowo kr�tki. Tego to ja nie wiem. Zak�ada�em, �e mo�e byc (r�wnie�) wyj�tkowo d�ugi. Jak ma by� tylko �rodkowany, to dwukolumnowa jednowierszowa tabela rozwi��e wszystkie problemy. >> Nie wiem czy rozja�ni�em, czy przyciemni�em, ale chyba nie o pomoc >> w postaci gotowc�w chodzi�o. Lepiej najpierw wszystko dobrze zrozumie�, >> a p�niej napisa� samemu co si� chce i co potrzeba. > > Dzi�kuj�, ale tym razem troch�... Hmm... Przyciemni�e�. Jestem > pomi�szany z tym \hang i \hangafter. A ju� mi si� tak spodoba�y te > tabelki... Jedno jest bez zwi�zku z drugim. Je�li umie�cimy na pocz�tku d�u�szego akapitu np. "\hangindent 3cm \hangafter-5 \noindent", to powstanie tam dziura szeroko�ci 3cm i wysoka na 5 wierszy. W ni� mo�na wrazi� tabelkow� konstrukcj� (najlepiej wprz�dy zamkn�� j� w pudle wysokim na jeden wiersz i g��bokim na cztery). -- Jarek
Date: Fri, 27 Apr 2012 10:12
Date: Fri, 27 Apr 2012 10:12
52 lines
2328 bytes
2328 bytes
Jaros�aw Soko�owski wrote: > > _______________ > >| obrazek | opis| > >|---------| | > >| podpis | | > > --------------- > > To nie jest dobra koncepcja. Lepiej by by�o najpierw uj�� "obrazek" > i "podpis" w jedn� tabel� o jednej kolumnie i dw�ch wierszach, a ten > element wstawi� do drugiej tabeli o jednym wierszu i dw�ch kolumnach. > W drugiej kolumnie oczywi�cie b�dzie "opis". To rozwi�zanie te� �wiczy�em, acz bez minipage, wi�c nie wiem, czy by mi pomog�o z problemem, kt�ry wtedy si� pojawia�: brak �amania wiersza i ucieczka tabelki poza prawy margines. Sprawdz�, czy minipage co� tu pomo�e... > > Ale takie rozwi�zanie te� mi si� nie podoba. Dla mnie to jest klasyczny > przypadek obrazka z podpisem op�ywanego z prawej strony przez tekst. > Jest na to wiele gotowych recept, a ja bym pewnie w takiej sytuacji > napisa� sobie makro w oparciu o \hang i \hangafter. > Wraca temat budowania przy pomocy \float i \minipage, czy tak? Czy �w \hang lub \hangafter rozwi��e problem, �e nie mog� wrzuci� wi�cej jak 2 takie obiekty na stron�, �eby TeX nie z�ama� na nast�pn� stron�? > Tu chyba nic nie jest dobrze. Opis (w drugiej kolumnie) powinien zaczyna� > si� od samej g�ry, jego pierwsza linijka powinna by� wyr�wnana do pierwszej > linijki w pierwszej kolumnie. Ale w pierwsza kolumna zaczyna si� od obrazka, > wi�c nie ma do czego r�wna�. St�d ta kaszana. A jak juz pisa�em, nie warto > tego poprawia�, lepiej zacz�� od nowa i zrobi� od razu dobrze. �eby by� w prawdzie, to moj� intencj� jest, �eby opis by� wy�rodkowany w pionie wzgl�dem zestawu obrazek+podpis po lewej. Przecie� opis mo�e by� wyj�tkowo kr�tki. > Nie wiem czy rozja�ni�em, czy przyciemni�em, ale chyba nie o pomoc > w postaci gotowc�w chodzi�o. Lepiej najpierw wszystko dobrze zrozumie�, > a p�niej napisa� samemu co si� chce i co potrzeba. Dzi�kuj�, ale tym razem troch�... Hmm... Przyciemni�e�. Jestem pomi�szany z tym \hang i \hangafter. A ju� mi si� tak spodoba�y te tabelki... No nic, jak mi si� sko�czy aktualizowa� wirtualne ubuntu, to zaraz si�d� do kodu i spr�buj� co� napisa� i zobaczymy, co mi z tego wyjdzie. Dzi�ki
Author: Tomasz Sowa
Date: Fri, 27 Apr 2012 19:07
Date: Fri, 27 Apr 2012 19:07
65 lines
2740 bytes
2740 bytes
Dnia Fri, 27 Apr 2012 10:12:28 +0200, flamenco108 napisa�(a): > �eby by� w prawdzie, to moj� intencj� jest, �eby opis by� wy�rodkowany w > pionie wzgl�dem zestawu obrazek+podpis po lewej. Przecie� opis mo�e by� > wyj�tkowo kr�tki. Je�li dobrze zrozumia�em to tak mo�na: \font\podpisf at 14pt \font\opisf at 12pt \tolerance 1000 \raggedright \newdimen\szer \newdimen\wys % #1 - szerokosc obrazka % #2 - szerokosc opis razem z obrazkiem % #3 - wysokosc obrazka % #4 - plik obrazka % #5 - podpis (pod obrazkiem) % #6 - opis (z lewej wysrodkowany w pionie) \def\obrazek#1#2#3#4#5#6{% \szer=#2 \advance\szer by 1cm % odstep poziomy miedzy boksami \hbox to \szer{% \wys=#3 \advance\wys by 2cm % miejsce na podpis i odstep z dolu \vbox to \wys{% \vbox to 0pt{\hbox to #1{\XeTeXpicfile #4 width #1 height #3} \vbox{\vskip 5pt \leftskip 0pt \podpisfont \noindent \hsize #1 \hfil #5 \hfil}} \szer=#1 \advance\szer by 5pt % odstep pomiedzy obrazkiem a lewym opisem \vbox to #3{ \leftskip \szer \vfil \noindent \hsize #2 \opisfont #6 \vfil }}}} \hbox{ \obrazek{4cm}{8cm}{7cm}{czupa.jpg}{podpis}{Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Donec sagittis sodales elementum. Donec at sem sapien, eu auctor purus.} \obrazek{4cm}{8cm}{7cm}{czupa.jpg}{podpis}{Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Donec sagittis sodales elementum. Donec at sem sapien, eu auctor purus.} \obrazek{4cm}{8cm}{7cm}{czupa.jpg}{podpis}{Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Donec sagittis sodales elementum. Donec at sem sapien, eu auctor purus.} \obrazek{4cm}{8cm}{7cm}{czupa.jpg}{podpis}{Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Donec sagittis sodales elementum. Donec at sem sapien, eu auctor purus.} } \hbox{ \obrazek{4cm}{8cm}{7cm}{czupa.jpg}{podpis}{Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Donec sagittis sodales elementum. Donec at sem sapien, eu auctor purus.} \obrazek{4cm}{8cm}{7cm}{czupa.jpg}{podpis}{Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Donec sagittis sodales elementum. Donec at sem sapien, eu auctor purus.} \obrazek{4cm}{8cm}{7cm}{czupa.jpg}{podpis}{Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Donec sagittis sodales elementum. Donec at sem sapien, eu auctor purus.} \obrazek{4cm}{8cm}{7cm}{czupa.jpg}{podpis}{Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Donec sagittis sodales elementum. Donec at sem sapien, eu auctor purus.} } \bye $ xetex -papersize="40cm,21cm" obrazek.tex a wygl�da to tak: http://tmp.slimaczek.pl/tmp/obrazek.pdf Je�li jednak nie to co chcia�e� to musisz zrobi� rysunek. -- Tomek http://www.ttmath.org
Thread Navigation
This is a paginated view of messages in the thread with full content displayed inline.
Messages are displayed in chronological order, with the original post highlighted in green.
Use pagination controls to navigate through all messages in large threads.
Back to All Threads