Thread View: pl.comp.dtp.tex
8 messages
8 total messages
Started by tippyland
Mon, 17 Jan 2011 11:45
Grafiki w LaTex (jakosc EPS + pozycjonowanie)
Author: tippyland
Date: Mon, 17 Jan 2011 11:45
Date: Mon, 17 Jan 2011 11:45
45 lines
1341 bytes
1341 bytes
Czesc, mam pare problemow z grafikami w LaTex. 1) Mierna jakosc EPSow przy konwersji z JPEG. Grafiki przygotowuje przerabiajac JPEGi Gimpem lub pakietami ImageMagick i bmeps. Probowalem roznych wywolan tych narzedzi, ale za kazdym razem wynik jest ten sam, czyli grafiki ulegaja znacznemu pogorszeniu (nieostre, rozmyte piksle, itd.): ImageMagick: for %%i in (grafiki\*.jpg) do convert %%i -resize 400x400 eps\% %~ni.eps convert grafika.jpg grafika.eps convert grafika.jpg -resize 400x400 grafika.eps convert grafika.jpg eps3:grafika.eps bmeps: bmeps -l eps1 grafika.jpg grafika.eps bmeps -l eps2 grafika.jpg grafika.eps bmeps -l eps3 grafika.jpg grafika.eps Co robie zle i jak wygenerowac ladnego EPSa? 2) Nie jestesm w stanie wypozycjonowac grafik w tekscie, tzn. Latex sam sobie decyduje o ich polozeniu i czesto rozmieszcza je losowo, a nie tam gdzie ja tego chce. Nie pomaga wymuszenie pozycji !ht. Oczywiscie moge w tekscie odniesc sie do nr rysunku, ale niejednokrotnie rysunek musi byc przed lub po okreslonym tekscie. Grafiki wrzucam za pomoca tego skryptu: \begin{figure}[!ht] \centering \includegraphics{grafika.eps} \caption{Opis grafiki.} \end{figure} probowalem skalowac, ale to tez nie daje efektu: \includegraphics[scale=0.5]{grafika.eps} Doradzcie, co robie zle bo mnie juz doslownie ..... trafia. Pozdrawiam
Re: Grafiki w LaTex (jakosc EPS + pozycjonowanie)
Author: tippyland
Date: Mon, 17 Jan 2011 22:37
Date: Mon, 17 Jan 2011 22:37
10 lines
497 bytes
497 bytes
EPS nie jest obligatoryjny, w sumie i tak tworze PDFa. Niby plusem EPSow mialo byc to, ze nie ma z nimi problemow przy skalowaniu. Tak, jak juz ktos wspomnial ja po prostu chce wrzucic obrazek do tekstu tak, bym mial nad tym kontrole. Samo [!h] tez nic nie daje i LaTex dalej robi co chce. Brak nad nim kontroli to jego mocno wkurzajaca cecha. Wg. mnie powinien pokazywac smieci, rozjechane strony, itd., a nie myslec za mnie i to wszystko formatowac, myle sie? Ok, jak to dobrze zrobic z JPEG?
Author: Wojtek Myszka
Date: Mon, 17 Jan 2011 22:48
Date: Mon, 17 Jan 2011 22:48
30 lines
1185 bytes
1185 bytes
On 18 Sty, 01:37, tippyland <tippyl...@gmail.com> wrote: > EPS nie jest obligatoryjny, w sumie i tak tworze PDFa. Niby plusem > EPSow mialo byc to, ze nie ma z nimi problemow przy skalowaniu. Tak, Przy skalowaniu to nie ma problemów z ilustracjami wektorowymi, a nie z takim lub innym formatem ich zapisu. Je¿eli chodzi o konwersjê jpg->eps to (w pewnym sensie) najlepszy jest taki programik, który nic z jpgiem nie robi tylko do epsa go w³±cza. Jest gdzie¶ na CTANie... > jak juz ktos wspomnial ja po prostu chce wrzucic obrazek do tekstu > tak, bym mial nad tym kontrole. Samo [!h] tez nic nie daje i LaTex Ja tam mam (prawie) pe³n± kontrolê nad ilustracjami w LaTeXu. (Inna rzecz, ¿e nigdy nie udaje mi siê ³adnie na stronie zakomponowaæ kilku ilustracji, których sumaryczny rozmiar przekracza rozmiar strony... Ale podejrzewam tu, ¿e wina jest gdzie indziej. Sterowaniem rozmieszczaniem ilustracji rz±dzi kilka parametrów. Opisane s± tu ftp://ftp.tex.ac.uk/tex-archive/info/epslatex.pdf (tam tez mo¿na znale¼æ cenne uwagi jak z problemem walczyæ). Generalna zasada jest taka: Duuu¿o tekstu, niezbyt wiele ilustracji... Wojtek
Author: =?iso-8859-2?Q?J
Date: Mon, 17 Jan 2011 23:29
Date: Mon, 17 Jan 2011 23:29
53 lines
1674 bytes
1674 bytes
tippyland ma pare problemow z grafikami w LaTex: > 1) Mierna jakosc EPSow przy konwersji z JPEG. > > Grafiki przygotowuje przerabiajac JPEGi Gimpem lub pakietami > ImageMagick i bmeps. Probowalem roznych wywolan tych narzedzi, ale za > kazdym razem wynik jest ten sam, czyli grafiki ulegaja znacznemu > pogorszeniu (nieostre, rozmyte piksle, itd.): > > ImageMagick: > for %%i in (grafiki\*.jpg) do convert %%i -resize 400x400 eps\% > %~ni.eps > convert grafika.jpg grafika.eps > convert grafika.jpg -resize 400x400 grafika.eps > convert grafika.jpg eps3:grafika.eps > > bmeps: > bmeps -l eps1 grafika.jpg grafika.eps > bmeps -l eps2 grafika.jpg grafika.eps > bmeps -l eps3 grafika.jpg grafika.eps > > Co robie zle i jak wygenerowac ladnego EPSa? Mo�e nie generowa�, tylko u�y� pdfTeXa i w��cza� pliki JPEG? > 2) Nie jestesm w stanie wypozycjonowac grafik w tekscie, tzn. Latex > sam sobie decyduje o ich polozeniu i czesto rozmieszcza je losowo, a > nie tam gdzie ja tego chce. Nie pomaga wymuszenie pozycji !ht. > Oczywiscie moge w tekscie odniesc sie do nr rysunku, ale > niejednokrotnie rysunek musi byc przed lub po okreslonym tekscie. > Grafiki wrzucam za pomoca tego skryptu: > > \begin{figure}[!ht] > \centering > \includegraphics{grafika.eps} > \caption{Opis grafiki.} > \end{figure} > > probowalem skalowac, ale to tez nie daje efektu: > \includegraphics[scale=0.5]{grafika.eps} A nie powinno by� po prostu [!h]? (LaTeXa to ja ostatnio na powa�nie u�ywa�em ze dwadzie�cia lat temu, wi�c mog� si� myli�.) > Doradzcie, co robie zle bo mnie juz doslownie ..... trafia. > > Pozdrawiam Jarek -- Nieszcz�cia chodz� parami.
Author: Krzysztof Bienia
Date: Tue, 18 Jan 2011 00:16
Date: Tue, 18 Jan 2011 00:16
32 lines
1253 bytes
1253 bytes
Jarosław Sokołowski, ze zwykłą sobie swadą, odpowiedział na liczne problemy tippylanda następująco: >> Co robie zle i jak wygenerowac ladnego EPSa? > > Może nie generować, tylko użyć pdfTeXa i włączać pliki JPEG? Pewnie byłoby dużo łatwiej, ale może tippyland z jakichś przyczyn musi użyć EPSa. Możnaby jeszcze wypróbować Inkscape'a do konwersji. >> \begin{figure}[!ht] >> \centering >> \includegraphics{grafika.eps} >> \caption{Opis grafiki.} >> \end{figure} >> >> probowalem skalowac, ale to tez nie daje efektu: >> \includegraphics[scale=0.5]{grafika.eps} > > A nie powinno być po prostu [!h]? (LaTeXa to ja ostatnio na poważnie > używałem ze dwadzieścia lat temu, więc mogę się mylić.) Nie pomoże -- jeśli LaTeX nie ma wyboru to i tak rozjedzie, zwyczajnie informując w logu, że to zrobił. Najlepiej zmniejszyć obrazek jeśli się da, ale że nie mam dużego doświadczenia z EPSami to nie do końca wiem jak to zrobić. Jeśli nie da się ustawić za pomocą parametrów [width= , height= ] (co bardzo być może z grafiką wektorową) ani nie działa scale to trzeba pogrzebać. Może da się dodać bounding box i wtedy ustawić wymiary?... Znowu: najłatwiej użyć pdfTeXa. Pozdrawiam
Author: =?iso-8859-2?Q?J
Date: Tue, 18 Jan 2011 01:18
Date: Tue, 18 Jan 2011 01:18
68 lines
3022 bytes
3022 bytes
Pan Krzysztof Bieniasz napisa�: >>> Co robie zle i jak wygenerowac ladnego EPSa? >> >> Mo�e nie generowa�, tylko u�y� pdfTeXa i w��cza� pliki JPEG? > > Pewnie by�oby du�o �atwiej, ale mo�e tippyland z jakich� przyczyn musi > u�y� EPSa. Mo�naby jeszcze wypr�bowa� Inkscape'a do konwersji. Tego czy musi, to ja oczywi�cie nie wiem. Wyobra�a�em sobie to tak, �e ma kilka zdj�� i chce z�o�y� taki tekst, �eby by� z obrazkami. Ludzie si� przyzwycaili, �e ma by� EPS (bo TeX w og�le nie wie co to rysunek, a dvips nie ma najwi�kszej ochoty babra� si� z plikami innymi ni� DVI, wi�c umie tylko w��czy� EPS in extenso do generowanego postscriptu). Wi�c konweruj� na EPS, ci ludzie, a dopiero p�niej pytaj� co dalej. Z kolei pdfTeX chce mie� JPEG, bo ten jest przyjazny PDF-owi, wi�c niewiele z nim trzeba robi�. Ale nie ka�dy musi o tym wiedzie�. Ja za� niebardzo potrafi� sobie wyobrazi� sytuacj�, w kt�rej kto� koniecznie musi u�ywa� EPSa czy JPEGa -- na og� chce sobie po prostu popatrze� na obrazki mi�dzy literkami. >>> \begin{figure}[!ht] >>> \centering >>> \includegraphics{grafika.eps} >>> \caption{Opis grafiki.} >>> \end{figure} >>> >>> probowalem skalowac, ale to tez nie daje efektu: >>> \includegraphics[scale=0.5]{grafika.eps} >> >> A nie powinno by� po prostu [!h]? (LaTeXa to ja ostatnio na powa�nie >> u�ywa�em ze dwadzie�cia lat temu, wi�c mog� si� myli�.) > > Nie pomo�e -- je�li LaTeX nie ma wyboru to i tak rozjedzie, zwyczajnie > informuj�c w logu, �e to zrobi�. Je�li nie ma wyboru, to i sam diabe� nie pomo�e. A na to �eby tam bab� pos�a�, nie ka�dy wpadnie. Ale tu mo�e m�g�, tylko dostawa� sprzecze informacje -- �e ma by� jednoczene tu i nigdzie indziej (h) oraz �eby by�o u g�ry strony (t). Chyba �e ja �le pami�tam co te literki znacz�. > Najlepiej zmniejszy� obrazek je�li si� da, Tu z�atwo�ci� mog� sobie wyborazi�, �e tippyland chce mie� takie obraki jakie ma, a nie ka�de o innym rozmiarze. Wi�c nie najlepiej. A przynajmniej niekoniecznie najlepiej. > ale �e nie mam du�ego do�wiadczenia z EPSami to nie do ko�ca wiem > jak to zrobi�. Je�li nie da si� ustawi� za pomoc� parametr�w > [width= , height= ] (co bardzo by� mo�e z grafik� wektorow�) ani > nie dzia�a scale to trzeba pogrzeba�. Mo�e da si� doda� bounding > box i wtedy ustawi� wymiary?... Ka�de z tych rozwi�za� sprowadza si� do tego samego -- poinformowania RIPa postscriptowego, �e ma przeskalowa� do��czon� bitmap� (albo grafik� wektorow�). > Znowu: naj�atwiej u�y� pdfTeXa. Pozostawiaj�c �rodowisko "figure"? To si� przecie� nic nie zmieni, bo to ono jest przyczyna zamiesznia. Jarek -- Byli�my ostatnio z �on�, prosz� pana, w Hali Mirowskiej, gdzie ja mia�em aparat zorka 5. I zrobi�em kilka zdj��.
Author: Krzysztof Bienia
Date: Tue, 18 Jan 2011 10:54
Date: Tue, 18 Jan 2011 10:54
25 lines
1445 bytes
1445 bytes
> EPS nie jest obligatoryjny, w sumie i tak tworze PDFa. Niby plusem EPSow > mialo byc to, ze nie ma z nimi problemow przy skalowaniu. Tak, jak juz > ktos wspomnial ja po prostu chce wrzucic obrazek do tekstu tak, bym mial > nad tym kontrole. Samo [!h] tez nic nie daje i LaTex dalej robi co chce. > Brak nad nim kontroli to jego mocno wkurzajaca cecha. Wg. mnie powinien > pokazywac smieci, rozjechane strony, itd., a nie myslec za mnie i to > wszystko formatowac, myle sie? Ale co jest winny LaTeX jeśli mu nawrzucasz dużych ilustracji i on nie wie jak je poumieszczać? Generalnie stara się je wstawić jak najbliżej miejsca, w którym znajduje się \includegraphics, uwzględniając opcjonalne pozycjonowanie. Jeśli powstawiasz 3 obrazki obok siebie, każdy zajmujący pół strony to nie ma możliwości umieścić ich na tej samej stronie -- zawodowy zecer też tu nic nie poradzi tylko będzie musiał kombinować, co gdzie poprzesuwać. Ja osobiście, jeśli mam dużo rysunków obok siebie to umieszczam je na osobnej stronie (opcja [p]). Wtedy LaTeX składa je na pierwszej wolnej stronie po wywołaniu \includegraphics. Jeśli nie da się tak to wydaje mi się, że tylko zmniejszenie rysunków da dobry efekt, no i ewentualnie zwiększenie liczby wstawek na stronę. Chyba, że ktoś ma jakiś lepszy pomysł? > Ok, jak to dobrze zrobic z JPEG? Tak samo jak dotąd, tylko rysunki w .jpeg i kompilacja pdfLaTeXem.
Author: Przyjazny
Date: Tue, 18 Jan 2011 20:09
Date: Tue, 18 Jan 2011 20:09
17 lines
757 bytes
757 bytes
On 2011-01-18 06:48, Wojtek Myszka <wojciech.myszka@gmail.com> wrote: > On 18 Sty, 01:37, tippyland <tippyl...@gmail.com> wrote: >> EPS nie jest obligatoryjny, w sumie i tak tworze PDFa. Niby plusem >> EPSow mialo byc to, ze nie ma z nimi problemow przy skalowaniu. Tak, > > Przy skalowaniu to nie ma problem�w z ilustracjami wektorowymi, > a nie z takim lub innym formatem ich zapisu. Je�eli chodzi o konwersj� > jpg->eps > to (w pewnym sensie) najlepszy jest taki programik, kt�ry nic z jpgiem > nie robi > tylko do epsa go w��cza. Jest gdzie� na CTANie... Ku pami�ci bie��cych i p�niejszych pytaj�cych ;-) : http://tug.ctan.org/cgi-bin/ctanPackageInformation.py?id=jpeg2ps http://www.pdflib.com/download/free-software/jpeg2ps/
Thread Navigation
This is a paginated view of messages in the thread with full content displayed inline.
Messages are displayed in chronological order, with the original post highlighted in green.
Use pagination controls to navigate through all messages in large threads.
Back to All Threads