Thread View: pl.comp.cad
3 messages
3 total messages
Started by JD
Thu, 05 Jul 2012 08:29
Ploter T790
Author: JD
Date: Thu, 05 Jul 2012 08:29
Date: Thu, 05 Jul 2012 08:29
13 lines
367 bytes
367 bytes
Witam ciepło, a nawet upalnie. Czy ktoś używa tego plotera i mógłby się podzielić uwagami na temat jego eksploatacji? Czy warto dopłacać 3500 do wersji postscript. Poprzednia drukarka padła i coś musimy kupić. Przeznaczenie: wydruki na własne potrzeby, do sprawdzania i weryfikacji projektów, czyli nie będzie zajeżdżany 24/7. -- Pozdrawiam JD
Re: Ploter T790
Author: Lukasz Kozicki
Date: Thu, 05 Jul 2012 17:24
Date: Thu, 05 Jul 2012 17:24
36 lines
1492 bytes
1492 bytes
W dniu 2012-07-05 08:29, JD pisze: > Witam ciep�o, a nawet upalnie. > > Czy kto� u�ywa tego plotera i m�g�by si� podzieli� uwagami na temat jego > eksploatacji? > Czy warto dop�aca� 3500 do wersji postscript. > Poprzednia drukarka pad�a i co� musimy kupi�. > Przeznaczenie: wydruki na w�asne potrzeby, do sprawdzania i weryfikacji > projekt�w, czyli nie b�dzie zaje�d�any 24/7. Je�eli nie ma by� intensywnie u�ywany, to do rysunk�w CAD mo�e wystarczy HP DJ510? Ja od kilku lat u�ywam poprzednika, czyli HP DJ 500 - i jestem zadowolony. U�ywam do normalnego drukowania projekt�w, z tym �e zwykle max. A2, bo przy du�ych arkuszach troch� ma�a pr�dko�� drukowania ju� irytuje (wed�ug specyfikacji ma 90 sek. na A1 a w praktyce zwykle jeszcze d�u�ej - ale HP DJ510 jest ju� wyra�nie szybszy, w ka�dym razie wg specyfikacji) HP DJ 510 Jest minimalnie w�szy od T790 (1067mm zamiast 1118mm), a sporo ta�szy. Je�eli tylko do sprawdzania i w�asnych kopii projekt�w, to pr�dko�� drukowania nie jest chyba a� tak istotna. Wydaje mi si�, �e T790 jest bardziej przeznaczona dla sektora kolorowej grafiki ni� dla rysunk�w CAD, st�d np. wi�ksza pami�� i dopuszczalna grubo�� no�nika 0,8mm. Ponadto HP DJ510 jest ponad 2x wolniejszy od T790 na rysunkach CAD, ale kilkana�cie razy wolniejszy przy druku grafiki w pe�nym kolorze - to po prostu inne sektory rynku. Pozdr, -- �K
Re: Ploter T790
Author: JD
Date: Fri, 06 Jul 2012 14:13
Date: Fri, 06 Jul 2012 14:13
46 lines
2063 bytes
2063 bytes
W dniu 2012-07-05 17:24, Lukasz Kozicki pisze: > W dniu 2012-07-05 08:29, JD pisze: >> Witam ciep�o, a nawet upalnie. >> >> Czy kto� u�ywa tego plotera i m�g�by si� podzieli� uwagami na temat jego >> eksploatacji? >> Czy warto dop�aca� 3500 do wersji postscript. >> Poprzednia drukarka pad�a i co� musimy kupi�. >> Przeznaczenie: wydruki na w�asne potrzeby, do sprawdzania i weryfikacji >> projekt�w, czyli nie b�dzie zaje�d�any 24/7. > > Je�eli nie ma by� intensywnie u�ywany, to do rysunk�w CAD mo�e > wystarczy HP DJ510? Ja od kilku lat u�ywam poprzednika, czyli > HP DJ 500 - i jestem zadowolony. U�ywam do normalnego drukowania > projekt�w, z tym �e zwykle max. A2, bo przy du�ych arkuszach > troch� ma�a pr�dko�� drukowania ju� irytuje (wed�ug specyfikacji > ma 90 sek. na A1 a w praktyce zwykle jeszcze d�u�ej - ale HP DJ510 > jest ju� wyra�nie szybszy, w ka�dym razie wg specyfikacji) > > HP DJ 510 Jest minimalnie w�szy od T790 (1067mm zamiast 1118mm), > a sporo ta�szy. Je�eli tylko do sprawdzania i w�asnych kopii > projekt�w, to pr�dko�� drukowania nie jest chyba a� tak istotna. > Wydaje mi si�, �e T790 jest bardziej przeznaczona dla sektora > kolorowej grafiki ni� dla rysunk�w CAD, st�d np. wi�ksza pami�� > i dopuszczalna grubo�� no�nika 0,8mm. Ponadto HP DJ510 jest ponad > 2x wolniejszy od T790 na rysunkach CAD, ale kilkana�cie razy > wolniejszy przy druku grafiki w pe�nym kolorze - to po prostu > inne sektory rynku. > > Pozdr, Dzi�ki. Mam oferty na T790 i w�a�nie DJ510. Wiem ju�, �e nie warto dop�aca� do wersji postskript, bo to jedynie przyspiesza wydruk PDF-�w. Pani od oferty m�wi, �e DJ510 wychodzi z produkcji i mo�e za jaki� czas by� problem z supportem. No ale wiadomo, jej zale�y aby sprzeda� dro�szy. Czasem mo�e by� potrzebne wydrukowanie czego� na jakie� targi, wi�c funkcje graficzne mog� sie przyda� (fakt, zapomnia�em wspomnie�). -- Pozdrawiam JD
Thread Navigation
This is a paginated view of messages in the thread with full content displayed inline.
Messages are displayed in chronological order, with the original post highlighted in green.
Use pagination controls to navigate through all messages in large threads.
Back to All Threads