Thread View: pl.biznes.banki
15 messages
15 total messages
Started by Dawid Andrzej Ru
Thu, 26 Jun 2025 09:55
=?ISO-8859-2?Q?Karty_mB±ka.?
Author: Dawid Andrzej Ru
Date: Thu, 26 Jun 2025 09:55
Date: Thu, 26 Jun 2025 09:55
49 lines
2209 bytes
2209 bytes
Przegl±daj±c stronê debetówek mB±ka (z powodu polowania na kolejn± kartê woodstockow± - ciekawe, czy bêdzie, skoro prezes przeszed³ do ¿ubra, na fina³ jeszcze by³a, ale mo¿na to ostatni podryg konaj±cej ostrygi) natrafi³em na dwie ciekawostki. Jedna to karta "festiwalowa", ¶wiec±ca podobno, ale pasywnie. Ciekawostk± okaza³o siê, ¿e jest to tym razem "visa limitowana", orkiestrowe i woodstockowe s± "mastercard limitowana". Mia³em jeszcze kilka lat temu, wg daty wa¿no¶ci wychodzi ¿e w 2023 (wcale nie by³o jej ³atwo znale¶æ w kolekcji) jak±¶ inn± "³ódzk± festiwalow±", one te¿ by³a mastercard - ale dla nich wymy¶lili jaki¶ inny dopisek, nie pamiêtam ju¿ jaki, ¿eby siê nie myli³y z wo¶powymi. Mo¿e teraz poszli po rozum do g³owy i ¿eby nie wymy¶la³ kolejnych bytów, po prostu dali visê ("limitowan±" ;) Ale druga karta jeszcze ciekawsza, wygl±da bowiem na ¶wiec±c± aktywnie. "visa podró¿e" z diodami LED. Ze zdjêcia (czy mo¿e renderu) trudno wiele wywnioskowaæ, wygl±da jakby rzeczywi¶cie w kartê wprawione by³y 3 diody LED. Mo¿e kto¶ przetestowa³? "visê limitowan±" zamówi³em, bo mam za darmo, ale "visa podró¿e" ma op³atê miesiêczn± 12z³ - a na tyle nie jestem ciekawy ;> Co¶ tam kiedy¶ by³o w mB±ku, ¿e jak siê zamawia kartê w pierwszej po³owie miesi±ca, to nie bior± op³aty za ten miesi±c, a jak w drugiej, to nie bior± i za ten niepe³ny i za nastêpny pe³ny - ale chyba nie chce mi siê ju¿ testowaæ. Ale najbardziej mnie zastanawia, jak tam w³o¿yli baterie. Kiedy¶ kupi³em sobie zapalniczkê - i mia³a te¿ przycisk - po naci¶niêciu okaza³o siê, ¿e w dno wbudowana jest dioda - by³a niebieska latareczka. Minusem by³o to, ¿e w zapalniczce by³o przez to tylko ok. 60% gazu, reszta pojemniczka to by³y w³a¶nie baterie. Ale karta jest zdecydowanie bardziej p³aska - choæ z drugiej strony by³y ju¿ przecie¿ karty z wbudowanym wy¶wietlaczem LCD, wiêc pewnie siê da.
Re: Karty =?iso-8859-2?Q?mB±ka.?
Author: =?iso-8859-2?Q?K
Date: Thu, 26 Jun 2025 11:19
Date: Thu, 26 Jun 2025 11:19
28 lines
1055 bytes
1055 bytes
Dawid Andrzej Rutkowski <drutkow1@wp.pl> writes: [...] > Ale druga karta jeszcze ciekawsza, wygl±da bowiem na ¶wiec±c± aktywnie. > "visa podró¿e" z diodami LED. > Ze zdjêcia (czy mo¿e renderu) trudno wiele wywnioskowaæ, wygl±da jakby > rzeczywi¶cie w kartê wprawione by³y 3 diody LED. > Mo¿e kto¶ przetestowa³? > "visê limitowan±" zamówi³em, bo mam za darmo, ale "visa podró¿e" ma > op³atê miesiêczn± 12z³ - a na tyle nie jestem ciekawy ;> Witaj w klubie. Te¿ tej z ledami nie zamawia³em :) > Co¶ tam kiedy¶ by³o w mB±ku, ¿e jak siê zamawia kartê w pierwszej > po³owie miesi±ca, to nie bior± op³aty za ten miesi±c, a jak w drugiej, > to nie bior± i za ten niepe³ny i za nastêpny pe³ny - ale chyba nie > chce mi siê ju¿ testowaæ. > Ale najbardziej mnie zastanawia, jak tam w³o¿yli baterie. Mo¿e te ledy ¶wiec± tylko gdy jest to przy terminalu i ci±gnie pr±d z terminala? KJ -- http://wolnelektury.pl/wesprzyj/teraz/ I know what "custody" [of the children] means. "Get even." That's all custody means. Get even with your old lady. -- Lenny Bruce
Author: "J.F"
Date: Thu, 26 Jun 2025 18:46
Date: Thu, 26 Jun 2025 18:46
24 lines
1111 bytes
1111 bytes
On Thu, 26 Jun 2025 11:19:31 +0200, Kamil Jońca wrote: > Dawid Andrzej Rutkowski <drutkow1@wp.pl> writes: > [...] >> Ale druga karta jeszcze ciekawsza, wygląda bowiem na świecącą aktywnie. >> "visa podróże" z diodami LED. >> Ze zdjęcia (czy może renderu) trudno wiele wywnioskować, wygląda jakby >> rzeczywiście w kartę wprawione były 3 diody LED. >> Może ktoś przetestował? >> "visę limitowaną" zamówiłem, bo mam za darmo, ale "visa podróże" ma >> opłatę miesięczną 12zł - a na tyle nie jestem ciekawy ;> > > Witaj w klubie. Też tej z ledami nie zamawiałem :) > >> Coś tam kiedyś było w mBąku, że jak się zamawia kartę w pierwszej >> połowie miesiąca, to nie biorą opłaty za ten miesiąc, a jak w drugiej, >> to nie biorą i za ten niepełny i za następny pełny - ale chyba nie >> chce mi się już testować. >> Ale najbardziej mnie zastanawia, jak tam włożyli baterie. > Może te ledy świecą tylko gdy jest to przy terminalu i ciągnie prąd z > terminala? Pewnie tak, chociaż ... terminal raczej mało mocy dostarcza ... Ale kilka LED może starczy ... J.
Date: Fri, 27 Jun 2025 06:15
Date: Fri, 27 Jun 2025 06:15
24 lines
835 bytes
835 bytes
Kamil Joñca <kjonca@poczta.onet.pl> writes: > Dawid Andrzej Rutkowski <drutkow1@wp.pl> writes: > > [...] >> Ale druga karta jeszcze ciekawsza, wygl±da bowiem na ¶wiec±c± aktywnie. >> "visa podró¿e" z diodami LED. >> Ze zdjêcia (czy mo¿e renderu) trudno wiele wywnioskowaæ, wygl±da jakby >> rzeczywi¶cie w kartê wprawione by³y 3 diody LED. >> Mo¿e kto¶ przetestowa³? >> "visê limitowan±" zamówi³em, bo mam za darmo, ale "visa podró¿e" ma >> op³atê miesiêczn± 12z³ - a na tyle nie jestem ciekawy ;> > > Witaj w klubie. Te¿ tej z ledami nie zamawia³em :) Zainspirowany dyskusj±, stwierdzi³em ¿e za³o¿ê mkonko intensive i do niego karte (wg TOiP wtedy jest darmowa) ale ... do tego konta nie da siê zamówiæ. NO nic, mo¿e reklamacja mnie czeka :) KJ -- http://wolnelektury.pl/wesprzyj/teraz/ EMACS = Even a Master of Arts Comes Simpler
=?ISO-8859-2?Q?Re:_Karty_mB±ka.?
Date: Fri, 27 Jun 2025 18:24
Date: Fri, 27 Jun 2025 18:24
114 lines
4537 bytes
4537 bytes
On Fri, 27 Jun 2025, Kamil Joñca wrote: > Kamil Joñca <kjonca@poczta.onet.pl> writes: > >> Dawid Andrzej Rutkowski <drutkow1@wp.pl> writes: >> >> [...] >>> Ale druga karta jeszcze ciekawsza, wygl±da bowiem na ¶wiec±c± aktywnie. >>> "visa podró¿e" z diodami LED. >>> Ze zdjêcia (czy mo¿e renderu) trudno wiele wywnioskowaæ, wygl±da jakby >>> rzeczywi¶cie w kartê wprawione by³y 3 diody LED. >>> Mo¿e kto¶ przetestowa³? >>> "visê limitowan±" zamówi³em, bo mam za darmo, ale "visa podró¿e" ma >>> op³atê miesiêczn± 12z³ - a na tyle nie jestem ciekawy ;> >> >> Witaj w klubie. Te¿ tej z ledami nie zamawia³em :) > > Zainspirowany dyskusj±, stwierdzi³em ¿e za³o¿ê mkonko intensive i do > niego karte (wg TOiP wtedy jest darmowa) > ale ... do tego konta nie da siê zamówiæ. NO nic, mo¿e reklamacja mnie > czeka :) Niez³a próba, ale nie doczyta³e¶ pierwszego odno¶nika do drobnego druczku. "visa podró¿e" jest "m³odsz± siostr±" (ale bynajmniej nie jedn± z 7 moskiewskich "sióstr") "visy ¶wiat intensive" - i jako taka wydawana jest tylko do plebsowych kont, a do mkonta intensive nie. Wiêc reklamacja nie pomo¿e. Ale mo¿na spróbowaæ z pe³nomocnikiem - tutaj siê w TOiP chyba kropnêli i mo¿liwo¶æ "visy podró¿e" dla pe³nomocnika nie jest rozró¿niana typem konta (jedynie pe³nomocnik szczególny nie mo¿e dostaæ karty mobilnej. Hmm, zastanawia³em siê nad namówieniem ma³¿onki na powrót do mB±ka (bo dla nowych klientów - czyli nieklientów od 2022 - "visa podró¿e" za darmo w promocji na rok), ale ona niestety niszczy wszystkie zdezaktywowane karty. A syn jeszcze za ma³y, aby byæ moim "normalnym" pe³nomocnikiem (ale pe³nomocnikiem szczególnym do mojego "konta dla dziecka" mo¿e byæ, niezbadane s± ¶cie¿ki mB±ka). Dzi¶ wpad³o mi do g³owy, ¿eby u¿yæ w tym temacie internetu (móg³bym jeszcze napisaæ, ¿e wcze¶niej nie mia³em ;) - ale "redaktóry" te¿ chyba tej karty nie widzia³y na oczy i wszystko przepisuj± z materia³ów prasowych mB±ka, czyli "¶wiec± w czasie p³atno¶ci". W sumie by³o do przewidzenia, choæ karta z funkcj± latarki by siê mog³a czasem przydaæ - ale jak widaæ poziomu technologicznego zapalniczek nie osi±gnêli (a dopiero teraz, po tylu latach, skojarzy³em, sk±d komu¶ móg³ wpa¶æ pomys³ zrobienia zapalniczki z latark± - widaæ spali³ co¶, co o¶wietla³, hmmm, kolega kiedy¶ przyszed³ do pracy i tak siê mu przygl±dam, co on tak jako¶ dziwnie wygl±da, przyty³? - no ale tylko przez jeden weekend - no i w koñcu skuma³em, ¿e nie ma brwi ani rzês - opowiada³, ¿e mieli w piwnicy spor± kupkê prochu, wykopanego z niemieckich, byæ mo¿e nawet jeszcze pierwszo-wojenno-¶wiatowych bunkrów w okolicy ¯yrardowa, no i kumpel kolegi wszed³ tam z zapalonym fajkiem - dobrze, ¿e nie walnê³o, ale zapali³o nie¼le i pootwiera³o wszystkie okna - wiêc mo¿e lepiej mieæ zapalniczkê z wbudowan± latark±, wtedy jednak lepiej siê np. sprawdza, czy w kanistrze nie zosta³o jeszcze trochê benzyny - echh, pomys³y, pamiêtam te¿, jak majstry z pesa'y ¶wieci³y w nowym tramwaju od nich - który po jakim¶ czasie byæ przez kierownika zajezdni okre¶lany krótkim "to jest, proszê pana, sepsa" - ekranami telefonów, bo to by³ jednak rok 2007, a nie wiem nawet, czy pierwszy ajfon mia³ latarkê czy to pó¼niejszy pomys³). Jedynie zastanawia mnie ten render, te trzy diody s± na tyle blisko chipa, ¿e obawiam siê, ¿e je¶li s± choæ trochê wypuk³e, to mog± nie pozwalaæ wsun±æ karty w czytnik chipów. W sumie zapomnia³em dzi¶ w pracy zmierzyæ, jak g³êboko karta wchodzi w czytnik. I te¿ s± tak umieszczone, ¿e mog± przeszkadzaæ w czytniku pasków. Ale mo¿e s± jednak p³askie. W czytniku paskowym raczej nie za¶wiec±, w chipowym - o ile siê nie schowaj±, to zamrugaj±, ciekawe jak przy zbli¿eniówce, w sumie chip karty te¿ jest wtedy zasilany, a w naszym terminalu - akurat to mierzy³em - na odczyt zbli¿eniowy pobierane jest dodatkowo ok. 100mA na 12V, a to ju¿ na zamruganie diodk± powinno wystarczyæ.
Date: Fri, 27 Jun 2025 20:31
Date: Fri, 27 Jun 2025 20:31
35 lines
1361 bytes
1361 bytes
Dawid Andrzej Rutkowski <drutkow1@wp.pl> writes: > On Fri, 27 Jun 2025, Kamil Joñca wrote: > >> Kamil Joñca <kjonca@poczta.onet.pl> writes: >> >>> Dawid Andrzej Rutkowski <drutkow1@wp.pl> writes: >>> >>> [...] >>>> Ale druga karta jeszcze ciekawsza, wygl±da bowiem na ¶wiec±c± aktywnie. >>>> "visa podró¿e" z diodami LED. >>>> Ze zdjêcia (czy mo¿e renderu) trudno wiele wywnioskowaæ, wygl±da jakby >>>> rzeczywi¶cie w kartê wprawione by³y 3 diody LED. >>>> Mo¿e kto¶ przetestowa³? >>>> "visê limitowan±" zamówi³em, bo mam za darmo, ale "visa podró¿e" ma >>>> op³atê miesiêczn± 12z³ - a na tyle nie jestem ciekawy ;> >>> >>> Witaj w klubie. Te¿ tej z ledami nie zamawia³em :) >> >> Zainspirowany dyskusj±, stwierdzi³em ¿e za³o¿ê mkonko intensive i do >> niego karte (wg TOiP wtedy jest darmowa) >> ale ... do tego konta nie da siê zamówiæ. NO nic, mo¿e reklamacja mnie >> czeka :) > > Niez³a próba, ale nie doczyta³e¶ pierwszego odno¶nika do drobnego druczku. > "visa podró¿e" jest "m³odsz± siostr±" (ale bynajmniej nie jedn± z 7 > moskiewskich "sióstr") "visy ¶wiat intensive" - i jako taka wydawana > jest tylko do plebsowych kont, a do mkonta intensive nie. Z TOiP to nie wynika - jak najbardziej jest 0 w odpowiednich rubrykach? KJ -- http://wolnelektury.pl/wesprzyj/teraz/ Be sociable. Speak to the person next to you in the unemployment line tomorrow.
Re: Karty mBąka.
Author: =?UTF-8?Q?Genera
Date: Sat, 28 Jun 2025 14:17
Date: Sat, 28 Jun 2025 14:17
6 lines
234 bytes
234 bytes
były > już przecież karty z wbudowanym wyświetlaczem LCD, więc pewnie się da. W Biedronie wszystki cenówki to kolorowe tableciki płaskie Jedyne ryzyko to takie, że jak się patrzy to niska cena, a przy kasie cena rośnie.
Re: Karty mBąka.
Author: =?UTF-8?Q?Genera
Date: Sat, 28 Jun 2025 16:45
Date: Sat, 28 Jun 2025 16:45
33 lines
1569 bytes
1569 bytes
Dawid Andrzej Rutkowski <drutkow1@wp.pl> posted: > On Sat, 28 Jun 2025, Generalny Team Wyborczych dla Polonusów - 2 miliony głosów wrote: > > > były > >> już przecież karty z wbudowanym wyświetlaczem LCD, więc pewnie się da. > > > > W Biedronie wszystki cenówki to kolorowe tableciki płaskie > W stonce jeszcze nie widziałem, ale w rosówce owszem, nawet dwukolorowe. > Tyle że to jest e-ink, coś nieporównanie innego niż LCD. > Przede wszystkim w tym, że do wyświetlania nie wymaga zasilania - jedynie > do zmiany wyświetlanej treści. > I w ciemności też bez dodatkowego podświetlenia nie odczytasz (choć w > sumie to samo tyczy się LCD). > > Ale aż tak płaskie jak karta to te cenówki jednak nie są. > Hmmm, taki pomysł na kartę ze zmiennym wizurunkiem :) > Albo wyświetlającą szczegóły ostatniej transakcji, czy też dostępne > środki (tutaj oczywiście z błędem przelewów, to samo miały te z LCD, więc > pewnie dlatego się nie przyjęły - bo drogie, ale za to pokazujące bzdury). > > > Jedyne ryzyko to takie, że jak się patrzy to niska cena, a przy kasie cena rośnie. > Na technikę znajdzie się drugą technikę. Trzeba robić zdjęcia. Szefowa of perowsików chciała zarabiać na solarnych cenówkach, ale biznes nie wypalił bo perowsiki zawierają rakotwórczy ołów. Dlatego ich produkcja, sprzedaż i instalowanie w Europie jest zakazane. A oni nie potrafią tego zrozumieć od 10 lat. Łunia zlikwiduje fizyczne karty płatnicze i kredytowe za rok i wolno będzie płacić jedynie smartfonem
Date: Sat, 28 Jun 2025 18:02
Date: Sat, 28 Jun 2025 18:02
63 lines
2476 bytes
2476 bytes
On Fri, 27 Jun 2025, Kamil Joñca wrote: > Dawid Andrzej Rutkowski <drutkow1@wp.pl> writes: > >> On Fri, 27 Jun 2025, Kamil Joñca wrote: >> >>> Kamil Joñca <kjonca@poczta.onet.pl> writes: >>> >>>> Dawid Andrzej Rutkowski <drutkow1@wp.pl> writes: >>>> >>>> [...] >>>>> Ale druga karta jeszcze ciekawsza, wygl±da bowiem na ¶wiec±c± aktywnie. >>>>> "visa podró¿e" z diodami LED. >>>>> Ze zdjêcia (czy mo¿e renderu) trudno wiele wywnioskowaæ, wygl±da jakby >>>>> rzeczywi¶cie w kartê wprawione by³y 3 diody LED. >>>>> Mo¿e kto¶ przetestowa³? >>>>> "visê limitowan±" zamówi³em, bo mam za darmo, ale "visa podró¿e" ma >>>>> op³atê miesiêczn± 12z³ - a na tyle nie jestem ciekawy ;> >>>> >>>> Witaj w klubie. Te¿ tej z ledami nie zamawia³em :) >>> >>> Zainspirowany dyskusj±, stwierdzi³em ¿e za³o¿ê mkonko intensive i do >>> niego karte (wg TOiP wtedy jest darmowa) >>> ale ... do tego konta nie da siê zamówiæ. NO nic, mo¿e reklamacja mnie >>> czeka :) >> >> Niez³a próba, ale nie doczyta³e¶ pierwszego odno¶nika do drobnego druczku. >> "visa podró¿e" jest "m³odsz± siostr±" (ale bynajmniej nie jedn± z 7 >> moskiewskich "sióstr") "visy ¶wiat intensive" - i jako taka wydawana >> jest tylko do plebsowych kont, a do mkonta intensive nie. > > Z TOiP to nie wynika - jak najbardziej jest 0 w odpowiednich rubrykach? Jest 0, ale równie¿ jest odno¶nik 1 mówi±cy m.in. ¿e do mkonta intensive nie jest wydawana "vida podró¿e" - przynajmniej dla w³a¶ciciela. Bo odpowiadaj±c na pytanie, po co w ogóle jest to "0" na przeciêciu "mKonto intensive" i "visa podró¿e", mi wygl±da na to, ¿e zostaje mo¿liwo¶æ wydania "visa podró¿e" dla pe³nomocnika posiadacza "mkonta intensive" - i wtedy op³ata za kartê pe³nomocnika wynosi 0. Bo ogólnie karty dla pe³nomocników nie s± darmowe. Oczywi¶cie to, co "mia³ na my¶li" mB±k, pozostaje jak zawsze tajemnic± (echh, kto jeszcze pamiêta te czasy, gdy TOiP mB±ka zmienia³a siê co tydzieñ - choæ teraz znów nadrabiaj±, i to jeszcze fajniej, bo obecnie oprócz aktualnej s± na stronie ju¿ dwie TOiP na przysz³o¶æ ;) - ale na t± liniê obrony mo¿esz jedynie powiedzieæ "nie bo nie" (albo "nie bo tak"), ale karty za darmo nie dostaniesz - chyba ¿e sobie pe³nomocnika znajdziesz.
Date: Sat, 28 Jun 2025 18:07
Date: Sat, 28 Jun 2025 18:07
32 lines
1378 bytes
1378 bytes
On Sat, 28 Jun 2025, Generalny Team Wyborczych dla Polonusów - 2 miliony głosów wrote: > były >> już przecież karty z wbudowanym wyświetlaczem LCD, więc pewnie się da. > > W Biedronie wszystki cenówki to kolorowe tableciki płaskie W stonce jeszcze nie widziałem, ale w rosówce owszem, nawet dwukolorowe. Tyle że to jest e-ink, coś nieporównanie innego niż LCD. Przede wszystkim w tym, że do wyświetlania nie wymaga zasilania - jedynie do zmiany wyświetlanej treści. I w ciemności też bez dodatkowego podświetlenia nie odczytasz (choć w sumie to samo tyczy się LCD). Ale aż tak płaskie jak karta to te cenówki jednak nie są. Hmmm, taki pomysł na kartę ze zmiennym wizurunkiem :) Albo wyświetlającą szczegóły ostatniej transakcji, czy też dostępne środki (tutaj oczywiście z błędem przelewów, to samo miały te z LCD, więc pewnie dlatego się nie przyjęły - bo drogie, ale za to pokazujące bzdury). > Jedyne ryzyko to takie, że jak się patrzy to niska cena, a przy kasie cena rośnie. Na technikę znajdzie się drugą technikę. Trzeba robić zdjęcia.
Date: Tue, 01 Jul 2025 23:00
Date: Tue, 01 Jul 2025 23:00
53 lines
2159 bytes
2159 bytes
Przysz³a dzi¶ "visa limitowana", ale za bardzo mi w ciemno¶ci nie ¶wieci. Mo¿e siê nie "na³adowa³a", albo ju¿ siê "roz³adowa³a", jak j± po "³adowaniu" zabra³em w koñcu do ciemnej ³azienki (wcze¶niej w mieszkaniu by³o takie s³oñce, ¿e i w ³azience ciemno nie by³o). Choæ raczej bym powiedzia³, ¿e ona jest odblaskowa, a nie ¶wiec±ca, bo w s³abym ¶wietle kontrast siê znacz±co zmienia (o ile w ogóle mo¿e siê zmieniæ kontrast czego¶ w stosunku do czarnego t³a - ale t³o, choæ czarne, to jednak jest to "b³yszcz±ca czerñ" - heh, kiedy¶ w role-playu kolega wymy¶li³, ¿e z³y czarnoksiê¿nik wyci±gn±³ sztylet, który "¶wieci³ na czarno", pewnie co¶ w podobie czarnej dziury). Aha, od soboty jest te¿ dostêpna do zamówienia karta na nowy woodstock. Ale zamówiæ mo¿na jedynie przez link do logowania z dedykowanej strony tej karty, je¶li zamawia siê przez "zwyk³y ST" to woodstockow± mo¿na tylko mobiln±, dziwne pomys³y w tym mB±ku - no ale dziwne pomys³y i mB±k to ju¿ od dawna synonimy. No i mB±k wci±¿ nie mo¿e siê nauczyæ, ¿e jednak dobrze jest wysy³aæ do klientów karty z zablokowanym NFC. citek siê (ostatnio?) nauczy³. Wpisujcie miasta, je¶li kto¶ ostatnio dosta³ now± kartê i sprawdza³ (nie musi byæ koniecznie telefonem, mo¿na podzieliæ siê wra¿eniem "pierwszy raz musia³em/nie musia³em zap³aciæ now± kart± z chipa"). ¯ona dosta³a now± z kantoru aliora, ale nie pamiêtam ju¿, czy sprawdza³em. Numeruj± nadal po kolei. Za to fajny numer, bo zamówi³a t± kartê jak tylko w ST wyskoczy³o "mo¿esz ju¿ zamówiæ now± kartê", a to by³o ze 3 miesi±ce przed up³ywem wa¿no¶ci obecnej karty - i rezulat jest taki, ¿e do koñca lipca ma dwie aktywne debetówki kantoru aliora, z ró¿nymi numerami. Akurat ma na wyjazd. Santander te¿ nam chyba ostatnio co¶ wymienia³, ale te¿ nie pamiêtam, czy sprawdza³em.
Date: Tue, 01 Jul 2025 23:11
Date: Tue, 01 Jul 2025 23:11
14 lines
462 bytes
462 bytes
Dawid Andrzej Rutkowski <drutkow1@wp.pl> writes: [...] > Aha, od soboty jest te¿ dostêpna do zamówienia karta na nowy woodstock. > Ale zamówiæ mo¿na jedynie przez link do logowania z dedykowanej strony > tej karty, je¶li zamawia siê przez "zwyk³y ST" to woodstockow± mo¿na Eee, nie? Mi tam na karuzeli pojawi³y siê obie opcje. KJ -- http://wolnelektury.pl/wesprzyj/teraz/ Democracy is good. I say this because other systems are worse. -- Jawaharlal Nehru
Date: Wed, 02 Jul 2025 01:17
Date: Wed, 02 Jul 2025 01:17
34 lines
1347 bytes
1347 bytes
On Tue, 1 Jul 2025, Kamil Joñca wrote: > Dawid Andrzej Rutkowski <drutkow1@wp.pl> writes: > > [...] >> Aha, od soboty jest te¿ dostêpna do zamówienia karta na nowy woodstock. >> Ale zamówiæ mo¿na jedynie przez link do logowania z dedykowanej strony >> tej karty, je¶li zamawia siê przez "zwyk³y ST" to woodstockow± mo¿na > Eee, nie? > Mi tam na karuzeli pojawi³y siê obie opcje. Hmm, to albo masz lepsz± albo ja mam jakie¶ omamy. Ale czy to by³y osobne opcje tak jak np. debetówka "zwyk³a", taka z pionowym wizerunkiem albo gold - czy te¿ wizerunek karty woodstockowej pojawia³ siê raz, ale by³y do wyboru opcje "bez plastiku"/plastikowa? Ja te¿ siê zdziwi³em jak wizerunek siê pojawi³, ale nie by³o opcji do wyboru, a tylko domy¶lne i jedyne "bez plastiku". Dobrze, ¿e z ciekawo¶ci tylko zajrza³em, jak to wygl±da w "zwyk³ym" wniosku, a wcze¶niej wszed³em z linku ze strony (ale karty nie zamówi³em) i wiedzia³em, ¿e jest ¶cie¿ka w tej grze komputerowej, jak± jest ST mB±ka, wiod±ca do celu, mo¿e trochê idkfa, ale jest ;> Chyba ¿e jest miêdzy nami taka ró¿nica, ¿e ty kolejno zamawiane "mc limitowane" zastrzegasz, a ja trzymam aktywne - wiêc dla mnie nie jest to nowa karta tylko duplikat.
Date: Wed, 02 Jul 2025 01:34
Date: Wed, 02 Jul 2025 01:34
33 lines
1156 bytes
1156 bytes
Dawid Andrzej Rutkowski <drutkow1@wp.pl> writes: > On Tue, 1 Jul 2025, Kamil Joñca wrote: > >> Dawid Andrzej Rutkowski <drutkow1@wp.pl> writes: >> >> [...] >>> Aha, od soboty jest te¿ dostêpna do zamówienia karta na nowy woodstock. >>> Ale zamówiæ mo¿na jedynie przez link do logowania z dedykowanej strony >>> tej karty, je¶li zamawia siê przez "zwyk³y ST" to woodstockow± mo¿na >> Eee, nie? >> Mi tam na karuzeli pojawi³y siê obie opcje. > > Hmm, to albo masz lepsz± albo ja mam jakie¶ omamy. > Ale czy to by³y osobne opcje tak jak np. debetówka "zwyk³a", taka z > pionowym wizerunkiem albo gold - czy te¿ wizerunek karty woodstockowej > pojawia³ siê raz, ale by³y do wyboru opcje "bez plastiku"/plastikowa? Przy ró¿nych kartach jest ró¿nie. Na niektórych jest opcja "plastik/nieplastik" a niektóre siê pojawiaj± odrêbnie w karuzeli. > > Chyba ¿e jest miêdzy nami taka ró¿nica, ¿e ty kolejno zamawiane "mc > limitowane" zastrzegasz, a ja trzymam aktywne - wiêc dla mnie nie jest > to nowa karta tylko duplikat. > To mo¿liwe. KJ -- http://wolnelektury.pl/wesprzyj/teraz/ Why won't you let me kiss you goodnight? Is it something I said? -- Tom Ryan
Date: Fri, 04 Jul 2025 21:02
Date: Fri, 04 Jul 2025 21:02
61 lines
2480 bytes
2480 bytes
Przysz³a te¿ nowa woodstockowa. Dopiero teraz zauwa¿y³em, ¿e od tego roku orkiestrowe s± p³aszczaki, zesz³oroczny fina³ oraz woodstock jeszcze by³y wypuk³e. NFC równie¿ w³±czone. Za¶ ta ³ódzka visa jednak w ciemno¶ci fosforyzuje (tzn. to, co jest odblaskowe, jest odblaskowe, a to, co fosforyzuje, to fosforyzuje), ale musi siê sporo "po³adowaæ" - na tyle jest to k³opotliwe, ¿e jak kto¶ nie ma litych drzwi do ³azienki to trudno jednocze¶nie zapewniæ odpowiednie s³oñce do ³adowania i odpowiedni± ciemno¶æ do ogl±dania (a jak poczekasz do zachodu s³oñca to siê fosfor zd±¿y "roz³adowaæ"). Ciekawe swoj± drog± jakie maj± plany na odnawianie tych "limitowanych". Orkiestra gra do koñca ¶wiata, wiêc w sumie problemu nie ma, do tego MC wydawana z dat± wa¿no¶ci za 5 lat. Ale ta "³ódzka" ma tylko 3 lata wa¿no¶ci i kto wie, czy to siê bêdzie powtarza³o, bo np. ten "great september" (który myli mi siê z eternal september ;) by³ chyba tylko raz - przyjmuj±c, ¿e MC by³a wydana na 5 lat, to w 2023. Szukaj±c tej karty posortowa³em kolekcjê i wysz³o, ¿e stosik kart samego mB±ka (ale same debetówki, choæ raz zgodzili siê ju¿ daæ mi kredytówkê - upar³em siê na ten quest, ¿e wystarczy do wydania "wyci±g" zawieraj±cy tylko i wy³±cznie wp³ywy wynagrodzenia - i mia³em racjê - ale ju¿ umowy o kartê nie podpisa³em) jest tak wysoki jak stosik moich starych kredytówek, i w sumie nie tak bardzo ni¿szy ni¿ stosik pozosta³ych debetówek. Ale ze smutkiem stwiedzam, ¿e nie mam karty z 29. woodstocku. Czy¿bym zapomnia³? Ale to przecie¿ niedawno by³o. Chyba ¿e dziecko gdzie¶ posia³o podczas zabawy... Za¶ fina³owe mam od 27. fina³u - ale to chyba nie jest pierwsza, jaka by³a. Bo woodstockowe mam od 24. - tzn. na tej karcie jeszcze nie ma numeru "porz±dkowego" festiwalu, zak³adam wiêc, ¿e by³a pierwsza wydana - a odbywaj±ce siê w tym samym roku fina³ (zima) i woodstock (lato) maj± numery ró¿ni±ce siê o 2. Ma kto¶ pe³n± kolekcjê, by móc zweryfikowaæ? Echh, rzeczywi¶cie, znalaz³em info o karcie na 26. fina³ - to by³ pierwszy mB±kowy. A przy okazji okaza³o siê, ¿e jest karta mB±ka "business wo¶p" - ma kto¶?
Thread Navigation
This is a paginated view of messages in the thread with full content displayed inline.
Messages are displayed in chronological order, with the original post highlighted in green.
Use pagination controls to navigate through all messages in large threads.
Back to All Threads