Thread View: pl.comp.dtp.tex
19 messages
19 total messages
Started by Tomasz Minkiewic
Mon, 06 Dec 2010 11:56
Wyrównanie pionowe etykiet /overbrace
Author: Tomasz Minkiewic
Date: Mon, 06 Dec 2010 11:56
Date: Mon, 06 Dec 2010 11:56
24 lines
905 bytes
905 bytes
Witam, Mam do złożenia sporo wzorów, w których często występuje overbrace do wyróżnienia skomentowanych gdzie indziej członów równania. Jest z tym jednak pewien problem estetyczny. Otóż niektóre nazwane człony w obrębie jednego równania są niskie, a inne to całki czy piętrowe ułamki. W takiej sytuacji zarówno klamerka, jak i tekst nad nią skacze w pionie, a to wygląda nieładnie. Czy da się zrobić, żeby teksty nad klamrami były wyrównane do wspólnej linii bazowej? Klamry chyba lepiej nie, bo jeśli są blisko równania to łatwiej jednym rzutem oka określić, co dokładnie obejmują, ale jeśli i one miałyby być wyrównane, to jest to do przyjęcia. Da się to jakoś elegancko zrobić? TIA PS. Aha, byłbym zapomniał. Środowisko XeLaTeX, a z pakietów „matematycznych” w tej chwili tylko amsmath i mathspec. -- Tomasz Minkiewicz <tommink@gmail.com>
Re: =?iso-8859-2?Q?Wyrównanie?= pionowe etykiet /overbrace
Author: =?iso-8859-2?Q?J
Date: Mon, 06 Dec 2010 11:37
Date: Mon, 06 Dec 2010 11:37
32 lines
1457 bytes
1457 bytes
Pan Tomasz Minkiewicz ma do z�o�enia sporo wzor�w, w kt�rych cz�sto wyst�puje overbrace do wyr�nienia skomentowanych gdzie indziej cz�on�w r�wnania: > Jest z tym jednak pewien problem estetyczny. Ot� niekt�re nazwane > cz�ony w obr�bie jednego r�wnania s� niskie, a inne to ca�ki czy pi�trowe > u�amki. W takiej sytuacji zar�wno klamerka, jak i tekst nad ni� skacze > w pionie, a to wygl�da nie�adnie. > Czy da si� zrobi�, �eby teksty nad klamrami by�y wyr�wnane do wsp�lnej > linii bazowej? Klamry chyba lepiej nie, bo je�li s� blisko r�wnania to > �atwiej jednym rzutem oka okre�li�, co dok�adnie obejmuj�, ale je�li > i one mia�yby by� wyr�wnane, to jest to do przyj�cia. > > Da si� to jako� elegancko zrobi�? Nie wiem czy to elegancko, ale ludzie w takich sytuacjach cz�sto radz� sobie umieszczaj�c w odpowiednich miejscach konstrukcj� podobn� do tej, kt�r� D.E. Knuth zdefiniowa� jako "\strut". W praktyce jest to co� takiego: \vrule height8.5pt depth3.5pt width0pt. Przed ka�dy opisem (albo po) wstawiamy taki zerowej szeroko�ci, a wi�c niewidoczny, prostok�t, kt�ry jednak ma okre�lon� wysoko�� i g��boko��. Warto zna� takie sztuczki, to si� bardzo cz�sto przydaje. Jarek -- A czy to pi�knie, czy to �le, to ka�dy ch�opiec wiedzie� powinien Ole-la-li, ole-li-la a czy nam co� ta wiedza da?
Re: Wyrównanie pionowe etykiet /overbrace
Date: Mon, 06 Dec 2010 17:04
Date: Mon, 06 Dec 2010 17:04
41 lines
1919 bytes
1919 bytes
On Mon, 6 Dec 2010 11:37:31 +0000 (UTC) Jarosław Sokołowski <jaros@lasek.waw.pl> wrote: > Pan Tomasz Minkiewicz ma do złożenia sporo wzorów, w których często > występuje overbrace do wyróżnienia skomentowanych gdzie indziej członów > równania: Hej! To ładne. Czy to się robi automatycznie? Mógłbym zobaczyć kod? > > Jest z tym jednak pewien problem estetyczny. Otóż niektóre nazwane > > człony w obrębie jednego równania są niskie, a inne to całki czy piętrowe > > ułamki. W takiej sytuacji zarówno klamerka, jak i tekst nad nią skacze > > w pionie, a to wygląda nieładnie. > > Czy da się zrobić, żeby teksty nad klamrami były wyrównane do wspólnej > > linii bazowej? Klamry chyba lepiej nie, bo jeśli są blisko równania to > > łatwiej jednym rzutem oka określić, co dokładnie obejmują, ale jeśli > > i one miałyby być wyrównane, to jest to do przyjęcia. > > > > Da się to jakoś elegancko zrobić? > > Nie wiem czy to elegancko, ale ludzie w takich sytuacjach często radzą > sobie umieszczając w odpowiednich miejscach konstrukcję podobną do tej, > którą D.E. Knuth zdefiniował jako "\strut". > > W praktyce jest to coś takiego: \vrule height8.5pt depth3.5pt width0pt. > Przed każdy opisem (albo po) wstawiamy taki zerowej szerokości, a więc > niewidoczny, prostokąt, który jednak ma określoną wysokość i głębokość. Ale nie mam pojęcia, jaką poszczególne \vrule powinny mieć głębokość. Człony równania mają wysokość bardzo różną. Dobieranie wartości na oko raczej nie wchodzi w grę. Czy jestem w stanie dobrać się w kodzie do położenia i wysokości etykiet poszczególnych członów równania? Nie dałoby się po prostu jakoś powiedzieć texowi: wyrównaj górną krawędź wskazanego boxa z górną krawędzią zewnętrznego boxa aktualnego otoczenia matematycznego? -- Tomasz Minkiewicz <tommink@gmail.com>
Date: Mon, 06 Dec 2010 17:37
Date: Mon, 06 Dec 2010 17:37
70 lines
3641 bytes
3641 bytes
Pan Tomasz Minkiewicz napisa�: >> Pan Tomasz Minkiewicz ma do z�o�enia sporo wzor�w, w kt�rych cz�sto >> wyst�puje overbrace do wyr�nienia skomentowanych gdzie indziej cz�on�w >> r�wnania: > > Hej! To �adne. Czy to si� robi automatycznie? M�g�bym zobaczy� kod? Niejeden chcia�by taki kod zobaczy�. Najt�sze g�owy latami ca�ymi go poszukuj�. A tu tymczasem nie ma nawet pewno�ci, �e taki kod istnieje. Chcia�bym, �eby go nie by�o. I chyba rzeczywi�cie nie ma. >>> Jest z tym jednak pewien problem estetyczny. Ot� niekt�re nazwane >>> cz�ony w obr�bie jednego r�wnania s� niskie, a inne to ca�ki czy pi�trowe >>> u�amki. W takiej sytuacji zar�wno klamerka, jak i tekst nad ni� skacze >>> w pionie, a to wygl�da nie�adnie. >>> Czy da si� zrobi�, �eby teksty nad klamrami by�y wyr�wnane do wsp�lnej >>> linii bazowej? Klamry chyba lepiej nie, bo je�li s� blisko r�wnania to >>> �atwiej jednym rzutem oka okre�li�, co dok�adnie obejmuj�, ale je�li >>> i one mia�yby by� wyr�wnane, to jest to do przyj�cia. >>> >>> Da si� to jako� elegancko zrobi�? >> >> Nie wiem czy to elegancko, ale ludzie w takich sytuacjach cz�sto radz� >> sobie umieszczaj�c w odpowiednich miejscach konstrukcj� podobn� do tej, >> kt�r� D.E. Knuth zdefiniowa� jako "\strut". >> >> W praktyce jest to co� takiego: \vrule height8.5pt depth3.5pt width0pt. >> Przed ka�dy opisem (albo po) wstawiamy taki zerowej szeroko�ci, a wi�c >> niewidoczny, prostok�t, kt�ry jednak ma okre�lon� wysoko�� i g��boko��. > > Ale nie mam poj�cia, jak� poszczeg�lne \vrule powinny mie� g��boko��. > Cz�ony r�wnania maj� wysoko�� bardzo r�n�. Dobieranie warto�ci > na oko raczej nie wchodzi w gr�. Czy jestem w stanie dobra� si� > w kodzie do po�o�enia i wysoko�ci etykiet poszczeg�lnych cz�on�w > r�wnania? Dowcip polega na tym, �e to nie maj� by� "poszczeg�lne \vrule", tylko jedno takie samo "\vrule" dla wszystkich element�w sk�adaj�cych si� na wiersz wzoru matematycznego. W wierszu tym wyst�puje wiele element�w opisanych jako \overbrace{X_n}^{Y_n}. Kolejne wyra�enia X maj� r�n� wysoko��, co powoduje, �e i klamry nie stoj� w jednej linii. A wyra�enia Y nad klamrami maj� r�n� g��boko��, co z kolei sprawia, �e ich linia bazowa jest r�nie oddalona od klamer. Proponowa�em zrobi� co� takiego: \def\Vh{\vrule width0pt height20pt depth0pt} \def\Vd{\vrule width0pt height0pt depth10pt} \overbrace{\Vh X_1}^{\Vd Y_1} ... \overbrace{\Vh X_n}^{\Vd Y_n} Odpowiednie wysoko�ci i g��boko�ci w definicjach nale�y dobra� i ustawi� przed ich u�yciem we wzorze. By� mo�e przed ka�dym z osobna, ale jest nadzieja, �e te same warto�ci wystarcz� dla ca�ego tekstu. > Nie da�oby si� po prostu jako� powiedzie� texowi: wyr�wnaj g�rn� > kraw�d� wskazanego boxa z g�rn� kraw�dzi� zewn�trznego boxa aktualnego > otoczenia matematycznego? Nie s�dz�, �e si� da. Gdyby TeXowi da�o si� prostymi s�owami powiedzie� wszystko, to by te s�owa przesta�y by� proste. TeX w �atwy spos�b robi to, co jest typowe, a nietypowe rzeczy trzeba robi� nietypowo. Jarek -- -- M�j kochany -- rzek�a maszyna -- gdybym mog�a robi� wszystko na n we wszelkich mo�liwych j�zykach, by�abym Maszyn� Kt�ra Mo�e Wszystko Na Ca�y Alfabet, bo dowolna rzecz, w jakim� tam obcym j�zyku na pewno nazywa si� na n. Nie ma tak dobrze.
Date: Tue, 07 Dec 2010 12:34
Date: Tue, 07 Dec 2010 12:34
89 lines
4225 bytes
4225 bytes
On Mon, 6 Dec 2010 17:37:02 +0000 (UTC) Jarosław Sokołowski <jaros@lasek.waw.pl> wrote: > >>> Jest z tym jednak pewien problem estetyczny. Otóż niektóre nazwane > >>> człony w obrębie jednego równania są niskie, a inne to całki czy piętrowe > >>> ułamki. W takiej sytuacji zarówno klamerka, jak i tekst nad nią skacze > >>> w pionie, a to wygląda nieładnie. > >>> Czy da się zrobić, żeby teksty nad klamrami były wyrównane do wspólnej > >>> linii bazowej? Klamry chyba lepiej nie, bo jeśli są blisko równania to > >>> łatwiej jednym rzutem oka określić, co dokładnie obejmują, ale jeśli > >>> i one miałyby być wyrównane, to jest to do przyjęcia. > >>> > >>> Da się to jakoś elegancko zrobić? > >> > >> Nie wiem czy to elegancko, ale ludzie w takich sytuacjach często radzą > >> sobie umieszczając w odpowiednich miejscach konstrukcję podobną do tej, > >> którą D.E. Knuth zdefiniował jako "\strut". > >> > >> W praktyce jest to coś takiego: \vrule height8.5pt depth3.5pt width0pt. > >> Przed każdy opisem (albo po) wstawiamy taki zerowej szerokości, a więc > >> niewidoczny, prostokąt, który jednak ma określoną wysokość i głębokość. > > > > Ale nie mam pojęcia, jaką poszczególne \vrule powinny mieć głębokość. > > Człony równania mają wysokość bardzo różną. Dobieranie wartości > > na oko raczej nie wchodzi w grę. Czy jestem w stanie dobrać się > > w kodzie do położenia i wysokości etykiet poszczególnych członów > > równania? > > Dowcip polega na tym, że to nie mają być "poszczególne \vrule", tylko > jedno takie samo "\vrule" dla wszystkich elementów składających się na > wiersz wzoru matematycznego. W wierszu tym występuje wiele elementów > opisanych jako \overbrace{X_n}^{Y_n}. Kolejne wyrażenia X mają różną > wysokość, co powoduje, że i klamry nie stoją w jednej linii. Tak. > A wyrażenia > Y nad klamrami mają różną głębokość, co z kolei sprawia, że ich linia > bazowa jest różnie oddalona od klamer. Nie. Linia bazowa etykiet jest zawsze tak samo oddalona od klamer. Właśnie o to mi chodzi, żeby była oddalona różnie. > Proponowałem zrobić coś takiego: > > \def\Vh{\vrule width0pt height20pt depth0pt} > \def\Vd{\vrule width0pt height0pt depth10pt} > > \overbrace{\Vh X_1}^{\Vd Y_1} ... \overbrace{\Vh X_n}^{\Vd Y_n} > > Odpowiednie wysokości i głębokości w definicjach należy dobrać i ustawić > przed ich użyciem we wzorze. Być może przed każdym z osobna, ale jest > nadzieja, że te same wartości wystarczą dla całego tekstu. Coś mi umyka w Twojej propozycji, bo wydaje mi się, że ją rozumiem, ale nie widzę, jak ona się ma do mojego problemu. Ja nie chcę zmieniać położenia wyrażeń pod klamrami – \Vh jest mi niepotrzebne. Za to \Vd mi nie wystarczy. Musiałbym zdefiniować kilkadziesiąt różnych \VdXX (ręcznie i na oko). Nie ma jednej wartości przesunięcia, która by się stosowała do wszystkich równań, a nawet wszystkich członów jednego równania. Przykład: http://www.geo.uni.lodz.pl/~tommink/033.pdf Litera B jest znacznie niżej niż D, litery A i C są na tej samej wysokości, obie o włos niżej niż D. Litera D, która jest najwyżej, wyznacza poziom, na którym chciałbym mieć również litery A, B i C. Jeśli trzeba, można razem z literami A, B i C podnieść „ich” klamry. Wyrażenia pod klamrami mają zostać tam gdzie są, ich środki wyrównane w pionie. Da się tak? > > Nie dałoby się po prostu jakoś powiedzieć texowi: wyrównaj górną > > krawędź wskazanego boxa z górną krawędzią zewnętrznego boxa aktualnego > > otoczenia matematycznego? > > Nie sądzę, że się da. Gdyby TeXowi dało się prostymi słowami powiedzieć > wszystko, to by te słowa przestały być proste. TeX w łatwy sposób robi > to, co jest typowe, a nietypowe rzeczy trzeba robić nietypowo. W programie graficznym opartym o koncepcję boxową (czy blokową) trudno uznać za operację nietypową wyrównywanie dowolnych krawędzi dowolnych boxów (zawierających się w sobie czy sąsiadujących). Właściwie trudno wymyślić operację bardziej typową. -- Tomasz Minkiewicz <tommink@gmail.com>
Re: =?iso-8859-2?q?Wyrównanie_pionowe_etykiet_/overbrace?
Author: Michal Jankowski
Date: Tue, 07 Dec 2010 13:05
Date: Tue, 07 Dec 2010 13:05
26 lines
1188 bytes
1188 bytes
Tomasz Minkiewicz <tommink@gmail.com> writes: > Coś mi umyka w Twojej propozycji, bo wydaje mi się, że ją rozumiem, ale > nie widzę, jak ona się ma do mojego problemu. Ja nie chcę zmieniać > położenia wyrażeń pod klamrami – \Vh jest mi niepotrzebne. Za to \Vd mi > nie wystarczy. Musiałbym zdefiniować kilkadziesiąt różnych \VdXX > (ręcznie i na oko). Nie ma jednej wartości przesunięcia, która by się > stosowała do wszystkich równań, a nawet wszystkich członów jednego > równania. > > Przykład: http://www.geo.uni.lodz.pl/~tommink/033.pdf > > Litera B jest znacznie niżej niż D, litery A i C są na tej samej > wysokości, obie o włos niżej niż D. Litera D, która jest najwyżej, > wyznacza poziom, na którym chciałbym mieć również litery A, B i C. > Jeśli trzeba, można razem z literami A, B i C podnieść „ich” klamry. > Wyrażenia pod klamrami mają zostać tam gdzie są, ich środki wyrównane > w pionie. > Da się tak? Przecież ideą 'strut' jest stawianie go NA linii bazowej wzoru, a nie NAD wzorem. Od linii bazowej do liter A B C D potrzebujesz tę samą odległość, zatem jeden i ten sam strut, a nie 4 różne. MJ
Date: Tue, 07 Dec 2010 13:07
Date: Tue, 07 Dec 2010 13:07
45 lines
1687 bytes
1687 bytes
Pan Tomasz Minkiewicz nareszcie rozumie, na czym polega rozwi�zanie proponowane przez Jaros�awa Soko�owskiego, czego wcze�niej nie rozumia�: > Ale nie rozumia�em dlatego, �e ten strut wyznaje najwyra�niej inne > idee i uparcie wstawia si� nad klamr�, a nie na linii bazowej. > > http://www.geo.uni.lodz.pl/~tommink/033strute.pdf No faktycznie, patrz�c na sam wynik, mo�na by przypuszcza�, �e kto� przy pisaniu nie�le si� wstawi�. > \def\Vh{\vrule width1pt height20pt depth20pt} > \[ > \overbrace{\frac{\partial p_s}{\partial t}}^{\Vh \mbox{A}} > - \overbrace{\mathbf{V}_s \cdot \nabla p_{s}}^{\Vh \mbox{B}} > - \overbrace{w_{s} \frac{\partial p}{\partial z}}^{\Vh \mbox{C}} > - \overbrace{\int_0^{p_s} (\nabla \cdot \mathbf{V}) dp}^{\Vh \mbox{D}} > \] Ale to nie tak przecie� mia�o by�! Wywalmy z tego wzoru wstawione tam w czterech miejscach "\Vh", a nast�pnie przed wzorem dodajmy takie zakl�cia: \let\Overbrace\overbrace \def\overbrace#1{\Overbrace{\Vh{#1}}} \def\Vh{\vrule width0pt height15pt depth0pt} \[ \overbrace{\frac{\partial p_s}{\partial t}}^{\mbox{A}} - \overbrace{\mathbf{V}_s \cdot \nabla p_{s}}^{\mbox{B}} - \overbrace{w_{s} \frac{\partial p}{\partial z}}^{\mbox{C}} - \overbrace{\int_0^{p_s} (\nabla \cdot \mathbf{V}) dp}^{\mbox{D}} \] I co, mo�e by�? Wiem nie tak to mia�o wygl�da�. Ale, po pierwsze -- tak te� jest dobrze, a mo�e nawet lepiej (tak mi si� wydaje), a po drugie -- tak jest �atwiej (tego jestm pewien). Tu si� struciem etykiet w og�le nie zajmowa�em, bo one wszystkie jednakie. Ale mechanizm jest ten sam, jak trzeba, to mo�na tam zastosowa� strut dolny. -- Jarek
Date: Tue, 07 Dec 2010 13:20
Date: Tue, 07 Dec 2010 13:20
26 lines
1234 bytes
1234 bytes
Pan Tomasz Minkiewicz napisa�: >> Nie s�dz�, �e si� da. Gdyby TeXowi da�o si� prostymi s�owami powiedzie� >> wszystko, to by te s�owa przesta�y by� proste. TeX w �atwy spos�b robi >> to, co jest typowe, a nietypowe rzeczy trzeba robi� nietypowo. > > W programie graficznym opartym o koncepcj� boxow� (czy blokow�) trudno > uzna� za operacj� nietypow� wyr�wnywanie dowolnych kraw�dzi dowolnych > box�w (zawieraj�cych si� w sobie czy s�siaduj�cych). W�a�ciwie trudno > wymy�li� operacj� bardziej typow�. TeX taki nie jest. Tu ponad koncepcj� boks�w stoi koncepcja wiersza (linijki tekstu). Wida� to cho�by w poleceniu \vtop, robi�cym rzecz podobn� do \vbox (nie pami�tam jaki jest odpowiednik \vtop w LaTeXu). Ustawienie obok siebie kilku \vtop powoduje, �e do linii bazowej zr�wnuj� si� linie najwy�szych wierszy poszczeg�lnych pude�ek. M�wi�c inaczej, wysoko�ci� \vtop jest wysoko�c pierwszego wiersza, a g��boko�ci� ca�a reszta. Jak si� chce co� r�wna� "do sufitu", potrzebna ju� jest (drobna) sztuczka. A to co si� dzieje wewn�trz trybu matematycznego, to ju� ca�kiem inna historia. -- Jarek
Date: Tue, 07 Dec 2010 13:40
Date: Tue, 07 Dec 2010 13:40
48 lines
2125 bytes
2125 bytes
On Tue, 07 Dec 2010 13:05:03 +0100 Michal Jankowski <michalj@fuw.edu.pl> wrote: > Tomasz Minkiewicz <tommink@gmail.com> writes: > > > Coś mi umyka w Twojej propozycji, bo wydaje mi się, że ją rozumiem, ale > > nie widzę, jak ona się ma do mojego problemu. Ja nie chcę zmieniać > > położenia wyrażeń pod klamrami – \Vh jest mi niepotrzebne. Za to \Vd mi > > nie wystarczy. Musiałbym zdefiniować kilkadziesiąt różnych \VdXX > > (ręcznie i na oko). Nie ma jednej wartości przesunięcia, która by się > > stosowała do wszystkich równań, a nawet wszystkich członów jednego > > równania. > > > > Przykład: http://www.geo.uni.lodz.pl/~tommink/033.pdf > > > > Litera B jest znacznie niżej niż D, litery A i C są na tej samej > > wysokości, obie o włos niżej niż D. Litera D, która jest najwyżej, > > wyznacza poziom, na którym chciałbym mieć również litery A, B i C. > > Jeśli trzeba, można razem z literami A, B i C podnieść „ich” klamry. > > Wyrażenia pod klamrami mają zostać tam gdzie są, ich środki wyrównane > > w pionie. > > Da się tak? > > Przecież ideą 'strut' jest stawianie go NA linii bazowej wzoru, a nie > NAD wzorem. Od linii bazowej do liter A B C D potrzebujesz tę samą > odległość, zatem jeden i ten sam strut, a nie 4 różne. Ha! To nareszcie rozumiem, na czym polega rozwiązanie proponowane przez Jarosława Sokołowskiego, czego wcześniej nie rozumiałem. Ale nie rozumiałem dlatego, że ten strut wyznaje najwyraźniej inne idee i uparcie wstawia się nad klamrą, a nie na linii bazowej. http://www.geo.uni.lodz.pl/~tommink/033strute.pdf \def\Vh{\vrule width1pt height20pt depth20pt} \[ \overbrace{\frac{\partial p_s}{\partial t}}^{\Vh \mbox{A}} - \overbrace{\mathbf{V}_s \cdot \nabla p_{s}}^{\Vh \mbox{B}} - \overbrace{w_{s} \frac{\partial p}{\partial z}}^{\Vh \mbox{C}} - \overbrace{\int_0^{p_s} (\nabla \cdot \mathbf{V}) dp}^{\Vh \mbox{D}} \] PS. Próbowałem zmienić \mbox na \text, myśląc, że może rodzaje wydzielanych przez nie pudełek są jakoś różne, ale nie pomogło. -- Tomasz Minkiewicz <tommink@gmail.com>
Re: =?iso-8859-2?q?Wyrównanie_pionowe_etykiet_/overbrace?
Author: Michal Jankowski
Date: Tue, 07 Dec 2010 14:05
Date: Tue, 07 Dec 2010 14:05
30 lines
1152 bytes
1152 bytes
Tomasz Minkiewicz <tommink@gmail.com> writes: > Ha! To nareszcie rozumiem, na czym polega rozwi�zanie proponowane > przez Jaros�awa Soko�owskiego, czego wcze�niej nie rozumia�em. > Ale nie rozumia�em dlatego, �e ten strut wyznaje najwyra�niej inne > idee i uparcie wstawia si� nad klamr�, a nie na linii bazowej. > > http://www.geo.uni.lodz.pl/~tommink/033strute.pdf > > \def\Vh{\vrule width1pt height20pt depth20pt} > \[ > \overbrace{\frac{\partial p_s}{\partial t}}^{\Vh \mbox{A}} No bo go wstawiasz nad klamr�, a nie pod. Wstaw go pod, do pierwszego paramteru \overbrace, a nie do tego, co po znaku ^ (no i strut naprawd� ma mie� szeroko�� i g��boko�� zero, a nie ile�tam). A poza tym mo�na sobie wysoko�� struta obliczy� bior�c najwy�szy fragment wzoru, �eby si� nie m�czy� ze zgadywaniem wysoko�ci, na przyk�ad: \newlength{\strutheight} \settoheight{\strutheight}{\mbox{$\displaystyle\int\limits_1^2$}} \def\Vh{\vrule width0pt height\strutheight depth0pt} \begin{equation} x = \overbrace{\Vh\int\limits_1^2 2x^2}^{A} + \overbrace{\Vh 3(x-1)(x-2)}^{B} \end{equation} MJ
Date: Tue, 07 Dec 2010 14:40
Date: Tue, 07 Dec 2010 14:40
32 lines
1194 bytes
1194 bytes
Tak napisa�em niedawno: > A to co si� dzieje wewn�trz trybu matematycznego, to ju� ca�kiem inna > historia. Postanowi�em zobaczy� co si� dzieje we wn�trzu \overbrace. Dzieje si� tak: \def\overbrace#1{\mathop{\vbox{\m@th\ialign{##\crcr\noalign{\kern3\p@} \downbracefill\crcr\noalign{\kern3\p@\nointerlineskip} $\hfil\displaystyle{#1}\hfil$\crcr}}}\limits} No to postanowi�em zrobi� wyr�wnywanie do sufitu i zmodyfikowa�em (przykry�em) definicj� wpisuj�c w sw�j manuskrypt co� takiego: \newdimen\Oh \Oh%pt \catcode`\@ \def\overbrace#1{\mathop{\vbox to \Oh{\vss \m@th\ialign{##\crcr\noalign{\kern3\p@} \downbracefill\crcr\noalign{\kern3\p@\nointerlineskip} $\hfil\displaystyle{#1}\hfil$\crcr}}}\limits} \catcode`\@ No i wysz�o tak jak mia�o wyj�� -- wz�r idzie sobie do�em, nad nim faluj� klamry, a etykiety u g�ry rz�dkiem w wyznaczonej odleg�o�ci (25pt). Ja to robi�em w plainie, nie wiem czy LaTeX nie ma tego \overbrace jako� inaczej zdefiniowanego, nie sprawdza�em nawet. Ale idea chyba jasna, jak w LaTeXu jest inaczej, to ka�dy powinien sobie z przer�bk� poradzi�. -- Jarek
Re: =?ISO-8859-2?Q?Wyrównanie?= pionowe etykiet /overbrace
Author: Mirek
Date: Tue, 07 Dec 2010 16:12
Date: Tue, 07 Dec 2010 16:12
18 lines
793 bytes
793 bytes
On wto, 07 gru 2010 12:34:43 in article news:<20101207123443.70fcf824@sultan> Tomasz Minkiewicz wrote: > Przyk�ad: http://www.geo.uni.lodz.pl/~tommink/033.pdf > > Litera B jest znacznie ni�ej ni� D, litery A i C s� na tej samej > wysoko�ci, obie o w�os ni�ej ni� D.�Litera D, kt�ra jest najwy�ej, > wyznacza poziom, na kt�rym chcia�bym mie� r�wnie� litery A, B i C. > Je�li trzeba, mo�na razem z literami A, B i C podnie�� ,,ich" klamry. > Wyra�enia pod klamrami maj� zosta� tam gdzie s�, ich �rodki wyr�wnane > w pionie. > Da si� tak? U�y� \vphantom{najwy�szy element}: "LaTeX Mathmode" by Herbert Vo�. http://tug.ctan.org/tex-archive/info/math/voss/mathmode/Mathmode.pdf str. 109: 63.3 Vertical alignment of different braces
Author: Zeissmann
Date: Tue, 07 Dec 2010 16:29
Date: Tue, 07 Dec 2010 16:29
14 lines
620 bytes
620 bytes
Przepraszam za ten ma³y off-topic, ale niniejsza wymiana warto¶ci intelektualnych zwróci³a moj± uwagê na pewien drobiazg. Otó¿ w wiadomo¶ciach Pana Jaros³awa Soko³owskiego nie ma polskich krzaczków (a przynajmniej u mnie ich nie widaæ), ale w cytatach z tych wiadomo¶ci zamieszczanych przez Pana Minkiewicza te krzaczki ju¿ s± obecne? Sk±d siê bierze ten problem, który wystêpuje (o ile siê nie mylê) tylko w przypadku Pana Jaros³awa? Pytam, gdy¿ brak owych symboli powa¿nie utrudnia mi czytanie -- sk±din±d niezmiernie pouczaj±cych -- wynurzeñ autora.
Date: Tue, 07 Dec 2010 17:05
Date: Tue, 07 Dec 2010 17:05
59 lines
2132 bytes
2132 bytes
On Tue, 7 Dec 2010 13:07:58 +0000 (UTC) Jarosław Sokołowski <jaros@lasek.waw.pl> wrote: > Pan Tomasz Minkiewicz nareszcie rozumie, na czym polega rozwiązanie > proponowane przez Jarosława Sokołowskiego, czego wcześniej nie rozumiał: > > > Ale nie rozumiałem dlatego, że ten strut wyznaje najwyraźniej inne > > idee i uparcie wstawia się nad klamrą, a nie na linii bazowej. > > > > http://www.geo.uni.lodz.pl/~tommink/033strute.pdf > > No faktycznie, patrząc na sam wynik, można by przypuszczać, że ktoś > przy pisaniu nieźle się wstawił. > > > \def\Vh{\vrule width1pt height20pt depth20pt} > > \[ > > \overbrace{\frac{\partial p_s}{\partial t}}^{\Vh \mbox{A}} > > - \overbrace{\mathbf{V}_s \cdot \nabla p_{s}}^{\Vh \mbox{B}} > > - \overbrace{w_{s} \frac{\partial p}{\partial z}}^{\Vh \mbox{C}} > > - \overbrace{\int_0^{p_s} (\nabla \cdot \mathbf{V}) dp}^{\Vh \mbox{D}} > > \] > > Ale to nie tak przecież miało być! Wywalmy z tego wzoru wstawione tam > w czterech miejscach "\Vh", Przecież to nie był mój pomysł, żeby je tam wstawić. Czy ja wyglądam, jakbym umiał sam coś takiego wymyślić? > a następnie przed wzorem dodajmy takie > zaklęcia: > > \let\Overbrace\overbrace > \def\overbrace#1{\Overbrace{\Vh{#1}}} > \def\Vh{\vrule width0pt height15pt depth0pt} > > \[ > \overbrace{\frac{\partial p_s}{\partial t}}^{\mbox{A}} > - \overbrace{\mathbf{V}_s \cdot \nabla p_{s}}^{\mbox{B}} > - \overbrace{w_{s} \frac{\partial p}{\partial z}}^{\mbox{C}} > - \overbrace{\int_0^{p_s} (\nabla \cdot \mathbf{V}) dp}^{\mbox{D}} > \] > > I co, może być? Wiem nie tak to miało wyglądać. Ale, po pierwsze -- tak > też jest dobrze, a może nawet lepiej (tak mi się wydaje), a po drugie > -- tak jest łatwiej (tego jestm pewien). Po dyskusji ustaliliśmy, że i naszym zdaniem tak jest lepiej. > Tu się struciem etykiet w ogóle nie zajmowałem, bo one wszystkie > jednakie. Ale mechanizm jest ten sam, jak trzeba, to można tam > zastosować strut dolny. Są i pozostaną jednakie. We wszystkich wzorach są proste, jednoliterowe. Dziękuję. -- Tomasz Minkiewicz <tommink@gmail.com>
Date: Tue, 07 Dec 2010 17:06
Date: Tue, 07 Dec 2010 17:06
44 lines
1687 bytes
1687 bytes
On Tue, 07 Dec 2010 14:05:23 +0100 Michal Jankowski <michalj@fuw.edu.pl> wrote: > Tomasz Minkiewicz <tommink@gmail.com> writes: > > > Ha! To nareszcie rozumiem, na czym polega rozwiązanie proponowane > > przez Jarosława Sokołowskiego, czego wcześniej nie rozumiałem. > > Ale nie rozumiałem dlatego, że ten strut wyznaje najwyraźniej inne > > idee i uparcie wstawia się nad klamrą, a nie na linii bazowej. > > > > http://www.geo.uni.lodz.pl/~tommink/033strute.pdf > > > > \def\Vh{\vrule width1pt height20pt depth20pt} > > \[ > > \overbrace{\frac{\partial p_s}{\partial t}}^{\Vh \mbox{A}} > No bo go wstawiasz nad klamrą, a nie pod. Wstaw go pod, do pierwszego > paramteru \overbrace, a nie do tego, co po znaku ^ (no i strut > naprawdę ma mieć szerokość i głębokość zero, a nie ileśtam). > > A poza tym można sobie wysokość struta obliczyć biorąc najwyższy > fragment wzoru, żeby się nie męczyć ze zgadywaniem wysokości, na > przykład: > > \newlength{\strutheight} > \settoheight{\strutheight}{\mbox{$\displaystyle\int\limits_1^2$}} > \def\Vh{\vrule width0pt height\strutheight depth0pt} > \begin{equation} > x = \overbrace{\Vh\int\limits_1^2 2x^2}^{A} + > \overbrace{\Vh 3(x-1)(x-2)}^{B} > \end{equation} O! o! o! O to chodziło! Właśnie to ustalanie wysokości było mi potrzebne, ale na wszelki wypadek nie pytałem, bo nie byłem pewien, czy potrafię wykorzystać i liczyłem na gotowca. Idę spróbować to wszystko (razem z przedefiniowaniem overbrace'a) owinąć w jedną komendę i mieć na przyszłość. Jakbym się długo nie pokazywał, to nie ma powodu do niepokoju. ;) Dziękuję. -- Tomasz Minkiewicz <tommink@gmail.com>
Date: Tue, 07 Dec 2010 21:34
Date: Tue, 07 Dec 2010 21:34
15 lines
484 bytes
484 bytes
Pan Tomasz Minkiewicz napisa�: >> Ale to nie tak przecie� mia�o by�! Wywalmy z tego wzoru wstawione tam >> w czterech miejscach "\Vh", > > Przecie� to nie by� m�j pomys�, �eby je tam wstawi�. Czy ja wygl�dam, > jakbym umia� sam co� takiego wymy�li�? Wymy�li� to co innego, zgubi� -- co innego. Ja proponowa�em dwukrotne u�ycie struta, raz jako rozpier g�rny, drugi raz jako rozpier dolny. O tak: \overbrace{\Vh X_1}^{\Vd Y_1}. -- Jarek
Date: Tue, 07 Dec 2010 21:37
Date: Tue, 07 Dec 2010 21:37
41 lines
1638 bytes
1638 bytes
Pan Tomasz Minkiewicz napisa�: >> A poza tym mo�na sobie wysoko�� struta obliczy� bior�c najwy�szy >> fragment wzoru, �eby si� nie m�czy� ze zgadywaniem wysoko�ci, na >> przyk�ad: >> >> \newlength{\strutheight} >> \settoheight{\strutheight}{\mbox{$\displaystyle\int\limits_1^2$}} >> \def\Vh{\vrule width0pt height\strutheight depth0pt} >> \begin{equation} >> x = \overbrace{\Vh\int\limits_1^2 2x^2}^{A} + >> \overbrace{\Vh 3(x-1)(x-2)}^{B} >> \end{equation} > > O! o! o! O to chodzi�o! W�a�nie to ustalanie wysoko�ci by�o mi > potrzebne, ale na wszelki wypadek nie pyta�em, bo nie by�em pewien, > czy potrafi� wykorzysta� i liczy�em na gotowca. > > Id� spr�bowa� to wszystko (razem z przedefiniowaniem overbrace'a) owin�� > w jedn� komend� i mie� na przysz�o��. Jakbym si� d�ugo nie pokazywa�, > to nie ma powodu do niepokoju. ;) Panamicha�owy pomys� naj�atwiej b�dzie zrealizowa�, je�li \overbrace przedefiniuje si� dwa razy w jednym makrze. Pierwszy raz w celach pomiarowych -- usuwaj�c w og�le klamry i opisy nad nimi. B�dzie to wtedy definicja trywialna \def\overbrace#1{#1}. W owijaj�cej komendzie parametrem b�dzie m�g� by� wtedy ca�y wz�r. Gdyby zwyci�y�a koncepcja umieszczenia wszystkich klamer na jednym poziomie, wystarczy przy drugim przedefiniowywaniu przenie�� \vss z miejsca na miejsce: \def\overbrace#1{\mathop{\vbox to \Oh{% \m@th\ialign{##\crcr\noalign{\kern3\p@} \downbracefill\crcr\noalign{\vss\kern3\p@\nointerlineskip} $\hfil\displaystyle{#1}\hfil$\crcr}}}\limits} -- Jarek
Re: =?ISO-8859-2?Q?Wyrównanie?= pionowe etykiet /overbrace
Author: Mirek
Date: Wed, 08 Dec 2010 10:05
Date: Wed, 08 Dec 2010 10:05
34 lines
1325 bytes
1325 bytes
On �ro, 08 gru 2010 01:29:04 in article news:<c9954c04-9428-4b29-953d-b3481aa65a21@q18g2000vbk.googlegroups.com> Zeissmann wrote: > Przepraszam za ten ma�y off-topic, ale niniejsza wymiana warto�ci > intelektualnych zwr�ci�a moj� uwag� na pewien drobiazg. Ot� w > wiadomo�ciach Pana Jaros�awa Soko�owskiego nie ma polskich krzaczk�w google psuje. Psuje posty zakodowane w iso-8859-2. Robi to losowo - nie potrafie znalezc prawid�owosci. W innym watku: http://groups.google.com/group/pl.comp.dtp.tex/browse_frm/thread/627e3dc5196df35b tekst Jarka jest czytelny, a zakodowany jest tak samo jak w tym watku. > (a przynajmniej u mnie ich nie wida�), ale w cytatach z tych > wiadomo�ci zamieszczanych przez Pana Minkiewicza te krzaczki ju� s� > obecne? Sk�d si� bierze ten problem, Bo krzaczki sa i normalny czytnik sobie z nimi radzi. > kt�ry wyst�puje (o ile si� nie > myl�) tylko w przypadku Pana Jaros�awa? Pytam, gdy� brak owych symboli Nie w googlu moje posty tez bywaja uszkodzone. O to test googlegonkow : acenlosxz ACELNOSXZ ���� ��ʣ�Ӧ�� < pewnie bedzie kaszana > powa�nie utrudnia mi czytanie -- sk�din�d niezmiernie pouczaj�cych -- > wynurze� autora. Zrezygnuj z czytnika googlowskiego na rzecz normalnego nntp-readera.
Author: Zeissmann
Date: Wed, 08 Dec 2010 22:11
Date: Wed, 08 Dec 2010 22:11
11 lines
312 bytes
312 bytes
> acenlosxz ACELNOSXZ > ąćęłńóśźż ĄĆĘŁŃÓŚŹŻ < pewnie bedzie kaszana No faktycznie, w googlach jest kaszana... > Zrezygnuj z czytnika googlowskiego na rzecz normalnego nntp-readera. Dzięki za dobrą radę, faktycznie jest to nieco praktyczniejsze. W tym momencie piszę już poprzez Pan.
Thread Navigation
This is a paginated view of messages in the thread with full content displayed inline.
Messages are displayed in chronological order, with the original post highlighted in green.
Use pagination controls to navigate through all messages in large threads.
Back to All Threads